Zobacz pełną wersję : Prośba o radę. Czego to wada? Aparatu?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/12/12949-2.jpg
źródło (http://upload.miau.pl/2/12949.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/12/12950-2.jpg
źródło (http://upload.miau.pl/2/12950.jpg)
Od niedawna mam D70s i przestawiam sie z analoga na cyfrę. Uczę sie tego sprzetu i dluga jeszcze droga przede mną, ale cos tam pstrykam analizują instrukcję obsługi. ;-)
Spośród 25 wykonanych zdjęc - dwa wyszły własnie takie.
Karta to Pretec.
Czy to wada karty, mój błąd, czy - nie daj Boże - aparatu i konieczna jest reklamacja?
Jesli był już watek na ten temat to sorki, ale jako nowicjusz nie bylam w stanie poznac calego forum.
Pozdrawiam.
chyba blad zapisu...masz jakas inna karte? sprawdz...
Mam drugą, ale tej samej marki.
Spróbuję.
miałem podobne akcje
powstały one podczas kopiowania z karty do PC
rico1973
28-12-2006, 19:24
też miałem podobne historie z kartą kingstona. Odkąd używam sandiska nie miałem ani jednego takiego przypadku.
photoprint
29-12-2006, 10:49
Tez mialem takie przeboje kiedys ale odpukac, terez jest spokoj. Wydaje mi sie ze to nie wina producenta karty bo osobiscie uzywam Kingstona od 1-8 gb, sandiska 2 i 4 gb, PQI 1gb. Problemem tutaj prawdopodobnie bylo zgrywanie przez czytnik ... to chyba jest ten problem. Mama taki czytnik tez co sam sie odpala i wylacza, kombinuje w kazda strone i wtedy pojawiaja sie te zgrywania dziwne. Mam nadzieje ze przewalczysz ten problem i bedzie ok.
Problemem tutaj prawdopodobnie bylo zgrywanie przez czytnik ... to chyba jest ten problem. Mama taki czytnik tez co sam sie odpala i wylacza, kombinuje w kazda strone i wtedy pojawiaja sie te zgrywania dziwne.
w tym przypadku nie było mówione nic o czytniku?? prawda?? :)
ja stawiam na błędy na karcie. Firma Pretec <--- hmmm ??
Zrobilam znowu serię na tej samej karcie i sytuacja sie powtorzyla. Dwa pociete. Na LCD fotki wyglądaly ok. Dopiero na kompie pokazaly sie te "cięcia".
Polecano mi Preteca jako w miarę dobrą markę, za to absolutnie nie radzono mi kupowac Kingstona.
Czytnik - Apacer Mega Sieno Am190.
Teraz sprobuje kartę A Data.
Tylko Sandisk gwarantuje dobre wyniki, jest zreszta polecany przez nikona.
Sal (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6857) a czytałaś instrukcję obsługi aparatu?...nikon wyraźnie pisze w niej, które karty poleca...
Oczywiscie, czytalam instrukcję, wiem, jakie marki są polecane. Niemniej Preteca polecal mi ktos, kto foci D70 i kupilam do pierwszych prób.
Absolutnie nie upieram sie przy kartach tej marki.
Proba - problem - stąd pytanie. ;-)
wiesz...sęk w tym, że pretec to nawet niezła firma, ale niekoniecznie musi z nikusiami dobrze gadać...warto zastosować się do instrukcji, zwłaszcza, że nikon nie poleca jednej firmy i mamy wybór...miałem kilka kart toshiby, miałem jednego panasonica, mam kilka sandisków...wszystki gadały i z poprzednimi syfrakami i z ipodem i gadają z D50...nawet najmniejszych uwag...śledzę każdy post na forum i przez te ponad 2 lata naczytałem się problemów z kartami, ale jeśli chodzi o sandiski, to nie przypominam sobie wątku o problemie...może i kiedyś jakiś był :)
nie znaczy to, że np kingston czy pretac nie będzie gadał z nikusiem, ale szansa, że nie bedzie jest znacznie większa niż w przypadku kart polecanych przez nikona...
Dzieki za rady.
Karte zmienie.
Najwazniejsze dla mnie, ze to - wg waszych sugestii - nie jest wada aparatu. ;-)
Sal (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6857) a czytałaś instrukcję obsługi aparatu?...nikon wyraźnie pisze w niej, które karty poleca...
hehehhe...... jak ja kupowałem nikosia to nie czytałem instrukcji w sklepie!!!!! i kupując kartę (tego samego dnia) nie sugerowałem się tym co tam jest napisane bo nie miałem o tym pojęcia. i tak robi 95% kupujących.
nie znam nikogo kto kupił cyfraka bez karty. w sensie dzisiaj kupuje aparat, jutro kupuje karte. non-sens. to tak jakby kupić samochód dziś, a jutro paliwo. hehehehhe
ps. pretect ehheheh. ale firma......
ps2. oczywiście takie przypadki zdazaja sie i sandiskowi......
ps3. to ewidentnie wina karty. mozliwe ze bylo jej tylko za zimno lub cieplo..... chociaz obstawiam cos w rodzaju "zimnego lutu".........
krzysztofisko
09-01-2007, 22:29
Proponuje do czasu zmiany karty zgrywać z aparatu na komputer bezpośrednio z aparatu przez kabel i nie powinno być problemu
to ja jakiś inny jestem bo kartę kupiłem przed zakupem aparatu...ale wcześniej zapytałem co piszą w instrukcji :)
to ja jakiś inny jestem bo kartę kupiłem przed zakupem aparatu...ale wcześniej zapytałem co piszą w instrukcji :)
no to należysz do grupy 5%. indywidualista :twisted:
To ja chyba tez naleze do tej grupy 5%, bo najpierw kupilam aparat, potem zapytalam znajomego, jaką kartę dokupic, zerknęlam do instrukcji, ktore polecane, poszedl mąż do sklepu i kupil. ;-)
Jakos przezylam dzien bez karty. ;-)
Gdy zgrywalam zdjecia najpierw bezposrednio z aparatu do kompa, tez sie pojawil ten problem "pociecia" obrazu. Nie skasowalam zdjec i sprobowalam drugi raz za pomoca czytnika. I znowu ten sam problem.
no dobra.
nie denerwujcie się. taka jest tylko moja teza. ktoś może się zgodzić a ktoś nie. ale przyznacie kupić aparat dziś a później kartę to trochę dziwne:D
heheh. przypomniałem sobie znajomego który kupił aparat a MIESIĄC później kartę...... tylko dla tego że nie miał kasy. a aparat kupił nie najtańszy..... jest takie przysłowie "jak stać cię na konia to i na bicz cię stać"...... czy jakoś tak:P
Tylko Sandisk gwarantuje dobre wyniki, jest zreszta polecany przez nikona.
A co myślicie o Kingstonie? Pendrive'y ma MZ najlepsze. A jak to jest z kartami do aparatów?
Też miałem przeboje z 2 kartami Pretec-a. Tyle, że nie było pochlastanych zdjęć, tylko w pewnym momencie aparat przestawał widzieć kartę i... żegnaj Pamelo. Przy zakupie pytałem sprzedawcę o typ karty - gość zapewniał, że Pretec jest OK do Nikona a Kingston be. Kiedy zwracałem karty sprzedawca zaczął mi proponować w zamian Kingstona, wtedy usłyszał ode mnie kilka "miłych" słów na temat rzetelności i kompetencji.
Swoją drogą ciekaw jestem co pisałby Nikon w instrukcji, gdyby sam był producentem kart (lub sprzedawał pod swoją marką).
Ewidentnie wina karty.
Zalozoylam do innego D70s - ten sam efekt "pociecia" zdjec.