Zobacz pełną wersję : D3s + 14-24 + SB-900 = CLS (błędne równanie)
Błędne równanie, bo CLS nie działa w tej konfiguracji.
Ostatnio na weselu rozstawiłem 6 lamp po sali (w trzech grupach), podpiąłem do D3s Nikkora 14-24/2.8 i lampion SB-900 (master).
Ku memu zdziwieniu lampy się nie wyzwalały. I z mydelniczką, i bez. Na lampach ustawiłem pomiar TTL.
Jak zmieniłem obiektyw na inny (24-70, 35, 50, 85) wszytko działało należycie. Problem występował tylko i wyłącznie na 14-24.
Czy ktoś potrafi mi to sensownie wytłumaczyć?
No bardzo dziwne. Opisz to do nikona to zrobią nowszy soft ale teraz do puszki, szkła czy lampy :)
marcinas
24-09-2010, 14:13
No więc zdobyłem się na ogromny wysiłek i zdjąłem moją ulubioną zaślepkę z sanek...
podłączyłem lampy i 14-24 i u mnie na d3s wszystko śmiga jak należy.
co prawda nie na d3s, ale na d300s i na d700 + 14-24 lampa wyzwala dwie pozostałe, ewentualnie su wyzwala 3 sb900 (zależnie od konfiguracji)
bardzo dziwna sprawa - może jakaś chwilowa zwiecha mastera? zdarzyło mi się ze dwa razy że master się zawiesił, ale na tyle że nawet sam nie błyskał, ale to dawno bylo
(..)Czy ktoś potrafi mi to sensownie wytłumaczyć?
bo to działa od iluś tam mm... 18 czy 24 już nie pamiętam, ale coś w ten deseń.
marcinas
24-09-2010, 20:12
tia.. i w dni parzyste z literką "r" w nazwie
bo to działa od iluś tam mm... 18 czy 24 już nie pamiętam, ale coś w ten deseń.
No właśnie też tą opcję obstawiałem, ale kolega Golden przed chwilą napisał mi, że u niego z D3 + 14-24 + SB900 działa.
Może ten D3s to kolejny bubel Nikona (żeby było co poprawiać i nowy firmware robić) ;)
A zaraz sprawdzę z sramyangiem 14mm czy zadziała ;)
marcinas
24-09-2010, 20:31
podpiąłem 10.5 i też działa
podpiąłem 10.5 i też działa
No nie... Czyli to ja dałem ciała... :/ A właśnie, do CLSu to aparat musi być włączony, czy wystarczy jak go mam na szyi?
musi być włączony i zaślepkę na obiektyw trza założyć.
musi być włączony i zaślepkę na obiektyw trza założyć.
No założoną miałem ;)
no to ja nie pomogę-u mnie na takim patencie śmiga aż miło:)
a w sb900 masz najnowszy firmware?
a w sb900 masz najnowszy firmware?
Nie, nie aktualizowałem. Myślisz, że to może mieć wpływ?
Rzeczywiście...
no to teraz trzeba zrobić sb900s, tak żeby z d3s pasowała.
sb800 to najlepsza lampa, takich problemów nie ma ;)
Witam,
u mnie wszystko działa ok. W puszce soft ver. 1.01, w SB900 ver. 5.02. Jako master jedna z SB900, slave różne kombinacje SB900 i SB800 .
Pozdrawiam, QuadMan
Nie, no co wyrabiacie. Na lampach TTL, a na obiektywie zaślepka?! Chyba, że coś źle przeczytałem.
Nie, no co wyrabiacie. Na lampach TTL, a na obiektywie zaślepka?! Chyba, że coś źle przeczytałem.
Spoko, spoko, chodziło o tylną zaślepkę. Na alegro zawsz episza, że rysy na soczewce nie mają wpływu na zdjęcia, to zaślepka pewnie też nie ma ;P
6 lamp clsem? To musiała być chyba jakaś grota. A nie lepiej radiem wyzwalać. Choć rozumiem ze utrudniona konfiguracja ale przynajmniej nikt nie wyzwala mi lampek.
6 lamp clsem? To musiała być chyba jakaś grota. A nie lepiej radiem wyzwalać. Choć rozumiem ze utrudniona konfiguracja ale przynajmniej nikt nie wyzwala mi lampek.
Grota powiadasz... Nie... Poprostu ciemna sala weselna. Dość długa i dlatego musiałem laampki w trzech rzędach ustawić po dwie lampy (albo w dwóch po 3 lampy ;)
Przy CLSie też nikt nie wyzwala. Chyba, ze ten sam kanał ustawi (w radiu też może ten sam kanał ustawić).
6 lamp radiem... Hm... 6 odbiorników kupować powiadasz...
Miałem na 3 grupy podzielone, które sobie ustawiałem jak chciałem. CLS póki co jest dla mnie najlepszy przy takich zdjeciach.
scottbiker
29-10-2010, 18:30
Próbowałeś zresetować lampę??
Pytanie numer dwa czy po podpięciu 14-24 lampa główna błyska, no i czy błysk ten jest poprawny - czy poprawnie naświetla kadr, czy może są to tylko błyski pomiarowe ttl? Zrób kilka zdjęć w różnych odległościach od np ściany i potem zrób to samo z innym słoikiem i porównaj.
Test numer dwa - ustawienie w lampie głównej wszystkich lamp (master również) w trybie manualnym powiedzmy na 1/32 mocy i sprawdzenie czy wtedy błysną. Jeżeli tak się stanie, a system nie rusza w ttl to obstawiam na jakiś błąd komunikacji z obiektywem - może przeczyszczenie styków coś pomoże.
Jeżeli jest jeszcze inna lampa która może wyzwalać jako master to proponuję podpiąć. Ewentualnie obiektyw zapiąć do innego body na chwilę.
sorki, ze glupie pytanie zadam, lampy sie widzialy? ja sie kiedys wkurzalem, ze mi cls nie dziala, a okazalo sie, ze jedna z lamp byla za bardzo w tyle i nie widziala sie z inna
u mnie śmiga aż miło ale mam tylko D3
sorki, ze glupie pytanie zadam, lampy sie widzialy? ja sie kiedys wkurzalem, ze mi cls nie dziala, a okazalo sie, ze jedna z lamp byla za bardzo w tyle i nie widziala sie z inna
Widziały ;)
Na innych obiektywach śmigało.