PDA

Zobacz pełną wersję : wizjer/matówka w D70s

Fotowentura
27-12-2006, 22:21
w środkowym polu autofocusa patrząc na jednolitą najlepiej jak najjaśniejszą powierzchnię widać delikatnie jaśniejsze okrągłe pole, ledwie widoczne - norma czy anomalia? chciałbym się tylko upewnić, że wszystko ok, z góry dzięki.

ineed
27-12-2006, 22:32
wydaje mi sie ze to budowa matówki

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images2.fotosik.pl/290/39c1a8730a5b54c7.jpg)

ja nic takiego nie zauważyłem / nie przygladałem sie szczególnie:)

Fotowentura
27-12-2006, 22:37
jaśniejszy "placek" o którym mówię, jest mniejszy niż pole autofocusa, na rysunku ulokowałbym go tak gdzieś u podnóża cyfry 1. bardzo ciężko widoczny, trzeba na światło obiektyw skierować, lub bardzo jasną powierzchnię, wtedy jestem w stanie to dostrzec. przypadkiem zauwazyłem i teraz mnie męczy draństwo.

ineed
27-12-2006, 22:43
uwodacznia sie to na zdjęciach?? chyba nie.

sprawdziłem teraz dokładnie u mnie czysto więc może wizyta w serwisie NIKONA pomoże bo wątpi aby ktoś TU radził abyć sam coś wewnątrz czyścił lub wymienial

paproch na lustrze:??

Fotowentura
27-12-2006, 22:58
wygląda jak coś co jest na swoim miejscu, najlepiej widać np tak: maks tele z bliska na źródło światła i przy przejściu obiektywem ze światła w cień widać. na zdjęciach czysto, może i coś na lustrze, ale dziwne tak centralnie na środku, poza tym, jak przykręciłem obiektyw po wyjęciu z pudełka, tak nie odkręcałem, więc skąd by to było...

MYSZ
27-12-2006, 23:12
Małe kółeczko w centralnym polu ledwo widoczne, jest , to raczej normalka :) mam też

ozzy
28-12-2006, 00:11
grrr, polecam patrzec PRZEZ wizjer, a nie NA wizjer. wtedy mozna nawet zdjecie zrobic;)

thor88
28-12-2006, 13:32
Zapoznajcie sie koledzy z budową matówki w aparacie a wasze problemy się rozjaśnią:) Jest to jak najbardziej normalne i nie ma czym się przejmować:)

pilon
28-12-2006, 13:44
Normalka :) Nic się nie martw :) To ma coś chyba pomagać przy czymś tam - już nie pamiętam :) Ale w każdym razie prawidłowe to i zamierzone :D

temporalis
28-12-2006, 20:40
mam głupawe pytanie do użytkowników d70. Czy ta aparatka ma tryb czarno biały ? Czy skazany będę na kolor ;)

thor88
28-12-2006, 20:48
wylacznie kolor... z tego co się orientuję to obecnie ma to D80 i D40.
Poza tym usuniecie koloru lepiej zrobić samemu niz pozwolic na to aparatowi... pozdrawiam.

timi
28-12-2006, 20:56
Co do paprochow w nowych aparatach to juz chyba standart, tez tak mialem . pomogla gruszka,

thor88
28-12-2006, 21:01
paprochy na filtrze czy lustrze to niestety cest wynik "masowej produkcji" i braku dobrej kontroli. Firmie bardziej sie oplaca wynienic (wyczyscic w serwisie) niz rozbudowywac fabryki o kolejnw stanowiska kontrolne... tak mi sie wydaje. Pozdrawiam...

michalh
28-12-2006, 21:52
a co do fotek BW to chyba lepiej najpierw zrobic w kolorze a potem zobaczyc na kompie jak bedzie sie prezentowac w dwoch kolorach. Jak bys zrobil fote BW to potem jej nie zamienisz na kolor :)

p.s. chociaz sa magicy od tego ;)

Fotowentura
28-12-2006, 23:11
dzięki wszystkim, wiedziałem, że mi się nie przyśniło. chociaż nawet żona mi powiedziała, że tą "plamkę" to ja chyba "na oku" mam. no ale wiem co widzę, a zawsze warto się upewnić, że z jakby nie było nowym sprzętem wszystko w porządku. tym bardziej, że to pierwsze lustro w moich rękach, więc póki co nadal odkrywam co, gdzie, jak i po co:)
a co do b&w temporalis to tak jak przedmówcy już wspomnieli, rób to softem, nie aparatem.