Zobacz pełną wersję : Zestaw bluetooth do auta
Dobry zestaw głośnomówiący bluetooth do samochodu - ma ktoś jakieś dobre doświadczenia? Coś godnego polecenia?
Ja zainstalowałem małżonce Parrot MKi9100. Podłączony na stałe, więc dźwięk przez głośniki samochodu z wyciszaniem radia, nie trzeba ładować, bardzo dobra jakość rozmów, można nawet muzę z telefonu odgrywać, można podłączyć srajpody i inne takie. Ogólnie fajny tylko trochę delikatny. Na początku zamocowałem pilota na kierownicy ale nie przeżył tygodnia. Musiałem kupić nowego i tym razem zamontowałem na desce rozdzielczej. Gorzej z dostępem ale jest w miarę bezpieczny. Jest uniwersalny, więc nie ma problemu, że akurat z danym telefonem nie będzie działał. Jednak jakbym miał drugi raz wybierać to bym wybrał jakiegoś solidniejszego.
Wcześniej montowałem Parrota CK3100 i był solidniejszy ale mniej bajerów. Jedynie co to spece z MediaMarktu odwalili fuszerkę i źle zamocowali do deski rozdzielczej przez co ciągle odpadał i w końcu ma się kabelek urwał. Tylko to nie wina Parrota tylko speców.
A masz jekieś typy tych solidniejszych?
Dość istotna rzecz to ekran. Jest co prawda głosowe odczytywanie osób z książki telefonicznej ale zanim dojdziesz do danego nazwiska to można osiwieć. Można wybierać głosowo tyle, że nagranie musi zrobić osoba, która go używa czyli ja żonie tego zrobić nie mogłem :) Wracając do ekranu - w letnim świetle słonecznym na MKi9100 niewiele widać. CK3100 ma monochromatyczny ekran i nie ma problemów w słońcu. Z tych dwóch wybrałbym CK3100. W MKi9100 wybierasz na pilocie a ekran masz osobno. W CK3100 masz ekran razem z przyciskami, więc trzeba do solidnie zamontować i w miejscu, gdzie dobrze to widać i jednocześnie wygodnie ręką obsłużyć. A jak jesteś przywiązany np. do Nokii to ich zestawy też są całkiem niezłe ale nie zawsze działają z telefonami innych producentów.
Nokia CK-300 wygląda na solidną ale korzysta z ekranu telefonu, więc jak wyciągasz telefon z kieszeni bo np. i tak używasz GPS to ok ale człowiek jest z natury leniwy i nie chce mu się wyciągać telefonu z kieszeni. W takim wypadku szukaj czegoś z ekranem. Nie pamiętam dokładnie ale chyba zestawy Nokii mają własne głośniki, więc gdzieś usrojstwo trzeba zamontować. Dużo wygodniejszy pod tym względem jest Parrot bo podłączasz pod fabryczne głośniki od radia.
dzięki - zapoznam się z produktem.
Pozdrawiam