PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i problem wyzwalczem Yungnuo

zaix
22-09-2010, 16:31
Witam,

Słuchajcie mam problem i nie wiem czego to jest kwestia-wyzwalaczy czy aparatu (migawki)?

Mam D300 i jakiś czas temu kupiłem do niego wyzwalacze radiowe Yongnuo. Producent twierdzi, że synchronizują na 1/250 sekundy tak też jest w paru testach. Jak wiadomo w D300 max sync to również 1/250. No i tu właśnie pojawia się problem. U mnie przy tym czasie synchronizacji pojawia się czarny pasek na zdjęciu na górze? Czy ktoś z was ma może d300 i te wyzwalacze. Mam też d70 i tam tego problemu nie ma, tylko że w d70 jest migawka elektroniczna więc nie ma co porównywać. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Dodam tylko, że wszystkie baterie są nowe i wymienione więc nie wiem czy mam problem z wyzwalaczem czy migawką.

Miło jakby znalazł się ktoś z okolic Katowic, może bym mógł przetestować u niego (posiadacz wyzwalaczy lub d300)

Z góry dzięki za pomoc

Szprychu
22-09-2010, 16:50
Też tak mam (z D700). Olałem - po prostu nie wyrabiają wg mnie.

zaix
22-09-2010, 17:18
Przeszukując internet natrafiłem na coś takiego: w pentaxach pomaga trzymanie wciśnietego do połowy przycisku na nadajniku. U mnie też działa i lampy synchronizują na 1/250 ale o co chodzi, przecież to jest nielogiczne? Pytanie tylko gdzie leży problem: w aparacie czy wyzwalaczach, zamówiłbym po prostu drugi wyzwalacz albo odesłał nikona na serwis.
Dziwi mnie po prostu dlaczego u niektórych działa na d300 bez zarzutu a u niektórych nie?

Szprychu
22-09-2010, 17:30
Zobaczę w takim razie na innych korpusach jak działa mój nadajnik. Ciekawy przypadek, ale i tak mi do szczęścia 1/250s nie potrzebuję, a za taką cenę jak kosztuje to dla mnie rewelacja mimo wszystko.

szymony
22-09-2010, 17:39
A co wyzwalasz? Błyskograty studyjne, czy sabiny?
To co pisze producent należy brać w " ".
Jak uda Ci się studyjne zsynchronizować na 1/200 to się ciesz, standard to 1/160 i to nie tylko z chinczykami.Z sabinami jest lepiej, przy dobrym egzemplarzu radia może nawet uda się tą 1/250 osiągnąć. D70 ma "kombinowaną" migawkę, co w tym przypadku jest zaletą. Tu ten problem nie występuje.

zaix
22-09-2010, 18:13
Ale numer. Lekko wysunąłem wyzwalacz na około 5 czy 7 mm i zaczął synchronizować z SB800 poprawnie na 1/250. Co się okazało? Mam raczej na pewno układ pinów jak w wyzwalaczu dla Canona. Czyli jakimś cudem do tej pory synchronizowało do min 1/200. Jednym słowem zapakowali w Chinach do złego pudełka. Zamawiam teraz no Nikona mam nadzieję, że będzie ok. W instrukcji jest schemat układu pinów (dla canona i nikona). Ja właśnie mam ten nieodpowiedni. Dlatego miałem pasek na 15% kadru. Zdaje się, że to jest odpowiedź. Proponuję wszystkim użytkownikom sprawdzić jaki mają układ...dziwiło mnie to, że gro ludzi na np flickr nie miała problemów na 1/250. D70 to inna bajka z migawką-jasna sprawa, choć dziwne że do tej pory działał ten wyzwalacz. No nic...dzięki za chęć pomocy.

Szprychu
22-09-2010, 20:30
Dzięki za informację, jak znajdę czas to sobie z ciekawości zobaczę ;).

Marcin Borkowski
22-09-2010, 21:12
mozesz chyba zareklamować w takim wypadku,

u mnie z d70s ten wyzwalacz synchronizuje sb800 do 1/800

Budziko
24-09-2010, 20:37
mi tez tak sie synchronizuje. Tylko na reklamacje to mam za pozno, mam to od ok 8 miechow. Wysle ktos zdjecie stopki w rf canon / nikon? Bo papierki juz dawno z dymem poszly

Szprychu
24-09-2010, 21:23
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/yongnuo2-1.jpg
źródło (http://blog.fotografiakamar.pl/wp-content/uploads/2009/12/yongnuo2.jpg)
Można sprawdzać ;).

Budziko
25-09-2010, 00:28
no to mam canona... :(
Gra mi do 1/200 Najtańszy rf602 nadajnik + odbiornik 84 zł. Zyskam za te pieniądze 1/50 sek. Chyba się nie opłaca. Wymienie jak padnie TX.

Szprychu
25-09-2010, 04:18
Też mam canonowską wersje. Co mi da ten ułamek więcej? Nic. ;)

Skibek
25-09-2010, 12:39
Swoją drogą "dobry" producent... Ciekawe jakby sprzedawał samochody i do ciężarówki wpakował silnik od miksera... No... albo odwrotnie ;)

andrstac
25-09-2010, 12:52
Zaraz, ale na aukcjach wyraźnie jest napisane do jakiej puszki jest zestaw, więc o co kaman? I na opakowaniu również jest napisane. Dodatkowe styki są potrzebne do "wybudzenia nadajnika i odbiorników - zauważcie, że jak naciśniecie przycisk migawki do połowy, to dioda na nadajniku i odbiornikach zaświeci na zielono

Foto7
25-09-2010, 16:23
Ale numer. Lekko wysunąłem wyzwalacz na około 5 czy 7 mm i zaczął synchronizować z SB800 poprawnie na 1/250. Co się okazało? Mam raczej na pewno układ pinów jak w wyzwalaczu dla Canona. Czyli jakimś cudem do tej pory synchronizowało do min 1/200. Jednym słowem zapakowali w Chinach do złego pudełka. Zamawiam teraz no Nikona mam nadzieję, że będzie ok. W instrukcji jest schemat układu pinów (dla canona i nikona). Ja właśnie mam ten nieodpowiedni. Dlatego miałem pasek na 15% kadru. Zdaje się, że to jest odpowiedź. Proponuję wszystkim użytkownikom sprawdzić jaki mają układ...dziwiło mnie to, że gro ludzi na np flickr nie miała problemów na 1/250. D70 to inna bajka z migawką-jasna sprawa, choć dziwne że do tej pory działał ten wyzwalacz. No nic...dzięki za chęć pomocy.
Tutaj masz zdjęcia wersji na Canona i Nikona

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img833.imageshack.us/i/57190929.jpg/)

i pudełko do Canona

źródło (http://img694.imageshack.us/i/72208212.jpg/)

oraz pudełko od Nikona

źródło (http://img153.imageshack.us/i/68553552.jpg/)

Jak widać na samych opakowaniach jest napisane który do którego aparatu jest przeznaczony.
Na ebay sprzedawcy rzetelnie piszą jaki rodzaj sprzedają, ale i rodzynki też się zdarzają i nie raz dostałem co innego:) Na aledrogo to już wolna amerykanka widziałem parę aukcji z zdjęciem które nie pasuje do opisu.
Obie wersje nadajnika odpalą Ci lampę ale ta nie pod konkretny model aparatu nie wykorzysta 100% możliwości tego sprzętu.
Pozdrawiam

Szprychu
25-09-2010, 20:21
Gafa, mam raczej wersje nikonowską ;) i też nie synchronizuje z 1/250s

Swoją drogą "dobry" producent... Ciekawe jakby sprzedawał samochody i do ciężarówki wpakował silnik od miksera... No... albo odwrotnie ;)
Nie miał bym nic przeciwko gdyby włożyli by mi do mojego samochodu silnik z Porsche 911 :).

Budziko
26-09-2010, 02:05
Zaraz, ale na aukcjach wyraźnie jest napisane do jakiej puszki jest zestaw, więc o co kaman? I na opakowaniu również jest napisane. Dodatkowe styki są potrzebne do "wybudzenia nadajnika i odbiorników - zauważcie, że jak naciśniecie przycisk migawki do połowy, to dioda na nadajniku i odbiornikach zaświeci na zielono

Mi wybudzają mimo, że mam nadajnik RF602 od Canona. Do połowy naciskam i również zapala się zielona dioda...
Co do zakupu:
Na aukcji było Nikon. Dostałem bez opakowania fabrycznego. Zapakowane w bombelkową kopertę. To był mój 1 zakup w HK więc stwierdziłem, że tak chcę ominąc cło. YN460 dostałem jednak w fabrycznych pudełkach.
Jakby nie działały pewnie bym się zdziwił, jednak skoro błyskają to pal to sześć tą 1/50sek.
Działają i nie ma co kotów wieszać - niech tylko CI którzy kupują uważają.

Foto7
26-09-2010, 22:48
Mi wybudzają mimo, że mam nadajnik RF602 od Canona. Do połowy naciskam i również zapala się zielona dioda...
Co do zakupu:
Na aukcji było Nikon. Dostałem bez opakowania fabrycznego. Zapakowane w bombelkową kopertę. To był mój 1 zakup w HK więc stwierdziłem, że tak chcę ominąc cło. YN460 dostałem jednak w fabrycznych pudełkach.
Jakby nie działały pewnie bym się zdziwił, jednak skoro błyskają to pal to sześć tą 1/50sek.
Działają i nie ma co kotów wieszać - niech tylko CI którzy kupują uważają.

Ja ściągnąłem z 20 kompletów od 5 rożnych z HK i zawsze były w kartonikach jako gift wysyłany więc trafiłeś na kiepskiego sprzedającego. Pierwsze egzemplarze rf dostarczyłem znajomemu w lutym i są intensywne używane z sabinkami i maja się nadal świetnie, to już nie ta kiepska jakość co kiedyś mieli Chińczycy.
Dzisiejsze rf są drugą wersją produkcyjną jaka wyszła, możliwe że te pierwsze gorzej się zachowywały niż te obecne.
Pozdrawiam