PDA

Zobacz pełną wersję : TrekBuddy - używa ktoś?

elanek
24-09-2010, 08:58
Zacząłem się interesować tym programikiem do nawigacji na telefon.
Forum: http://www.trekbuddy.net/forum/viewforum.php?f=14
Wygląda to na fajną inicjatywę.

Jeśli ktoś używa to chętnie bym poczytał opinie.

t0m3k
24-09-2010, 09:16
Używałem z Siemensem SXG75, dawał radę ;)
Tzn wtedy nie prowadził do celu, nawet nie wiedział gdzie on jest, po prostu był jak mapka która wskazuje aktualną pozycję :)

rastula
24-09-2010, 16:11
mnie się jakoś nie udało odpalić na smybianie

Ventus
24-09-2010, 21:03
Ja się tym bawię od wiosny na SE 770. Programem jestem zachwycony.Na rower czy wyjazdy na ryby w nowe miejsca jak znalazł. Za pomocą programu Googleak.NET tworzę sobie mapkę danej okolicy w małej skali i można szaleć, zawsze się znajdę w razie zabłądzenia. Wada tego, że jak chcę zrobić mapy w różnych skalach to już z tym jest trochę zabawy i pamięciowo trochę to waży.Zrobiona mapka satelitarna lub hybryda całkowicie mnie zadowala i przynosi sporą satysfakcję

elanek
24-09-2010, 23:24
No właśnie tworzenie map mnie przyciąga, choć nie wiem jak to się robi jeszcze ale dojdę - ale kupię Treka za miesiąc (zmiana operatora, nowy abonament i aparacik wypaśny jakiś)

bmiller
25-09-2010, 10:02
A po co kupować, skoro wersja darmowa ma identyczną funkcjonalność? Język polski też można do niej wgrać. Wiem, że to tylko 35zł, ale za te pieniądze można sobie kupić w firmie Compass mapę Tatr, Pienin czy innych Bieszczadów przygotowaną pod TB.

Własne mapki najprościej tworzyć przez przeglądarkę, np. tutaj: http://gm2tb.awokenmind.de/ Ta metoda ma duże ograniczenia ale mapki tworzy się w banalnie prosty sposób a są całkiem funkcjonalne (np. w obcym mieście).

A jeżeli mówimy o samym TB to potrafi on nawigować do wskazanego punktu (w bardzo uproszczony sposób: podaje tylko kierunek i odległość w linii prostej), potrafi zapisywać ścieżki i nawigować po nich wstecznie. Potrafi całkiem dużo, jak na taką małą popierdułkę. Nie da się tego niestety "wymacać" bawiąc się z programem, przeczytanie instrukcji jest niezbędne aby robić coś więcej niż tylko oglądać swoją bieżącą pozycję na mapie.

I jeszcze na koniec: TB bardzo zgrabnie współpracuje z zewnętrznymi modułami GPS po bluetooth. Co więcej obecnie takie moduły są precyzyjniejsze niż te wbudowane w komórki. Mają także często funkcję zapisywania bieżącej pozycji co określony czas/odległość i doskonale nadają się do geotaggingu (opisywania zdjęć współrzędnymi GPS). Jak masz możliwość wymiany komórki ze względu na zamianę operatora to grzech nie korzystać, ale ze względu na TB taniej i łatwiej dokupić zewnętrzny moduł GPS (najlepiej z funkcją loggera).

grudzinsky
25-09-2010, 11:55
pytanie laika w tej dziedzinie :D
czy ta aplikacja dziala na wszystkich telefonach czy tylko na tych wypasnych z GPSem?

jurekb
25-09-2010, 12:34
No właśnie tworzenie map mnie przyciąga, choć nie wiem jak to się robi jeszcze ale dojdę - ale kupię Treka za miesiąc (zmiana operatora, nowy abonament i aparacik wypaśny jakiś)
Nie kupuj bo to jest darmowy program. Ci którzy go sprzedają biorą kasę za tłumaczenie i tzw wsparcie, a wsparcie masz na forum Treeka, jeśli potrzebujesz.
Kupić to możesz sobie skalibrowane - gotowe mapy np w wydawnictwie Compass cała procedura zakupu trwa 15 minut i już mapa jest u Ciebie.
Ja używam tego programu na Nokii 5800XM i uważam że jest to r e w e l a c j a. Tzn tandem program plus rastrowa mapa.
Cała filozofia tego programu polega właśnie na możliwości korzystania z map rastrowych możesz nawet sam sobie zeskanować mapę i skalibrować, ale nie musisz bo już dużo wydawnictw oferuje gotowe.
Możesz sobie kupić tą samą mapę zarówno w wersji papierowej jak i elektronicznej (ja podczas wędrówek używam tylko wersji elektronicznej).
Program potrafi nawigować (wcale nie w linii prostej jak to ktoś wcześniej napisał) po wcześniej utworzonej trasie (w formacie .gpx) np. w programie Google Earth (free) lub OziExplorer (niestety płatny).

Jedyną wadą jest brak możliwości skalowania mapy ale jeśli jest to komuś potrzebne to może to sobie rozwiązać poprzez utworzenie tzw atlasu z różnym odwzorowaniem map
Ja polecam abyś nie kupował map o podziałce większej niż 1:50 000 bo są mało czytelne nawet na tak dużym ekranie jak mój. Można sobie jednak z tym poradzić (ja tak zrobiłem) scalając kupioną mapę w jeden plik, powiększyć w programie graficznym o 100% a potem pociąć ponownie (program TBmapper) i zmienić koordynaty w pliku konfiguracyjnym (bardzo prosta operacja).
Poza tym, o czym piszę poniżej, można sobie tagować zdjęcia, bo nawet jak nie będziesz miał logera to program potrafi zapisywać tracki w formacie .gpx i przy pomocy GeoSettera można geotagować.

pytanie laika w tej dziedzinie :D
czy ta aplikacja dziala na wszystkich telefonach czy tylko na tych wypasnych z GPSem?

Działa na wszystkich telefonach, nawet tych bez GPSa ale muszą one posiadać bluetooth. Wtedy łączysz się z zewnętrznym GPSem (ja używam logera PENTAGRAM-PathFinder-Logger3106) koszt tego logera ok 200zł ale służy on również do geotagowania zdjęć i rejestrowania tracka - przebytej drogi

grudzinsky
25-09-2010, 12:54
fajny ten Pentagram, ale nie doczytalem czy bedzie mi on dzialal pod Mac'iem? jesli juz mam sobie geotagowac foty to fajnie by mi to dzialalo tez pod innym OSem :)
troche za pozno sie ogarnalem, w poniedzialek bym juz to mial, a tak bede musial czekac do powrotu zony z PL pod koniec pazdziernika, a wielki plener mam od 18.10.2010...
dzieki za wszelkie info :)

jurekb
25-09-2010, 13:12
fajny ten Pentagram, ale nie doczytalem czy bedzie mi on dzialal pod Mac'iem? jesli juz mam sobie geotagowac foty to fajnie by mi to dzialalo tez pod innym OSem :)
Pod Mac'iem to nie wiem, raczej nie przy pomocy tych programów, o których pisałem. Musisz się zorientować czy Lightroom pod Mac'a ma możliwość geotagowania i z jakiego formatu pliku.
Lub inny program, którego używasz do odRAWiania.