Zobacz pełną wersję : Co 5-cio latkowi na urodziny?
Sporo osób tutaj ma dzieci wiec pewnie wie o co mi chodzi :)
Wiec tak : prezent dla chłopca - 5 lat urodziny 14 października. odpadają wszelkiej maści samochody parkingi czy inne tego rodzaju badziewia :) pełno mam tego w domu już i nie raz po nocy idąc do kuchni zdarza mi się przejechać na samochodzie albo wpaść na pudło z zabawkami.
Totalnie nie mam pomysłu co i czekam na wasze propozycje :)
Cztery magiczne litery - LEGO
Powiem szczerze ze tez sie nad tym zastanawiałem przez chwile ... tylko mamy w domu klocki ...
Nie powiem mały lubi się nimi bawić i wogole ale totalnie nie umie zadbać o to zęby mu nic nie zginęło :)
i albo walają się pod meblami albo jest rozpacz ze mu "ludzik" zginał :)
Prostą planszówkę. Warcaby albo Chińczyka. Spędzi fajne czas z rodzicami, a poza tym nauczy się strategii. Tylko uwaga, 5-latkowie nie lubią przegrywać...
Prostą planszówkę. Warcaby albo Chińczyka. Spędzi fajne czas z rodzicami, a poza tym nauczy się strategii. Tylko uwaga, 5-latkowie nie lubią przegrywać...
nie tylko oni :) ja tez nie lubię :) ale to tez ciekawy pomysł ... bo ostatnio mały lubi sobie pograć w Piotrusia i wojnę :)
Generalnie zakup prezentu dla dziecka to zawsze jest trudna sprawa, trzeba być dobrym obserwatorem.
Musisz się przyjrzeć dziecku jakie ogląda bajki, z jakimi zabawkami ma do czynienia w przedszkolu no i ogólnie czym się najczęściej interesuje.
Ja dla swojego brzdąca planuje zakup auta sterowanego, co prawda jedno ma, ale tylko takie, którym może się bawić tylko w domu. Teraz czas na coś co będzie mógł zabrać na dwór.
1. Po pierwsze LEGO
2. Po drugie LEGO
3. Po trzecie LEGO
Reszta to namiastki zabawek. Inne klocki to tylko klocki, natomiast LEGO to Klocki przez duże K, które nigdy się nie zestarzeją (mam prawie cztery dziesiątki wiosen na karku i uwielbiam bawić się tym z moimi pociechami).
Poza tym jakieś gry. Granna albo lepsze Aleksandra. Puzle, memory albo ciekawa planszówka ale niestety dziecko i tak samo się tym nie pobawi - potrzebuje rodziców ;)
Szczerze mówiąc im bardziej wypasiona i droga zabawka tym krótszy czas zabawy nią i radości.
1. Po pierwsze LEGO
2. Po drugie LEGO
3. Po trzecie LEGO
Reszta to namiastki zabawek. Inne klocki to tylko klocki, natomiast LEGO to Klocki przez duże K, które nigdy się nie zestarzeją (mam prawie cztery dziesiątki wiosen na karku i uwielbiam bawić się tym z moimi pociechami).
Poza tym jakieś gry. Granna albo lepsze Aleksandra. Puzle, memory albo ciekawa planszówka ale niestety dziecko i tak samo się tym nie pobawi - potrzebuje rodziców ;)
Szczerze mówiąc im bardziej wypasiona i droga zabawka tym krótszy czas zabawy nią i radości.
heheh to prawda ... ostatnimi czasy w domu jest hitem granie w balona ... a jak wiadomo balon kosztuje poniżej 1 zł :)
drosik, mały czy ty chcesz auto do jazdy na dworze? ;-)
To jeszcze dorzucę (jak mogłem zapomnieć?!) - książka.
W tym wieku dzieciaki spokojnie zaczynają czytać (mój starszy jak miał 5 lat, to już normalnie czytał, młodszy ma 5 i z grubsza umie, ale go nie ciągnie).
Tylko jakaś porządna, ładnie wydana klasyka dziecięca - na pewno przypomnisz sobie jakiś tytuł z dzieciństwa, który chętnie poczytasz młodemu.
Rafał_Sz
24-09-2010, 10:03
To jeszcze dorzucę (jak mogłem zapomnieć?!) - książka.
W tym wieku dzieciaki spokojnie zaczynają czytać (mój starszy jak miał 5 lat, to już normalnie czytał, młodszy ma 5 i z grubsza umie, ale go nie ciągnie).
Tylko jakaś porządna, ładnie wydana klasyka dziecięca - na pewno przypomnisz sobie jakiś tytuł z dzieciństwa, który chętnie poczytasz młodemu.
Polecam całą serią "Co i Jak". Nawet jak jeszcze treść pisana do końca nie przemawia, to jest to bogato ilustrowane.
1. Plastusiowy pamiętnik.
2. Kukuryku na ręczniku i inne takie tam
3. Bajki Brzechwy i Tuwima wierszowane
4. Krasnoludków i sierotki Marysi jeszcze w tym wieku nie polecam - trochę trudny język
5. Kubuś Puchatek i spółka ale tylko oryginał Milne'a ostatnio zreedycjonowany pięknie- chociaż Disneyowskie są bardziej optycznie chwytliwe
Jak już rzucamy tytułami to dodam:
Muminki (oczywiście oryginalne wydania)
Dzieci z Bulerbyn/Emil ze Slamandii/Lotta z ulicy awanturników
drosik, mały czy ty chcesz auto do jazdy na dworze? ;-)
Coś takiego (http://allegro.pl/skacze-jezdzi-plywa-monster-truck-amfibia-i1231859635.html) :)
Książka jak najbardziej, ale i tak uważam, że wtedy dziecko powinno dostać też jakąś skromną zabawkę.
Najgorsze co może być, to kupować dziecku na urodziny jakieś ciuchy :roll:
drosik, sprawdź jak wygląda dostępność do części zamiennych. Ja już przećwiczyłem serwisowanie takiego offroadera...
hula hoop
andruty i quick cola
zegarek z 7 melodyjkami (to już dla zamożnych)
:-P
Rafał_Sz
24-09-2010, 11:25
(..)
Muminki (oczywiście oryginalne wydania)
Nie !!! Tam jest BUKA !!!
To samo miałem pisać :)
Ja też uważam, że książka to dobry pomysł, koniecznie z dedykacją.
To ja tez dorzuce cos od siebie.
Klocki, tyle ze nie Lego, ktore sa fajne, ale oklepane baaardzo.
Kup mu klocki drewniane, takie zwykle typowe. Takie klocki genialnie rozwijaja dziecko w takim wieku (starsze tez).
Polsar74
24-09-2010, 14:48
http://www.zabawki24h.pl/pl,catalog,gormit,,1,gormit.html - a Gormity próbowaliscie mu podawać :-D ?
ps.
Marcin - rzuć się dla syna na Playstation3 :D - Młody by Cię pewnie po dwóch dniach "pobił" we wszystkich grach.
Kup mu zestaw - im więcej tym więcej radości:
1. Książka o Koziołku Matołku,
2. Puzzle,
3. Prosta gra planszowa typu Start-Meta,
4. Kalejdoskop.
Można też kupić radio z CD (taki boombox) i do tego książeczki do słuchania. Tyle, że to już większy wydatek.
http://www.zabawki24h.pl/pl,catalog,gormit,,1,gormit.html - a Gormity próbowaliscie mu podawać :-D ?
ps.
Marcin - rzuć się dla syna na Playstation3 :D - Młody by Cię pewnie po dwóch dniach "pobił" we wszystkich grach.
Mały wymiatał na Xboxie ale szybko mu się znudziło ... tak jak i mnie zresztą ... wiec takie cos odpada.
Dzięki za rady ... może ktoś coś jeszcze doda ? :)
A ja polecam takie klocki z kulistymi magnesami. Można z tego różności budować i jest to na tyle duże że nie nie zgubi. Mój synek 4,5 dużo czasu poświęca na zabawę lokomotywkami z kolekcji "Tomek i przyjaciele".
Mariusz888
24-09-2010, 18:23
Pewnie mało współcześnie ale gra która ma więcej możliwości niż Xbox to szachy ;) może grać i 5 i 105 latek - ale to już pytanie "co kto lubi" ;) a ładne szachy to ozdoba i radocha na długie lata - przynajmniej takie jest moje zdanie ;) tyle że ja to zawsze jakiś dziwny byłem bo nawet jak byłem mały to nie za bardzo było z kim pograć bo większość uważała to za nudne ;) dziś to pewnie jest jeszcze gorzej ;)
Nie rozumiem tej niechęci do Buki...
To jedna z najbardziej tragicznych postaci tych książek - wszyscy się jej boją, żyje więc samotnie i wyje z rozpaczy.
Przecież to nie jej wina, że zamraża to, po czym przechodzi.
Oficjalnie przeciwstawiam się szykanowaniu Buki.
willy_fil_
24-09-2010, 18:31
http://www.bystroglow.pl/product.php/1,10/4600/Zestaw-mlodego-paleontologa-do-odkrywania-skamielin-dinazaurow-TYRANNOSAURUS-REX-KOSMOS-.html
U mnie to jest hicior nad hiciorami... no i oczywiście bakugany...
jackrabbit
24-09-2010, 20:30
z gier planszowych polecam go (baduk) a dokladniej uproszczona wersje czyli atari go
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ucc.ie/en/goclub/imgcol-66087-en.jpeg)
Polsar74
25-09-2010, 21:03
Pewnie mało współcześnie ale gra która ma więcej możliwości niż Xbox to szachy ;) może grać i 5 i 105 latek - ale to już pytanie "co kto lubi" ;) a ładne szachy to ozdoba i radocha na długie lata - przynajmniej takie jest moje zdanie ;) tyle że ja to zawsze jakiś dziwny byłem bo nawet jak byłem mały to nie za bardzo było z kim pograć bo większość uważała to za nudne ;) dziś to pewnie jest jeszcze gorzej ;)
Szachy moja Mała załapała w dwa dni, tak jak zresztą i warcaby. Ostatni hit z gier logicznych to u nas Mastermind którego szukałem trochę po sklepach bo ta zabawka ma pewno ze 30 lat (o ile nie więcej) - sam się nią bawiłem z własnym ojcem jak byłem mały. Ale mimo wszystko Little Big Planet na ps3 póki co kasuje wszystko... Ludzie - sam tylu plansz w żadnej grze jeszcze nie widziałem - wydaje się że jest ich tysiące. Gra działa i na logikę i na refleks. Jak dla mnie bomba... Moją Małą muszę siłą odrywać od tego...no i to jest minusem.
KaleidoStar
26-09-2010, 04:20
To jedna z najbardziej tragicznych postaci tych książek - wszyscy się jej boją, żyje więc samotnie i wyje z rozpaczy.
Przecież to nie jej wina, że zamraża to, po czym przechodzi.
Oficjalnie przeciwstawiam się szykanowaniu Buki.
Popieram protest, ja prawie płakałam, jak oni wszyscy Buki się bali. Ona taka biedna była i samotna. W efekcie... moja psica, ONka, dostała na imię Buka. I była przez nas kochana z całych sił. Zresztą.. Buki już nie ma, a my nadal ją kochamy...
Co do prezentu.. też jestem za książką, ale tak jak ktoś napisał-do tego jakiś zabawkowy drobiazg też. Albo gra planszowa, taka, żeby dziecko bawiło się z rodzicami. Ważne chyba, żeby spędzać czas razem...
Rafał_Sz
26-09-2010, 21:20
(...)
Ok, powinienem dodać > :) < . Dla mnie to była najlepsza postać, a przynajmniej dzięki postaci Buki można było rozkręcić wyobraźnię.
zależy jakie ma zainteresowania - brat mojej dziewczyny uwielbia miecze i tarcze etc., ale puzzle też mogą sprawić frajdę i wyrabiają cierpliwość i spostrzegawczość
Orkaniusz
27-09-2010, 15:10
Dlaczego nikt nie wspomniał o hot wheelsach? Mój 5-letni dzieciak w kółko chce nowe, buduje sobie instalacje z torów na cały pokój - generalnie nigdy nie ma dość...
Dlaczego nikt nie wspomniał o hot wheelsach? Mój 5-letni dzieciak w kółko chce nowe, buduje sobie instalacje z torów na cały pokój - generalnie nigdy nie ma dość...
nieeee więcej samochodów nie :) wystarczy ze jak się mały rozstawi to nie ma jak przejść :)
Widziałem ostatnio takie zestawy blaszek, śrubek i nakrętek, z których można zrobić samochód, samolot i inne. Dla chłopca powinno być fajne.
Widziałem ostatnio takie zestawy blaszek, śrubek i nakrętek, z których można zrobić samochód, samolot i inne. Dla chłopca powinno być fajne.
pokazesz ?
pokazesz ?
Coś, jak to http://allegro.pl/at-eitech-mega-zestaw-10-modeli-do-zbudowania-i1251487409.html.
No, no interesujące. Natomiast ciekawe jaka jakość, chociaż widząc opakowanie podejrzewam, że niezła.
Klocki MAGNETO !!
To chciałem w tym roku kupić mojej 5-letniej córce, ale bałem się, że 2 letnią coś sobie zrobi.
Jednak na 6 urodziny jej kupie.
Np jak te
(http://allegro.pl/super-zestaw-klocki-magnetyczne-witka-250-elemento-i1243797548.html)
Klocki MAGNETO !!
To chciałem w tym roku kupić mojej 5-letniej córce, ale bałem się, że 2 letnią coś sobie zrobi.
Jednak na 6 urodziny jej kupie.
Np jak te
(http://allegro.pl/super-zestaw-klocki-magnetyczne-witka-250-elemento-i1243797548.html)
Sam bym się pobawił powiem szczerze :)
U mojego 5-letniego Filipa niepodzielnie króluje Tomek (i przyjaciele) we wszelkich możliwych wersjach. Ale jak się rozłoży te tory, to dopiero się można zabić... ;-) Natomiast jeżeli Twoja pociecha załapała już karciane gry, to poleciłbym Ci grę Uno. Jest dostępna w wielu wersjach, m.in. w wersji Disney dla najmłodszych - nieco uproszczonej w stosunku do tej pełnej. Mój Filip ostatnio bardzo lubi w to grać. Powodzenia! :-)