PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z tłem papierowym Fomei

Dan179
25-09-2010, 10:38
Hmm Dziwna sprawa. Kupiłem ostatnio 3 rolki róznych teł papierowych od Fomei. Na początku praktycznie nie było z nimi problemu jednak hmm z upływem czasu w obecnym momencie po rozłożeniu ich papier na scianie nie jest hmm gładki ale w roznych miejscach delikatnie nierowny ( pofalowany) tła były przycinane równo , składane/rozkładane również, wilgoci w pomieszeniu nie ma.... WTF ? wczesniej nie miałem takich problemow..... Macie jakiś pomysł ?:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://g4.img-dpreview.com/763A028EA1B943C88799B8B93BD765D4.jpg)

kruszyna
25-09-2010, 12:35
Powstaje to najprawdopodobniej od wygiętej rolki tła. Ona ma bodajże 2,75 czy coś i jak wisi to się wygina na środeczku i tyle raczej w temacie. Przynajmniej u siebie mam 4 tła od fomei i tak właśnie przyuważyłem.

Jacek_Z
25-09-2010, 15:29
To co opisujesz jest normalne dla teł papierowych, nie tylko fomei. Zalezy tylko czy masz je długo, czy jest nowe. Wilgoć zawsze jakaś jest, raz większa, raz mniejsza - wtedy tło dłużej wytrzymuje. Pomaga przewijanie na aluminiowe rdzenie oraz zwijanie teł po sesji, a nie zostawianie rozwinietych.

kruszyna
25-09-2010, 20:38
Właśnie popatrzyłem dokładnie i stwierdzam to samo co napisałem wcześniej. Mam delikatnie powyginany środek. Przewijanie na coś aluminiowego lub mniej wyginającego było by chyba niezłym rozwiązaniem. Jak odwijasz tło to nie masz wrażenia że schodzi raz ciężej raz lżej, na przemian?

Dan179
25-09-2010, 20:54
To co opisujesz jest normalne dla teł papierowych, nie tylko fomei. Zalezy tylko czy masz je długo, czy jest nowe. Wilgoć zawsze jakaś jest, raz większa, raz mniejsza - wtedy tło dłużej wytrzymuje. Pomaga przewijanie na aluminiowe rdzenie oraz zwijanie teł po sesji, a nie zostawianie rozwinietych.

Hmm z tym aluminiowym rdzeniem musze chyb sprobowac :) co to samego tła.. hmmm mam jeszcze dwa inne z innej firmy i akurat z nimi nie mam problemu ....

Dan179
25-09-2010, 20:54
Właśnie popatrzyłem dokładnie i stwierdzam to samo co napisałem wcześniej. Mam delikatnie powyginany środek. Przewijanie na coś aluminiowego lub mniej wyginającego było by chyba niezłym rozwiązaniem. Jak odwijasz tło to nie masz wrażenia że schodzi raz ciężej raz lżej, na przemian?

Tak mam takie wrazenie :P nei zwracalem na to uwagi w sumie :P:-o

killer_one
26-09-2010, 13:00
Oj, ludzie, ludzie...

To jest tylko papier, i to o sporej gramaturze. Pomoże rada Jacka_Z. Przewinięcie na rurę aluminiową o odpowiedniej średnicy (takiej jak papierowa) i trzymanie w stanie zwiniętym.

Pofałdowane proponowałbym zwinąć (po przewinięciu na sztywniejszy rdzeń) i zostawić zwinięte na kilka dni. Powinno się "ułożyć".

conik
26-09-2010, 16:35
papier chclonie wilgoc i stad deformacje+nierowna rolka

polecam aluminiowe rdzenie i rekaw foliowy albo stretch folie na calosc do przechowywania