PDA

Zobacz pełną wersję : trasa Kraków-Katowice nie płatnie która najlepsza?

njght_84
24-09-2010, 15:28
mam wolny weekend i wybieram się odwiedzić rodzinę. Że sknera ze mnie nie chce płacić haraczu za tak niewielki odcinek 36zł<ale wszyscy to wiedzą..> teraz moje pytanie trasy jakie mi pokazało google przez:
1 Trzebinie
2 Oświęcim
3 Libiąż

którą polecacie?
dodatkowo pytanie co można zwiedzić w okręgu od Katowic do Gliwic?

look
24-09-2010, 15:35
jakbym jechał z Brzeska, to w Szarowie na autostradę, potem zjeżdżasz zjazdem na Kraków Północ (Warszawa) dojeżdżasz do remontowanego ronda przy ul. Radzikowskiego. Tu powinieneś dać w lewo, ale nie będziesz mógł bo jest teraz zakaz, więc albo dajesz w prawo i się nawijasz, albo przelatujesz na wprost, nawijasz się pod Ikeą i potem w prawo (droga 94 na Bytom przez Olkusz, w Dąbrowie przechodzisz na 86 na Katowice). No i jakby do ronda był korek, to objeżdżasz ten korek przez ul. Ojcowską

Tommy
24-09-2010, 15:37
a dlaczego nie przez OLKUSZ?! przez Trzebinie wąsko i przez wsie, Libiąż to samo...albo raczej jeszcze gorzej, a przez oświęcim to na rowerze szybciej będziesz

njght_84
24-09-2010, 15:46
no włąśnie te nasze drogi..
chyba pierwsza opcja.
A polecicie coś zwiedzić lubie coś pooglądać przy okazji, może jakiś ryneczek, teatr?

messer
24-09-2010, 15:55
Dokładnie. Jedź przez Olkusz. Tylko ostrożnie w okolicach IKEA, bo tam remontują rondo paskudnie...

eagis
24-09-2010, 16:05
Olkusz.
18 w jedną stronę?? Złodziejstwo jakieś.

Me_how
24-09-2010, 17:14
Normalnie jest 16 zł w jedną stronę ale może kolega ma jakowąś ekstra taryfę :smile:

messer
24-09-2010, 17:15
18 czy 16 - i tak złodziejstwo.
W szczególności znając jakość a4-ki na tym odcinku... i kolejki do bramek.

swider
24-09-2010, 19:45
Jedyne co wqrwia na drodze przez Olkusz to mnóstwo wysepek (czy nawet pasów z kostki) uniemożliwiających wyprzedzanie i spora liczba fotoradarów, co prawda z reguły nieczynnych, ale...

Piotrek 77
24-09-2010, 20:06
Jesli wk.. cie fotoradary,lubisz kręte drogi, piekne krajobrazy to poleam za Olkuszem skrecic na Skałe - przed Ojcowem wjeżdżasz do Skały a tam już prosto drogą do Krakowa i wylatujesz przy Kładce droga dłuższa o 15 min. Wrażenia niesamowite.

kwieciu
24-09-2010, 20:25
mam wolny weekend i wybieram się odwiedzić rodzinę. Że sknera ze mnie nie chce płacić haraczu za tak niewielki odcinek 36zł<ale wszyscy to wiedzą..> teraz moje pytanie trasy jakie mi pokazało google przez:
1 Trzebinie
2 Oświęcim
3 Libiąż

którą polecacie?
dodatkowo pytanie co można zwiedzić w okręgu od Katowic do Gliwic?

Po pierwsze primo - 32 zł
Po drugie primo - jedź A4 - zgubisz się, pokręcisz w kółko, narobisz kilometrów, postoisz na wahadłach, złapie Cię fotoradar albo suszarka... Szkoda nerwów, czasu i paliwa.

ASAHI
24-09-2010, 21:16
No nie dokońca taj jak piszesz kwieciu jest, z racju dzialki w górach często śmigam na Kraków i polecam trase na Olkusz. Nawet jak nie masz CB to jedziesz spokojnie, z Krk do Olkusza masz 36 km jednopasmówki, i tam jedziesz delikatnie, potem od Olkusza do katowic masz 2 pasy i możesz szybciej. Co do widoków to polecam drogę przez Skałę, fajna trasa widokowa, w Olkuszu skręć na Wolbrom i po 5 km, może mniej masz ruiny zamku w Rabsztynie, 20 minut wystarczy aby zrobić zdjęcia. Potem wracasz na trasę i masz Sławków, wpadasz na rynek i masz karczmę Austeria z oryginalnym wyglądem i dobrym jedzeniem. Potem możesz albo na Katowice od razu, albo skręt w Dąbrowie Górniczej na Będzin i masz zamek do obejrzenia. Ja polecam ta trasę. No a zgubić się na 94 to byłaby sztuka..
Poza tym w weekend na tej trasie jest spokój.

czto
24-09-2010, 21:25
Jak będziesz jechał autostradą od Szarowa, to nie pchaj się na rondo Ofiar Katynia. Remont i istna masakra. Jak będziesz miał szczęście, to tak ok 1 godz. w koreczku:shock:
Oczywiście można boczkiem. Zjeżdżając z autostrady mijasz centrum konferencyjne Kwitek po prawej stronie. Nastepnie są światła na których zawracasz. Kierując się na Zabierzów, zjeżdżasz z autostrady i skręcasz w prawo na Modlniczkę. Tniesz prawie prosto i jesteś na 94 Kraków - Olkusz. Najlepiej obkukać sobie wcześniej temat np na zumi.

Dziewiędziesiątka czwórka, to najlepsza alternatywa dojazdowa na śląsk dla A4. Do Olkusza spokojnie dojedziesz, a później przyzwoita dwu pasmówka. Uważaj w Olkuszu, strasznie ambitnych stróżów prawa drogowego tam mają:lol:

Jadąc przez Olkusz możesz zjechać na Rabsztyn, gdzie masz ruiny zamku, oczywiście trasa przez Pieskową Skałę. Po drodze możesz zjechać na pkt widokowy pustyni błędowskiej w Kluczach. A już nie daleko Ogrodzieniec. Ale w taki sposób to dojedziesz do Częstochowy

szymonvader
24-09-2010, 22:14
94 jak koledzy piszą będzie dobrym rozwiązaniem.