PDA

Zobacz pełną wersję : D5000 - jaki transfer wewnętrzny?

Slawko
26-09-2010, 09:09
Witam.
Czy ktoś z Was wie jaka jest prędkość wewnętrznego transferu w aparacie?
Chodzi mi o to z jaka prędkością maksymalną opróżniany jest bufor i zapis na karcie.

Założenie teoretyczne
- karta obsługuje zapis szybszy od prędkości światła i nie ma wpływu na zapis.
- aparat nie wykonuje jakiejkolwiek obróbki
Pozdrawiam
Sławek

Rafalec
26-09-2010, 10:39
Jak szybkość światłą to nigdy CI bufor się nie opróżni... Wszystko zależy od prędkości karty. Jak by miała nieograniczoną szybkość to i 12 bitowe RAWy by zapisywało z ciągłą prędkością...

Slawko
26-09-2010, 10:49
nie zależy od karty, bo transfer wewnętrzny ma swoje ograniczenia i jakąś maksymalna prędkość. I o tą prędkość pytam.

aby było łatwiej zrozumieć, teoretycznie mam karte która potrafi zapisac 1GB/s (gigabajt na sekundę - aby nie było, ze sie pomyliłem).

Kundzior
26-09-2010, 23:52
Wydajność czytnika kart w D5000 nie przekracza 10mb/s jak mniemam. kiedyś w D50 mierzyłem i max zapis jaki mi się udało osiągnąć to około 4 mb/s, fakt to były inne czasy, ale w tej materii, w amatorskim sprzęcie nikomu nigdzie się nie spieszy. D90 tez nie powala. I po to jest bufor.

Slawko
27-09-2010, 06:46
Ale mnie chodzi z jaka prędkością zapisuje z bufora na kartę? To co podajecie, to juz jest transfer zewnętrzny, czyli z karty do kompa.

Pytam, bo nie wiem jakie karty kupować.

Bo jeżeli np. wewnętrzny transfer będzie na poziomie 100MB/s, to wiadomo, ze karty jak najszybsze, ale jeśli 20MB/s, to po co przepłacać i kupować drogie 30MB/s ?

darkmajin
27-09-2010, 07:25
kup pierwszą lepszą,kartą nie sprawisz że nagle będziesz miał 10 fps

Slawko
27-09-2010, 07:32
kup pierwszą lepszą,kartą nie sprawisz że nagle będziesz miał 10 fpsAle mnie o to nie chodzi, nie interesuje mnie ile fps'ów robi aparat, bo to sa ograniczenia mechaniczne.

Rafał_Sz
27-09-2010, 08:41
Ale mnie o to nie chodzi, nie interesuje mnie ile fps'ów robi aparat, bo to sa ograniczenia mechaniczne. Jeśli NEF ma (przykładowo) 10 mega, aparat robi 3 kl./s, to maksymalna prędkość zapisu na kartę jaka Ci jest potrzebna to 30 Mb/s. Prędkość buforu nie ma tu wiele do rzeczy - dane i tak są w nim kolejkowane (nie tylko z matrycy) - nawet jeśli wydaje Ci się, że aparat nie dokonuje żadnej obróbki - aparat stara się tylko możliwie szybko opróżnić bufor. Myślę jednak, że wewnętrzna prędkość przesyłu danych jest dużo wyższa od możliwości zapisu dostępnych obecnie kart pamięci.

darkmajin
27-09-2010, 09:00
dobra jesteś uparty to masz, sprawdź na d90 ( d5000 ma trochę większy bufor ale myślę że zapis ten sam )

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007

mam x40 styka , można robić risercz w kartach, ale ty już naprawdę przeginasz ;) ,w pojedynczych zdjęciach nawet nie zauważysz różnicy między chinolem a w serii i tak mamy cieniutki AF :)

silverpaul
27-09-2010, 09:25
Sławko, chciałbym mieć tylko takie problemy. Pozdrawiam

Kundzior
27-09-2010, 10:20
Wydajność czytnika kart w D5000 nie przekracza 10mb/s jak mniemam. kiedyś w D50 mierzyłem i max zapis jaki mi się udało osiągnąć to około 4 mb/s, fakt to były inne czasy, ale w tej materii, w amatorskim sprzęcie nikomu nigdzie się nie spieszy. D90 tez nie powala. I po to jest bufor.

Przecież Ci napisałem, mi też nie chodzi o prędkość z aparatu do komputera.

Slawko
27-09-2010, 12:53
Panowie, spokojnie :)

Ja się tylko zapytałem jaki jest maksymalny transfer z bufora na kartę.

To co Wy podajecie to są transfery pomiędzy aparatem a komputerem.

Dla przykładu podam o co mi dokładnie chodzi na podstawie dysków twardych.
Dysk SATA II prędkość maksymalna pomiedzy dyskiem a płyta główna wynosi 300MB/s, ale wewnętrzny transfer jest już na poziomie ok. 700MB - 1GB/s i o ten transfer pytam.

Zadam jeszcze raz pytanie trochę inaczej.
Z jaka maksymalna prędkością aparat może zapisać zdjęcie na karcie SD włożonej do aparatu, gdzie sama karta jest tak szybka, że nawet o takiej nie śniliście i aparat nie robi jakiejkolwiek obróbki zdjęcia przed zapisaniem go na tej ultrahyperszybkiej karcie?

W specyfikacji aparatu tego nie ma, nawet przybliżonej wartości.

darkmajin
27-09-2010, 13:23
widzę że kolega ma w D mojego linka , masz tam zarówno wew jak i karta + czytnik

Slawko
27-09-2010, 13:24
nie mam, ale mój angielski jest w powijakach. postaram się przeczytać wszystkie dziesiąt stron.

wszystko w tym linku dotyczy

as card-to-computer transfer rates
oraz predkości zapisu plików na kartę gdzie ograniczeniem jest sama karta.

Jesli jest inaczej to poproszę o nr strony gdzie to jest napisane.

W kazdym razie temat uważam za zakończony, bo zapewne nikt tego nie wie.

darkmajin
27-09-2010, 13:29
ale co tam masz do czytania jest tabelka ( strony to poszczególne aparaty )

link do d90

http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9597

Slawko
27-09-2010, 13:55
W tabelce jest podane jaki fizycznie transfer osiągnęli przy danej karcie czyli zalezy od karty.
Maksymalny transfer jest niezależny od karty i patrząc na tabelkę widać , że transfer wewnętrzny jest dużo wiekszy niż maja mozliwośći testowane karty.
I ja pytam ile wynosi ten maksymalny transfer.

Kundzior
27-09-2010, 13:57
nie mam, ale mój angielski jest w powijakach. postaram się przeczytać wszystkie dziesiąt stron.

wszystko w tym linku dotyczy

oraz predkości zapisu plików na kartę gdzie ograniczeniem jest sama karta.

Jesli jest inaczej to poproszę o nr strony gdzie to jest napisane.

W kazdym razie temat uważam za zakończony, bo zapewne nikt tego nie wie.

hehe tak podejrzewałem że szukasz rzeczy niemożliwej do sprawdzenia przez zwykłego wyjadacza chleba.

W zasadzie ten watek jest bardzo prowokacyjny, bo choć by nawet wewnętrzny transfer był przykładowo 1gb/s to i tak nie ma urządzenia które by nie było wąskim gardłem i dało by możliwość wykorzystania tego. Więc co za różnica jaki jest wewnętrzny transfer?? Pierwszym wąskim gardłem jest już sama matryca i jej prędkość zczytywania danych....

darkmajin
27-09-2010, 14:02
skoro transfer zależy od karty a ty chciałeś to wiedzieć żeby ...wiedzieć ..... czy kupić szybką czy wolną kartę to twój problem się rozwiązał

edit :

karta SanDisk Extreme III 30MB/s Edition 4GB pracuje max 20.1MB/s , a ma deklarowane 30mb/s nawet uwzględniając ściemy producenta było by cos koło 26-28mb/s wiec chyba znalazła się twoja maksymalna prędkość

Slawko
27-09-2010, 14:03
Juz tłumacze do czego mi to potrzebne.

chce kupic pare kart do mojego D5K. Jesli transfer wewnętrzny byłby na poziomie np. 5MB/s to po co mam wydawać kase na drogie karty typu extreme III z teoretycznym transferem 30MB/s. natomiast jesli byłby na poziomie 60MB/s to wtedy zakup droższych-szybszych kart miałby sens.

hehe tak podejrzewałem że szukasz rzeczy niemożliwej do sprawdzenia przez zwykłego wyjadacza chleba.
Nigdy nic nie wiadomo, a moze ktoś wie? ;) zapytac zawsze warto.

Sendilkelm
27-09-2010, 14:15
Dokładnej odpowiedzi nie masz i nie będziesz miał nigdy. Gdyby mieli podawać prędkości wewnętrzne wszystkich urządzeń to nie starczyłoby papieru w instrukcjach.

... ale drogą dedukcji przybliżoną odpowiedź masz w specyfikacji. D5000 zapisuje 4 klatki/zdjęcia na sekundę. RAW ma około 10 MB. Jeśli potrafi zapisać 4x40 MB na sekundę to znaczy, że prędkość wewnętrzna musi być minimum 40 MB/s, po prostu nie kupuj kart szybszych niż 40 MB/s :) Idąc dalej, możesz kupić najszybsze karty na rynku ...

Slawko
27-09-2010, 14:19
Dokładnej odpowiedzi nie masz i nie będziesz miał nigdy. Gdyby mieli podawać prędkości wewnętrzne wszystkich urządzeń to nie starczyłoby papieru w instrukcjach. W instrukcjach nie, ale w serwisówkach może być podane, a że zapewne ktoś z użytkowników tego forum miał taka serwisówkę, bądź z innego miejsca wiedzę, to by podał.
Wcale nie liczyłem, ze ktoś mi odpowie, dlatego w pierwszym poście napisałem: Czy ktoś z Was wie..?

W kazdym razie i tak czegoś sie dowiedziałem, wiec dziękuję. Tyle mi wystarczy.

wer
27-09-2010, 14:36
Akurat Nikon kiepsko sobie radzi z zapisami na kartę. W testach wąskim gardłem nie jest karta. Karta podłączona do komputera przez czytnik i transfer większy. I co ciekawsze różne modele różnie działają z różnymi kartami. Najlepiej dobrać eksperymentalnie :)

Moff
27-09-2010, 15:45
Dodam swoje 5 groszy.
Karta extreme III sandiska z transferem teoretycznym 30mbps jest za wolna żeby robić zdjęcia w NEF'ei non stop bez zająknięcia (bufor się zapełnia i nie nadąża z dopisaniem na kartę) do zapełnienia karty (wątpię, żeby maksymalny transfer bufor - karta wymuszony konstrukcją aparatu był niższy). Poza tym chyba do bufora wchodzi 10 NEF'ów, to chyba nie mało biorąc pod uwagę fps...

Ch4rvel
27-09-2010, 18:38
Nef w d5000 ma około 12MB - karta ze swoim 30mbps oferuje przepustowość około 3.7MB/s Delikatnie mówiąc dla jednego nefa jest już za wolna a co dopiero dla serii 3-4 na sekundę :)

Slawko
27-09-2010, 18:44
karty maja teoretyczna przepustowośc 30MB/s[megabajtów na sekundę] a nie 30 mbps[megabitów na sekundę].

Moff
27-09-2010, 19:16
Mój błąd. No, ale skoro tak wielką wagę, Slawko, przywiązujesz do prędkości zapisu to może lepiej zainwestuj w kamerę (no offence). Po co sobie głowę zaprzątać takimi pierdołami. Lepiej iść robić zdjęcia.

Dodam jeszcze, że kożystając z karty extreme III 8 gigabajtów, nie narzekam na powolność.

bartwal - na tyle szybko, że nie będzie to dla Ciebie uciążliwe (1-3 sekundy)

Zrobiłem mały teścik, zrobiłem 3 zdjęcia w serii i po zrobieniu ostatniego zdjęcia wyjąłem od razu kartę. Zapisane były dwa pierwsze zdjęcia, także prękość jest dość duża.

bartwal
27-09-2010, 19:18
No to jak to jest w praktyce? W ile sekund taka karta z tymi MB/s czy mbps przetransferuje 3 takie nefy?

Slawko
27-09-2010, 19:55
Panowie, ja tylko chciałem wiedzieć i nic więcej.
Myślałem, że któryś z Was, starych wyjadaczy Nikona będzie wiedział.
Niepotrzebnie zrobił się z tego taki długi watek :) a na pytanie dalej nie otrzymałem odpowiedzi i juz raczej nie oczekuje. Krótko mówiąc nie wiemy :) , ale to nie szkodzi, dowiedziałem sie przy okazji innych rzeczy.

Moff
27-09-2010, 20:18
ok, ok.
Myślę, że o dokładne info będzie ciężko, no ale jeżeli chodzi o praktykę no to cóż, wszystko zależy od tego czego tak naprawdę potrzebujesz. Trzeba też myśleć rozsądnie i nie popadać ze skrajności w skrajność (biorąc pod uwagę ew. zakup).