PDA

Zobacz pełną wersję : Eneloop AA + bc 700 problem??

jimmijump
24-09-2010, 21:37
Witam.
Mam pytanie do użytkowników tytułowego zestawu. Sprawa wygląda tak:
po zakupieniu takiego zestawu postanowiłem zacząć od sformatowania akumulatorków funkcją REFRESH i prądem 250mA (DISCHARGE), 500mA (CHARGE). Opcja DISCHARGE poszła gładko, natomiast przy ładowaniu się akumulatorków poziom naładowania przekroczył wartość 2000mAh i rósł nadal. W momencie gdy wartość ta osiągnęła poziom 2200mAh postanowiłem wyjąć akumulatorki gdyż ładowanie trwało nadal.
Zastanawiam się czy ładowarka nie jest uszkodzona, bo z tego co wiem, to powinna wyłączyć się automatycznie po naładowaniu akumulatorka na FULL - czyli do 2000mAh (taką pojemność podaje producent).

Miał ktoś z Was kiedyś taki problem??

andrstac
24-09-2010, 22:03
Po pierwsze, to refresh służy (jak sama nazwa wskazuje do odświeżenia ogniwa: w praktyce kilkukrotne ładowanie, aż pojemność przestanie wzrastać.
Poza tym, to co ty nazwałeś pojemnością (przy ładowaniu) nią nie jest. Pojemność jest mierzona przy rozładowaniu (od pełnego do pustego) - najlepiej funkcją TEST.
Tę wartość, którą podaje ładowarka przy ładowaniu, można traktować, jako ilość ładunku załadowanego do akumulatora (w praktyce 10 - 15% więcej, niż faktyczna pojemność ogniwa). Więc źle zrobiłeś, przerywając ładowanie - chciałeś być mądrzejszy od niej, nie mając podstaw teoretycznych:)

greco
24-09-2010, 22:03
Eneloopów się nie formatuje .To akumulatorki naładowane fabrycznie - ładuje się po pierwszym użyciu i rozładowaniu w lampie .

jimmijump
24-09-2010, 23:06
Dzięki panowie za odpowiedzi. Już myślałem, że to awaria ładowarki, a okazało się, że to najzwyczajniej moja nadgorliwość ;)

Władca Pixeli
25-09-2010, 03:34
A jakim programem formatuje się ogniwa w ładowarkach? :mrgreen:

andrstac
25-09-2010, 09:23
W BC 700, wystarczy TEST(najlepiej najniższym prądem, ewentualnie można powtórzyć dwa razy. No chyba że ogniwa od dawna nie używane, a masz dużo czasu, to FEFRESH. Ale to może potrwać nawet cztery dni.

Pimps
25-09-2010, 09:35
Ogniwa się nie formatuje tylko formuje.

Erie
25-09-2010, 09:40
A jakim programem formatuje się ogniwa w ładowarkach? :mrgreen:

total commander ;), ewentualnie kliknąć prawym klawiszem myszki podłączonej do ładowarki i wybrać opcję "formatuj"