Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Konrad
kptYossarian
21-09-2010, 19:30
Witam!
Pierwszy raz fotografowałem płeć mniej fotogeniczną.
Opinie i rady dotyczące zdjęcia mile widziane.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/5011311565_214908aa79_b-3.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4133/5011311565_214908aa79_b.jpg)
Pozdrawiam i dziękuję z góry za komentarze.
technicznie bardzo dobrze, ale centralne kadrowanie mi nie odpowiada, no chyba że w kwadrat ;)
Mnie się kadr podoba ale obróbka coś mi nie leż, takie to mało wyraźne mi się wydaje.
Ja bym ciął przez łeb bardziej zdecydowanie, albo wogóle.
A dla mnie to dobry portret. Nie jest jakiś super ciekawy, ale zrobiony dobrze.
artur678
22-09-2010, 09:30
Fajny portrecik tylko zbyt centralnie.
kptYossarian
22-09-2010, 19:03
Dziękuję wszystkim za komentarze !
Rzeczywiście zbyt centralnie. Wniosek na przyszłość: umieszczenie prawego oka w PG złotym punkcie to niewystarczający zabieg.
Mnie się kadr podoba ale obróbka coś mi nie leż, takie to mało wyraźne mi się wydaje.
Hmm nie chciałem przesadzić z obróbką, aby zdjęcie nie wyszło nienaturalne i nie utracić szczegółów.
Pozdrawiam.
Tomek.
Tak czy siak mnie ta obróbka się nie widzi - moja propozycja jest taka jeżeli pozwolisz a jak nie to zaraz to usunę. Co do szczegułów to myślę że się zachowały.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.h.tar.pl/5011311565_214908aa79_bv2.jpg)
kptYossarian
23-09-2010, 10:46
Lepiej - tylko oczy wydają się nieco przeostrzone.
Zdradzisz co zrobiłeś ?
Tak jak napisałem w 1 poście - obróbka u Cibie nie jest najlepsza. Program do obróbki grafiki i musisz się w nim podszkolić. Co ja zrobiłem. Rozjaśniłem całość dodałem nieco kontrastu, wyostrzyłem, poprawiłem oczy i zęby - no i to tyle.
pimps to jakiś żart z tą twoją obróbką, bo jeżeli nie to raczej też musisz się w tej obsłudze podszkolić :) PRZEOSTRZYŁEŚ ZDJĘCIE< PRZEPALIŁEŚ ZDJĘCIE< eh. Dobra, teraz wiadomośc dla fotografa, jest okej tylko niepotrzebnie uciąłeś górę głowy, akurat w tym portrecie takie zagranie jest nietrafione, trzeba wiedzieć kiedy je stosować
pimps to jakiś żart z tą twoją obróbką, bo jeżeli nie to raczej też musisz się w tej obsłudze podszkolić :) PRZEOSTRZYŁEŚ ZDJĘCIE< PRZEPALIŁEŚ ZDJĘCIE< eh. Dobra, teraz wiadomośc dla fotografa, jest okej tylko niepotrzebnie uciąłeś górę głowy, akurat w tym portrecie takie zagranie jest nietrafione, trzeba wiedzieć kiedy je stosować
Nie wogóle nie żartowałem ale liczę na Ciebie że ty pokażesz swoją wersję abym mógł się czegoś nauczyć.
Dziwnie wyszły te odbicia światła w oczach,tzn. jakieś za długie prostokąty,czy kreski...
kptYossarian
23-09-2010, 21:51
pimps to jakiś żart z tą twoją obróbką, bo jeżeli nie to raczej też musisz się w tej obsłudze podszkolić :) PRZEOSTRZYŁEŚ ZDJĘCIE< PRZEPALIŁEŚ ZDJĘCIE<
Hmm skóra w obróbce Pimps jest bardzo jasna, ale to jeszcze nie przepał :)
tylko niepotrzebnie uciąłeś górę głowy, akurat w tym portrecie takie zagranie jest nietrafione, trzeba wiedzieć kiedy je stosować
Możesz rozwinąć? :)
Możesz rozwinąć? :)Fotografia czerpie garściami z malarstwa i rysunku jeśli chodzi o ustawienia kompozycji, więc np. Jeśli ucinasz komuś łeb :) czubek, kadr ma stwarzać wrażenie zamyślenia postaci, można to wykorzystać np. Bardzo smutna dziewczyna siedzi przy stole, i wodzi wzrokiem w dół, w tej chwili obcinasz ponad brwiami kadr i to ma stwarzać większe wrażenie tej emocji, to taka nota z ze studiów kompozycji.
Pimps, przecież widać, że przeostrzyłeś, i trochę przepaliłeś, takie efekty można stosować jak się ma ku temu powody, tutaj jest normalne portretowe zdjęcie, młodego człowieka... większą ostrość stosuje się aby pogłębić fakturę skóry, idealnym modelem dla takich działań jest naprawdę wiekowy mężczyzna, który ma już zarysowane swoje życie na twarzy, wtedy ostrzysz :)... a tutaj na oczach widać ząbki
Fotografia czerpie garściami z malarstwa i rysunku jeśli chodzi o ustawienia kompozycji, więc np. Jeśli ucinasz komuś łeb :) czubek, kadr ma stwarzać wrażenie zamyślenia postaci, można to wykorzystać np. Bardzo smutna dziewczyna siedzi przy stole, i wodzi wzrokiem w dół, w tej chwili obcinasz ponad brwiami kadr i to ma stwarzać większe wrażenie tej emocji, to taka nota z ze studiów kompozycji.
Pimps, przecież widać, że przeostrzyłeś, i trochę przepaliłeś, takie efekty można stosować jak się ma ku temu powody, tutaj jest normalne portretowe zdjęcie, młodego człowieka... większą ostrość stosuje się aby pogłębić fakturę skóry, idealnym modelem dla takich działań jest naprawdę wiekowy mężczyzna, który ma już zarysowane swoje życie na twarzy, wtedy ostrzysz :)... a tutaj na oczach widać ząbki
Dziękuję za Twój wyklad i proponuję abyś z teori przeszedł do praktywki przez co ja i inni nauczą się coś więcej. Teoretyków jest sporo ale warto to popierać pracą a nie tylko słowami.