PDA

Zobacz pełną wersję : F100 priorytet ostrości przy AF-C

zdyboo
21-09-2010, 20:52
Witam!

Kiedyś dawno, dawno temu, ale nie w odległej galaktyce przeczytałem, że F100 ma priorytet ostrości przy ustawionym trybie AF-C. Wtedy nie miałem F100, to mnie to średnio interesowało, poza sprawdzeniem, że w tym aspekcie akurat F100 jest lepsze od D90.
Teraz jednak mam już F100 i za cholerę nie mogę tego ustawić. Jednak być może, ktoś napisał bzdury albo ja źle zapamiętałem, ponieważ manual wyraźnie pokazuje, że AF-S to priorytet ostrości, natomiast AF-C, to priorytet migawki.
Może jednak jakoś się da ustawić aby nie w AF-C nie trzaskał migawką póki nie złapie ostrości.
Dzięki z góry za pomoc.

Daniel Ręcławowicz
22-09-2010, 00:22
The F100 is not as solidly built as the F5. First off it has a plastic back that is not sealed. The F100 doesn’t have quite as good a viewfinder for manual focus. The F100 doesn’t allow stop-down metering via the DOF preview button or have mirror lockup. It does not allow release priority with AF-S (single servo focus) or focus priority with AF-C (continuous servo focus). The lack of release priority with AF-S had implications for flash photography in very low light. The F5 has all of these and more. It’s clearly the more capable camera.

Ze strony: http://photo.net/nikon-camera-forum/00C4f1 tuż za połową.

zdyboo
22-09-2010, 09:04
It does not allow release priority with AF-S (single servo focus) or focus priority with AF-C (continuous servo focus). The lack of release priority with AF-S had implications for flash photography in very low light.

Dzięki, czyli jednak dobrze zrozumiałem manual. F5, to dla mnie za duży kloc, poza tym obecnie dostać niezajechaną sztukę, to i trudno i nie tanio.

Daniel Ręcławowicz
22-09-2010, 10:29
A tak przy okazji, to co dokładnie oznacza drugie cytowane przez Ciebie zdanie? Nie rozumiem sensu.

zdyboo
22-09-2010, 12:54
A tak przy okazji, to co dokładnie oznacza drugie cytowane przez Ciebie zdanie? Nie rozumiem sensu.

Chodzi Tobie o tłumaczenie czy o sens cytowania?
Tłumaczenie: Brak priorytetu migawki w trybie AF-S ma zastosowanie w fotografii z użyciem błysku w trudnych warunkach oświetleniowych.
Chodzi o to, żebyś nie narobił nieostrych fotosów jak jest ciemno. F100 nie ma spawarki i musi doświetlać predatorem z lampy. Póki nie złapie ostrości, to nie wyzwoli migawki.
Z testów mnie wyszło, że jednak D90 z wyłączoną spawarką lepiej łapie ostrość po ciemku, niż F100. Widać jednak te prawie 10 lat postępu technologicznego.