PDA

Zobacz pełną wersję : Kamery i tak zwane białe plamki...

TMB
24-09-2010, 13:54
Witam serdecznie
Mam następujący problem, otóż od nie dawna jest posiadaczem kamery canona. Dostałem od. sprzedawcy 3 dniową gwarancje rozruchową. Wiec postanowiłem zrobić kilka testów - między innymi nagrać video-clip z nałożonym dekielkiem w ciemnym pomieszczeniu. Ten test miał na celu sprawdzenie, czy kamera posiada tak zwane białe plamki.
Szybko wszystko przygotowałem, nagrałem i sprawdziłem na telewizorze i tu pojawiły się buty! Otóż oglądając 1,5minutowt fragment nagrania, zaczeły pojawiać się białe podłużne plamki. Pojawiają się i znikają (ich stosunek do czerni wynosił jak 1:5)....Nie wiem czy to jest jakaś wada ukryta w postaci w/w plamek czy może po prostu są to szumy? Chyba takiej ilości plamek nie mogło by być...ale wolę spytac :roll:

Pozdrawiam i z góry dziękuje za szybką odpowiedź!:)

Doe
24-09-2010, 14:25
Logitech?

ekonet
24-09-2010, 15:17
oglądając 1,5minutowt fragment nagrania, zaczeły pojawiać się białe podłużne plamki.
Spowoduj, żeby plamki nie oglądały nagrania.

messer
24-09-2010, 15:57

Hehehehe... ;-D
Hehe.... no błagam. :)

TMB
24-09-2010, 16:24

To ma być jakiś zart? (jeśli to tak, to niestety wg. mnie nieudany) Znając Twoje zamiłowanie poprawną polszczyzną, mógłbym się doszukiwać jakiegoś błędu stylistycznego...;) Niestety żadnego takiego nie znalazłem.

Pz

ekonet
24-09-2010, 16:57
To ma być jakiś zart? (jeśli to tak, to niestety wg. mnie nieudany) Znając Twoje zamiłowanie poprawną polszczyzną, mógłbym się doszukiwać jakiegoś błędu stylistycznego...;) Niestety żadnego takiego nie znalazłem.

Pz
No właśnie. Z napisanego przez Ciebie zdania wynika, że plamki oglądały nagranie i zaczęły się pojawiać. :)
Klasyczny, wałkowany w dobrych szkołach przykład podobnie wadliwej konstrukcji, to "idąc do pracy świeciło słońce".
Gdybyś napisał np. "oglądając nagranie zauważyłem, że zaczęły się pojawiać plamki" - byłaby to forma jak najbardziej poprawna.
A teraz życzę sukcesów w rozwiązaniu problemu i nie będę chwilowo zawracał Wisły kijem. :)
-----------------------
No i - nie można uznać za poprawne "znając Twoje zamiłowanie poprawną polszczyzną" - można to przekuć na dwie poprawne formy:
1. znając Twoje zamiłowanie do poprawnej polszczyzny...
lub
2. znając Twoje zainteresowanie poprawną polszczyzną...
:)

A co do meritum sprawy - nieszczęsne białe plamki (dropy?) mogą być spowodowane:
- wadliwą/zużytą taśmą,
- zanieczyszczoną głowicą.
Robiliśmy kiedyś reportaż (dla Magazynu Ekspresu Reporterów) w Opolu i operator wsadził używaną taśmę - z obrazu miejscami można było zrezygnować i położyć tam przebitki, jednak nawet dźwięk miał wady i trzeba było pojechać jeszcze raz i powtórzyć ujęcia. Od tej pory nie pozwalam na wkładanie używanych taśm przy ważnych realizacjach.

messer
24-09-2010, 17:13
A jak już przy tych "żartach" jesteśmy -- "Nie jednokrotnie, chcąc mieć najlepszy zestaw, trza iść na kompromis - Nikon + Canon" ;-)

Niejednokrotnie.

Autorze; Trochę dystansu :-) I autoironii

TMB
24-09-2010, 17:43
:mrgreen: dzięki Panowie za małą lekcje poprawnej polszczyzny:)

Chyba z moją kamerą jest wszystko ok; poprzedni właściciel oddał głowice do czyszczenia, nim ją sprzedał, a kaseta była nowa, nieużywana, więc wszystko wskazuje na szumy. Dla pewności pobawiłem się ustawieniami ISO i jestem teraz pewien.
I to chyba na tyle.

Wszystkim bardzo dziękuje za wzięcie udziału w dyskusji.

Pozdrawiam

Ps. Messer - mój poprzedni post i jego konstrukcja wynikała z tego, że nie znalazłem swojego błędu, jednak sądzę, że wszyscy do tego podchodzimy z uśmiechem ;)