Zobacz pełną wersję : Wniosek o zakończenie egzekucji świadczeń alimentacyjnych-jak to napisać??
Zakończyłem edukację tytułem mgr-inż. więc muszę napisać do komornika wniosek o zakończenie egzekucji świadczeń (w tym sensie, coby już nie ścigał mego biednego tatusia dłużej;) ).
Kompletnie nie moja dziedzina wiedzy, w sieci też niczego konkretnego nie znalazłem.
Podpowiecie jak takowe pismo ma wyglądać?? :)
Na samej górze w prawym rogu miejscowość i data, poniżej w lewym górnym roku Twoje dane, poniżej po prawej stronie dane urzędu, do którego adresujesz (wyrównane do lewej), poniżej po środku strony WNIOSEK, poniżej "Szanowni Państwo,", poniżej "W związku z tym i tamtym wnoszę o to i owo.", poniżej tak trochę z prawej "Z poważaniem," i pod tym napisem Twój podpis.
a jakieś kodeksu, ustawy itp. Nie trzeba się odwoływać?? Skoro to wniosek to czy musi być również uzasadnienie tego wniosku??
Raczej nie trzeba ale zawsze najlepiej spytać się u źródła czyli w Urzędzie, do którego adresujesz wniosek.
Zakończyłem edukację tytułem mgr-inż. więc muszę napisać do komornika wniosek o zakończenie egzekucji świadczeń (w tym sensie, coby już nie ścigał mego biednego tatusia dłużej;) ).
Kompletnie nie moja dziedzina wiedzy, w sieci też niczego konkretnego nie znalazłem.
Podpowiecie jak takowe pismo ma wyglądać?? :)
Wzór generalnie jak podał ropusz.
Wniosek adresujesz do Komornika przy Sądzie Rejonowym w .... .... (imię i nazwisko). Podajesz sygnaturę akt postępowania egzekucyjnego (Km ..../...). Wystarczy, że Napiszesz "z uwagi na uzyskanie przeze mnie w dniu ... tytułu mgz inż (Możesz podać nazwę uczelni, dołączyć kopię dyplomu) i zakończenie nauki, na podstawie art 825 pkt 1 k.p.c., wnoszę o umorzenie postępowania egzekucyjnego, skierowanego do majątku/wynagrodzenia dłużnika ... (imię i nazwisko), prowadzonego na podstawie tytułu egzekucyjnego ... (rodzaj tytułu - wyrok Sądu... z dnia ... sygn. akt).
I tyle. Komornik poczyta akta i wyda stosowne postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego.
downandout
21-09-2010, 18:27
Nie pisz nic. Świadczenie masz pewnie przyznane do 26 roku życia (może z zastrzeżeniem nauki, może nie), jeśli do tego czasu nic nie zrobisz to kasę nadal będziesz otrzymywać, a jak tatuś wniesie o zniesienie alimentów, to nic oddawać nie będziesz musiał. miałem przypadek w rodzinie, z tym że brat dodatkowo pracował;)
Nie pisz nic. Świadczenie masz pewnie przyznane do 26 roku życia (może z zastrzeżeniem nauki, może nie), jeśli do tego czasu nic nie zrobisz to kasę nadal będziesz otrzymywać, a jak tatuś wniesie o zniesienie alimentów, to nic oddawać nie będziesz musiał. miałem przypadek w rodzinie, z tym że brat dodatkowo pracował;)
Teraz już wiem skąd się bierze dziura budżetowa ;)
Kasandra
21-09-2010, 20:35
Teraz już wiem skąd się bierze dziura budżetowa ;)
od tatusia???
toż to z prywatnej kieszeni pieniążek, helołłłłłł;-)))