Zobacz pełną wersję : Jakakolwiek sensowna alternatywa względem Digimate?
DrPsycho
26-09-2010, 14:58
Przekopałem forum i wiele razy przeczytałem o minusach Digimate II/III, ale nigdzie nie znalazłem propozycji alternatywy w podobnym przedziale cenowym. Czy jest jakiś sensowny zamiennik z opcją weryfikacji poprawności danych i akumulatorem, który trzyma lepiej niż DII/DIII?
Krzychu_Z
26-09-2010, 18:28
Hyperdrive - może nie w tym przedziale cenowym ale to bez znaczenia bo równie dobrze zamiast kupować Digimate'a można banknoty do niszczarki np. wrzucić...
Albo Hyperdrive albo duże karty...
Pewnym wyjściem może być Welland ME-600 i ME-940.
Ja osobiście odradzam Digimate.
Miałem, teraz leży gdzieś w kącie i nawet kijem tego nie dotykam.
Na dzień dzisiejszy żadne Digimaty, Wellandy czy ME-940. Próbowałem to stosować, były te urządzenia przydatna, kiedy karty miały pojemność max. 1-2 GB, i były bardzo drogie. Przy kartach o dużej pojemnosci >= 2GB często pojemność akumulatora nie wystarcza na poprawne skopiowanie danych z karty. Obecnie za cenę do 500-600 PLN kupisz Netbooka 7-10" z dodatkowym dyskiem ok 200 GB i obudową na USB. Urządzenie gabarytowo niewielkie, masz podglad zdjęć lepszy niż na monitorze aparatu i widzisz co skopiowałeś. Dodakowo karty do aparatów bardzo potaniały, więc zakup większej ich ilości na wyjazd nie jest dużym wydatkiem.
DrPsycho
27-09-2010, 08:27
Owszem, ale chodzi o backup. Strzelam w podróży, różne warunki pracy, wolę zawsze mieć dwa zestawy danych - na kartach i w databanku, żeby nic nie stracić.
Masz racje
Owszem, ale chodzi o backup. Strzelam w podróży, różne warunki pracy, wolę zawsze mieć dwa zestawy danych - na kartach i w databanku, żeby nic nie stracić.Bakup podczas podróży jest bardzo istotny, jednakże przy kartach powyżej 2 GB żadne z urządzeń nie spełniało dla mnie "normy" bezpieczeństwa, akumulator padł podczas zgrywania, lub nie zauważyłem końca kopiowania i nie było wiadomo czy kopiowanie zakończyło się poprawnie.
Przy kartach 250 MB do 1 GB nie było z Databankami problemu ( a sprawdzałem kilka typów)
Zakupiłem więc kilka kart i Netbooka 10" Asusa. Wieczorem zgrywam zdjęcia z kart na Netbooka, przy okazji mogę je wstępnie zweryfikować, jest niezależny dostęp do netu, czas pracy 3,5 - 5 godz. a waga tylko dodatkowy 1 kg.
Nie mam obawy czy bakup zdjęć się udał czy nie. Na upartego można zrobić 3 Bakup na dysk przenośny.
Bezpieczeństwo fot tak jak piszesz sprawa priorytetowa i najważniejsz.
DrPsycho
27-09-2010, 20:00
No dobrze, w takim razie pomińmy kwestię zasilania. Załóżmy, że będę zgrywał wieczorami, podpinając databank do prądu z sieci, więc sprawa wytrzymałości akumulatora schodzi na dalszy plan.
Co polecacie w takim układzie - gdzie w tym momencie na pierwszy plan wysuwa się niezawodność backupu i ewentualna sygnalizacja, że przebiegł poprawnie?