PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o zakres kalibracji w serwisie Sigmy

asche
22-09-2010, 08:47
A więc zacznę od tego, iż posiadam od roku Sigmę 30/1.4. Bardzo dobrze była "spasowana" z moją poprzednią puszką, czyli D200, z D300 muszę już wprowadzać korektę +19.

Ma dwie bardzo odczuwalne wady:
- losowe ustawianie ostrości na f/1.4, po przymknięciu do 1.6 już jest bardzo dobrze (zarówno z D200 i D300),
- w warunkach lekko ciemnych (nie chodzi mi o totalną ciemnicę, taki lekki półmrok) AF zaczyna się gubić - 5% zdjęć może ma trafioną ostrość. Sytuacja jest o tyle dziwna, iż puszka uznaje, że nie jest dostatecznie ciemno, by włączyć wspomaganie AF.

Ponieważ mam Sigmę na gwarancji, chętnie bym wysłał ją do serwisu aby ją "naprawili". O ile korekcję BF/FF zrobią, to się zastanawiam z fantem czy coś poradzą na dwie pozostałe wady.

Czy może ktoś z szanownych użyszkodników przerabiał podobny temat z Sigmą 30/1.4?

stachmuszel
22-09-2010, 09:05
To szkło takie jest. Ja bym nie wysyłał, bo może być gorzej.
Pozdr.

Photoartbox
22-09-2010, 09:22
Uzywalem Sigmy 30 z D300 i bylem bardzo zadowolony. Po wprowadzeniu lekkiej korekty w puszce trafiala idealnie, na F1.4, w kazdych warunkach i na wszystkich punktach AF. Poprzedni egzemplarz, ktory uzywalem z Pentaxem K10D mial podobne objawy do Twojego.

asche
22-09-2010, 12:20
Z moją Sigmą na tyle się zżyłem, że też z lekkim niepokojem patrzę na ewentualną wysyłkę do serwisu :)
Ale chyba najlepiej będzie zadzwonić i tylko mam jeden dylemat - bo z jednej strony to będzie sprawa realizacji gwarancji a z drugiej kalibracji obiektywu pod body i tutaj nie wiem czy będę musiał płacić za DHLa czy nie :)

--Richie--
22-09-2010, 13:18
To szkło takie jest. Ja bym nie wysyłał, bo może być gorzej.
Pozdr.

Z czym konkretnie.Ja moją Sigmę 24/1,8 wysłałem na regulację z D700 i teraz trafia w punkt.Niestety Sigmy maja to do siebie że z powtarzalnością każdego ostrzenia jest dużo gorzej,lubią poprostu pływać z AF i żadna regulacja tego nie zmieni.