PDA

Zobacz pełną wersję : Inny niż fabryczny pas dla D700

Radosso
25-09-2010, 13:53
Cześć. Pas na szyje który jest dołączony do tego sprzętu w połączeniu z ciężkim obiektywem i lampą sprawuje się źle. Chciałbym kupić jakiś naprawdę dobry, godny zaufania pas.

Co byście konkretnie polecili?

Marcin Borkowski
25-09-2010, 13:55
neoprenowy matin

Radosso
25-09-2010, 14:09
a to?
http://www.foto-tip.pl/sklep/pasek_neoprenowy_aircell-p-1218.html

Kristoff81
25-09-2010, 14:17
a to?

oczywiście też będzie dobry i wygodny

ekonet
25-09-2010, 14:38
Ja polecam Kata Reflex-E - nie naciąga się tak, jak pozostałe znane mi paski neoprenowe, poza tym ma dwie kieszonki i możliwość odpięcia troków i np. przypięcia do pasów plecaka.

Photoartbox
25-09-2010, 15:41
neoprenowy matin

Rowniez polecam, mala rzecz a cieszy:)

Skibek
25-09-2010, 17:58
neoprenowy matin
Polecam. Jest wygodny i niedrogi.

Ja posiadam Lowepro (chyba Voyager S) i też jest bardzo wygodny, ale nie polecam go ludziom, którzy robią zdjęcia w pionie ;)
Posiada on plastikowe zapinki (żeby odpiąć pasek nie wiadomo po co). Po przekręceniu aparatu do pionu, jedna z nich znajduje się idealnie w miejscu wizjera i trzeba użyć trzeciej ręki, żeby przystawić oko do wziernika.
Ja się już nauczyłem trzymać odpowiednio kciuk przy pionowych kadrach, dlatego nie zmieniam paska, ale pierwsze wrażenie jest baaardzo na "minus".

haki
25-09-2010, 18:21
matin- prosto i tanio :) a przede wszystkim wygodnie

wasilewk
25-09-2010, 18:38
A ja używam delikatnego, wąskiego, miękkiego i bardzo mocnego paska od Minolty. Bez problemu daje się zwinąć i włożyć z aparatem do TZL-2 (obiektyw N24-70).
Jak kupię Pentaxa 645D, to też taki pasek sobie sprawię - delikatny wygodny, bez napisów - elegancja Francja.

costi
25-09-2010, 19:08
Jest juz dlugi temat o paskach w Pozostalych Akcesoriach ;)

krzysiekn
25-09-2010, 19:25
mam neoprenowego matina.dla mnie jest doskonały.z drugiej strony cokolwiek by się powiesiło na szyi jest dużo,dużo lepsze od tego czegoś,co panowie z n.... sprzedają w sprzęcie za grube tysiące.:lol:

APEAR
26-09-2010, 11:24
a to?

Ten na szyi wisi ok, ale jak chcesz "zakręcić" na ręce aby mieć pewniejszy chwyt - odpada

MagMa
27-09-2010, 10:03
Ja do dwojej 700ki dokupiłem polecaną wyżej Katę, ale Reflex C http://torian.pl/show.php5?id=290 . Jest szeroka i wygodna, dobrze wykonana i nie rzuca się w oczy ;).

Radosso
27-09-2010, 11:35
ok
biorę albo to: http://www.foto-tip.pl/sklep/pasek_neoprenowy_aircell-p-1218.html (obawiam się czy mi się aparat niechcący nie wypnie, zobaczcie, tam są taki klamerki jak w co poniektórych plecakach)

albo to:http://www.systembank.pl/produkt,437,2109.html

co z tymi klamerkami, jak myślicie?

sea21
27-09-2010, 11:58
Mam matina z klamerkami i póki co nie wypiął się.
Szczerze polecam Matina:)

goose
27-09-2010, 12:10
Mam tego matina neoprenwego i szczerze polecam.

miron1970
27-09-2010, 12:43
Witam,
pasek Matina przerobiłem - zamiast tych klamerek wszyłem skórki na stałe. Pasek stał się dla mnie solidniejszy i przyjemniejszy w pracy ;)
Te klamerki są denerwujące bo plastikowe i po kilkunastu odpięciach nie były już tak pewne w zapięciu.
Pozdrawiam...

Marcin Borkowski
27-09-2010, 14:26
a dla mnie te klamerki są bardzo dobrym rozwiązaniem, są momenty, kiedy pasek mi nie potrzebny i się tylko pałęta, a tak odpinam klamerki, te pozostałe kikutki zapinam ze sobą i jest super :)

miron1970
27-09-2010, 14:41
Klamerki to kwestia gustu - jak ktoś lubi jak wchodzą w oko to spoko i ciągły lęk czy się nie otworzą :)

skulinski
27-09-2010, 14:41
Ja polecam Kata Reflex-E - nie naciąga się tak, jak pozostałe znane mi paski neoprenowe,

Dla mnei rozciagliwosc to zaleta. Mam dwa neoprenowe lowepro - Voyager S i starszy juz nie dostepny pasek (nie pamietam oznaczenia modelu) bardziej rozciagliwy - jest swietny. bardzo zalowalem, ze nie ma go juz w sprzedazy kiedy szukalem paska do drugiego body. Elastyczny bardzo fajnie amortyzuje sprzęt na szyi.

Tommy
27-09-2010, 16:09
ten matin i kata mi się podobają :)
mnie te klamerki właśnie w pozostałych paskach przerażają - chciałem sobie kupić lowepro, ale w krk od jakiegoś czasu nie ma w fotoplusie, ani w fotopanoramie tych lowepro, a wolę najpierw sobie pomacać bo czytalem ze tam jest jakieś zabezpieczenie antyodpięciowe...choć nadal mimo wszystko jest to plastik a ja dużo na mrozie używam aparatu....no i po przygodzie z pękniętą metalową klamrą w kaburze Tamraca wolę jednak jakiś elastyczny materiał

Radosso
27-09-2010, 23:39
zamówiłem matin bo te klamerki napełniły mnie obawą że mi się wypnie

buntux
28-09-2010, 00:04
zamówiłem matin bo te klamerki napełniły mnie obawą że mi się wypnie
można wiedzieć skąd?

bragjure
28-09-2010, 08:53
Używałem firmowego paska do D700 a z nim wiadomo jak jest:-)... Następnie używałem Pacsafe carrysafe 100....Dobry jako zabezpieczenie bo ma metalowe wzmocnieniami ( linki ) i karabinki....które niestety mogą porysować co nieco w body. Co prawda są nasuwane miękkie osłony na karabinki ale łatwo się przesuwają...Problemem może być zwinięcie paska do małej torby albo wokół ręki...
Aktualnie używam zakupiony w USA pasek Crumpler kosztujący 30$...Jest długi, ma wyłożenie neoprenowe koło szyi i nie ma żadnych metalowych części...Można go zwijać ( w torbie lub na ręce ) jak tylko się chce...POLECAM...

https://www.crumplerbags.com/flash/f...ace-id02a.html

charmside
29-09-2010, 08:38
Neoprenowy Matin, mam juz 3 lata i jestem zadowolony.

Radosso
06-10-2010, 23:04
Neoprenowy Matin, mam juz 3 lata i jestem zadowolony.

Właśnie tego kupiłem i muszę powiedzieć że super jest już mi tak nie łamie karku tym ciężarem jestem zadowolony i polecam. Te klamerki olałem bo nie umiał bym im zaufać.

Ram
07-10-2010, 09:46
Ja też właśnie zakupiłem wersję bez klamerek, bardzo miło leży na karku.

prz3mo
07-10-2010, 09:51
Ja również do D700 mam Matina (profilowany, neoprenowy). Swoją drogą osoba, która zdecydowała, że do ciężkiego D700 będzie dołączane te oryginalne gówno powinna popełnić sepuku. Już tego samego dnia gdy kupiłem D700 zamówiłem matina i jestem pełen podziwu dla osób, które używają oryginalnego paska z tą puszką.

matys
07-10-2010, 10:05
...jestem pełen podziwu dla osób, które używają oryginalnego paska z tą puszką.

no niestety czego się nie robi dla dobrze widocznego logo.....
Ja osobiście nieswojo trochę się czuję z wielkim logo na karku oraz z tym, że wygodny jest ten pasek "po wuju".
Zmieniam pasek na matina właśnie.

prz3mo
07-10-2010, 10:08
no niestety czego się nie robi dla dobrze widocznego logo.....
Ja osobiście nieswojo trochę się czuję z wielkim logo na karku oraz z tym, że wygodny jest ten pasek "po wuju".
Zmieniam pasek na matina właśnie.

Ale mi nie chodzi o logo, tylko o to, że fabryczny pasek jest MEGA niewygodny, przy tak ciężkiej puszce z np. szkłem i lampą masakruje wręcz szyję...
To, że matin nie ma żadnego logo (mam cały czarny) to tylko dodatkowy plus jak dla mnie :)

kolaczek
07-10-2010, 13:16
Ja używam Tenba SKOOBA Superbungee Camera Strap - jest teraz w Pstryk.pl za 35zł http://www.pstryk.pl/details:9434/

zuto
07-10-2010, 14:49
Ja również do D700 mam Matina (profilowany, neoprenowy). Swoją drogą osoba, która zdecydowała, że do ciężkiego D700 będzie dołączane te oryginalne gówno powinna popełnić sepuku. Już tego samego dnia gdy kupiłem D700 zamówiłem matina i jestem pełen podziwu dla osób, które używają oryginalnego paska z tą puszką.

Sepuku? Szybko i po sprawie? NIE... ja bym mu kazał dźwigać na tym pasku puszkę+szkło przez cały dzień po górkach w temp. +30 stopni - raz się tak z tym paskiem w Bieszczady wybrałem. Po dwóch godzinach pasek owijałem koszulką bo mi skórę zdzierał z karku.
Może jakby "projektanci" tych pasków trochę pospacerowali po terenie z takim zestawem na szyi to zrobili by coś konkretnego. Przy cenie puszki i jej ergonomii taki pasek to żenada.

matys
07-10-2010, 15:46
Ale mi nie chodzi o logo, ....

no to jest nas przynajmniej dwóch w tym temacie zgodnych, ja tak tylko (tłumacząc się niezgrabnie) miałem na myśli,
że wielu "kolegów" dla loga będzie się chętnie męczyło

Mariusz888
07-10-2010, 15:54
Ja mam na razie oryginalne paski i nie zmieniam bo nie widzę potrzeby - fakt - nie są jakieś wypasione ale mi one nie przeszkadzają... niemniej

ja bym mu kazał dźwigać na tym pasku puszkę+szkło przez cały dzień po górkach w temp. +30 stopni - raz się tak z tym paskiem w Bieszczady wybrałem. Po dwóch godzinach pasek owijałem koszulką bo mi skórę zdzierał z karku.
nie dziwię się... kto chodzi po górach z aparatem na szyi? W górach to się aparat nosi w plecaku i wtedy można w ogóle nie mieć paska - mamy wolne ręce, aparat nam nie lata itd - a nie wierzę że ktoś idzie szlakiem i non stop robi zdjęcia...

Dla mnie znaczek na pasku jest obojętny - jednak jak ktoś jest masochistą i lubi się samemu męczyć to niech nie narzeka na pasek ;)

maki
07-10-2010, 16:31
Wlazłem na całkiem sporą górkę z aparatem na szyi, pod kurtką, na oryginalnym pasku, ale w ogóle nie miałem torby żadnej na tym "wyjeździe".

A że oryginalne paski są słabe -zgadzam się.

amirez
07-10-2010, 17:05
Neoprenowy, profilowany, jak najdłuższy.
Firma praktycznie dowolna. Wiadomo, że im będzie droższy, to w zasadzie lepszy.
Używam - jestem zadowolony.
ps. sugeruje bez karabińczyków, umożliwiających odpięcie aparatu od paska. Zawsze miałem wrażenie, że może mi się "sam" aparat odpiąć i będę płakał ;)

bast3k
08-10-2010, 10:52
ja polecam strapy blackrapid: rs-4 lub rs-7 (kwestia preferencji)
http://www.blackrapid.com/product/camera-strap/rs-7/

krzy17
09-10-2010, 12:44
Orientuje się moze ktoś, gdzie w krk można pomacać paski neoprenowe? Głównie interesuje mnie matin.

Zuzus
09-10-2010, 21:26
Dolaczam sie do grona zadowolonych z uzytkowania neoprenowego Matina; komfort i wygoda zdecydowanie na plus porownujac z oryginalnym parcianym.

Tommy
10-10-2010, 08:18
Orientuje się moze ktoś, gdzie w krk można pomacać paski neoprenowe? Głównie interesuje mnie matin.

fotopanorama i fotoplus.....ale permanentnie ich nie mają ;)

zuto
12-10-2010, 13:38
Ja mam na razie oryginalne paski i nie zmieniam bo nie widzę potrzeby - fakt - nie są jakieś wypasione ale mi one nie przeszkadzają... niemniej

nie dziwię się... kto chodzi po górach z aparatem na szyi? W górach to się aparat nosi w plecaku i wtedy można w ogóle nie mieć paska - mamy wolne ręce, aparat nam nie lata itd - a nie wierzę że ktoś idzie szlakiem i non stop robi zdjęcia...

Dla mnie znaczek na pasku jest obojętny - jednak jak ktoś jest masochistą i lubi się samemu męczyć to niech nie narzeka na pasek ;)

Np. ja.
I czytaj dokładnie co napisałem "...po górkach..." a nie "...po górach...". Niby niewiele, ale jednak różnica.
A idąc szlakiem "po górkach" poprostu nie chce mi się co chwilę chować i wyciągać aparat. "Po górach" aparat siedzi w plecaku i jest wyciągany tylko wtedy kiedy trzeba.