Zobacz pełną wersję : Idealna ekspozycja
Proszę o podzielenie się informacjami nt ustalenia odpowiedniej ekspozycji. Zakładam, że pracujemy w trybie A,S lub M. Mój sprzęt to D90.
Chodzi mi o to z którego pomiaru światła korzystacie najczęściej (i w jakich sytuacjach, kiedy sprawdza się najlepiej każdy z nich) oraz czy często dokonujecie korekt (np. matrycowy prześwietla, ale kiedy i o ile korygujecie) jak i kwestia powiązania pomiaru z aktywnym punktem AF:
- punktowy odczytuje światło z wybranego punktu AF
- centralnie ważony czyta z okręgu wokół wybranego punktu AF
- jak mierzy matrycowy, dlaczego wybór innego punktu AF zmienia jego wskazania (na logikę nie powinno tak być...)
Zdajecie się na automatykę sprzętu czy np. czytacie z nieba lub zieleni, jak zaleca Peterson? A może punktowy i szukamy średnich tonów? Jak sobie z tym wszystkim radzicie?
Jak sobie z tym wszystkim radzicie?
a rozumiesz... roznie...
Skąd Ty to wziąłeś?
Antonioo
21-09-2010, 17:29
u mnie raz na plusie raz na minusie;)
jak u większości...:)
metoda prób i błędów...ona sprawdza się najlepiej! nie ma idealnego rozwiązania...
Skąd Ty to wziąłeś?
to jest jakby częśc pytania.... bo zmiany punktu AF zmieniają wartości światłomierza, więc jak to czyta??
[...] bo zmiany punktu AF zmieniają wartości światłomierza, więc jak to czyta??
A w jaki sposób to testowałeś? Bo rozumiem, że był statyw i pomieszczenie ze sztucznym źródłem światła... w każdym razie ze stałymi w czasie warunkami oświetleniowymi. Jeśli tak to sobie sam odpowiedziałeś na pytanie -- Tak, aktywne pole AF ma wpływ na pomiar ekspozycji przy ustawionym pomiarze centralnie ważonym (o zgrozo!).
A w jaki sposób to testowałeś? Bo rozumiem, że był statyw i pomieszczenie ze sztucznym źródłem światła... w każdym razie ze stałymi w czasie warunkami oświetleniowymi. Jeśli tak to sobie sam odpowiedziałeś na pytanie -- Tak, aktywne pole AF ma wpływ na pomiar ekspozycji przy ustawionym pomiarze centralnie ważonym (o zgrozo!).
Warunki były takie jak mówisz, przecież nie testowałem tego przy przewijających się chmurkach w ogródku;p
Chodzi mi o to, jaki ma wpływ na pomiar. Np. mam wybrany okrąg 8mm i zmieniam z centralnego pkt AF na skrajnie lewy to cały mój okrąg się przesuwa? Ciekawe czy wogóle da się odpowiedzieć na to pytanie, czy to jedna z firmowych tajemnic Nikona;p
sokrates
21-09-2010, 21:14
wiesz ostatnio jak robiłem zdjęcia to miałem idealną ekspozycję na przesłonie 1,8, czas tak gdzieś 1/80 i ISO 800. A to wszystko na pomiarze CW. Spróbuj takich ustawień, mi wychodziło, Tobie też powinny zdjęcia super wyjść na takich nastawach. Zapomniałem dodać że to w trybie A i pucha też D90 ;-)
LOL.... sorry nie mogłem się powstrzymać, niech admin da mi warna albo bana na tydzień :-)
Może tu coś znajdziesz?
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/tryby_pomiaru_swiatla
u mnie raz na plusie raz na minusie;)
jak u większości...:)
O, to tak jak u mnie :smile:
wiesz ostatnio jak robiłem zdjęcia to miałem idealną ekspozycję na przesłonie 1,8, czas tak gdzieś 1/80 i ISO 800. A to wszystko na pomiarze CW. Spróbuj takich ustawień, mi wychodziło, Tobie też powinny zdjęcia super wyjść na takich nastawach. Zapomniałem dodać że to w trybie A i pucha też D90 ;-)
Hej, zabrzmiałem aż tak amatorsko? Tytuł specjalnie nawiązuje do książki Freemana;p Po prostu chciałem zapytać jakie jest wasze doświadczenie w kwestii działania pomiarów światła w D90. Ale może powinienem zamiast tego dzielić entuzjazm związany z pojawieniem się D7000, sorki za rozczarowanie w takim razie.
Podany link w szerokimkadrze czytałem już z 2 lata tamu dość gruntownie. Chodzi mi zdecydowanie o co innego;p
Po prostu chciałem zapytać jakie jest wasze doświadczenie w kwestii działania pomiarów światła w D90. p
W D90 to nie wiem. Wiem ze w D80 na matrixie pucha przepala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
...
Podany link w szerokimkadrze czytałem już z 2 lata tamu dość gruntownie. Chodzi mi zdecydowanie o co innego;p
To spróbuj napisać o co ci chodzi, bo tak normalnie, to mnie wyszło, że o to co już czytałeś dwa lata temu.
Chodzi mi o to, jaki ma wpływ na pomiar. Np. mam wybrany okrąg 8mm i zmieniam z centralnego pkt AF na skrajnie lewy to cały mój okrąg się przesuwa? Ciekawe czy wogóle da się odpowiedzieć na to pytanie, czy to jedna z firmowych tajemnic Nikona;p
No właśnie... skąd i kto ma takie rzeczy wiedzieć? Przecież nikt z nas nie ma dostępu do algorytmów z jakich korzystają poszczególne sposoby pomiaru światła. W każdym razie Twoje twierdzenie jest dość śmiałe i jeśli jest prawdziwe to totalnie wypacza ideę pomiaru centralnego, gdzie -- jak sama nazwa wskazuje -- największą wagę przy pomiarze ma środek kadru. Naprawdę nie chce mi się wierzyć w to co piszesz...
W D90 to nie wiem. Wiem ze w D80 na matrixie pucha przepala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zbanować Cię? :mrgreen:
PS.
Właśnie zapiąłem 700-tkę (chwilę później 80-tkę ) na statyw i sprawdziłem jak się ma pomiar centralnie ważony do aktywnego punktu AF. Ma się nijak. Przy zmianie pktów drabinka ani drgnie, wniosek prosty -- pitolisz kolego.
vince.vega
21-09-2010, 23:55
tylko kolega hryhory pytał chyba jak się ma zmiana aktywnego punktu przy pomiarze matrycowym a nie centralnie warzonym mam racje czy ja coś źle zrozumiałem
- jak mierzy matrycowy, dlaczego wybór innego punktu AF zmienia jego wskazania (na logikę nie powinno tak być...)
Zbigniew
22-09-2010, 00:06
Hej, zabrzmiałem aż tak amatorsko? Tytuł specjalnie nawiązuje do książki Freemana;p Po prostu chciałem zapytać jakie jest wasze doświadczenie w kwestii działania pomiarów światła w D90. Ale może powinienem zamiast tego dzielić entuzjazm związany z pojawieniem się D7000, sorki za rozczarowanie w takim razie.
W standardzie włączony mam pomiar matrycowy i tryb A. Po zrobieniu zdjęcia/zdjęć kontroluję to, co się dzieje, ewentualnie wprowadzam korekty. Gdy wiem, że pomiar będzie zły (np. fotografuję śnieg lub osobę na czarnej ścianie) zawczasu wprowadzam korekty. Gdy warunki są trudne (np. duże słońce, duże kontrasty), pracuję w trybie manualnym.
Może niezbyt wyrafinowane podchodzę do pomiarów światła, ale generalnie dużo robię na wyczucie plus zawsze robię w formacie NEF i jak coś to mam pole do korekt w postprocesie.
Zbanować Cię? :mrgreen:
A Ciebie ? :P :) :D :D
D80 przepala jak nic - dawno to udowodniono. Nawet był taki użytkownik tutaj kiedyś - Zbigniew czy jakoś tak (nie mylić z moderatorem Zbigniewem). Trochę był lamer, ale miał w jednym rację ... :D
Nawet był taki użytkownik tutaj kiedyś - Zbigniew czy jakoś tak (nie mylić z moderatorem Zbigniewem). Trochę był lamer, ale miał w jednym rację ... :D
Juz nie chcialem przywolywac imienia tego nadaremno :mrgreen:
tylko kolega hryhory pytał chyba jak się ma zmiana aktywnego punktu przy pomiarze matrycowym a nie centralnie warzonym mam racje czy ja coś źle zrozumiałem
Nie masz racji i źle zrozumiałeś, bo kolega wyraźnie napisał:
Zresztą na matriksie też... aktywne punkty nie mają znaczenia. Przynajmniej na sprawdzanych przeze mnie puszkach: D80 i D700.
A Ciebie ? :P :) :D :D
Cicho siedź. Ty miałeś jakiś kijowy egzemplarz :D Mój nie przepala :D ;)
aktywne punkty nie mają znaczenia.
A może kolega mierzy światełko, odczytuje parametry na jednym punkcie, np środkowym, potem go przestawia np. na skrajny i znów mierzy, to jeśli scena jest kontrastowa np. liście odbijające wschodzące słonce - to ekspozycja będzie się zmieniała... W zależności od miejsca pomiaru... Bo raz to będzie cień liścia, a raz np promień przez niego przebijający...
A może kolega mierzy światełko, odczytuje parametry na jednym punkcie, np środkowym, potem go przestawia np. na skrajny i znów mierzy, to jeśli scena jest kontrastowa np. liście odbijające wschodzące słonce - to ekspozycja będzie się zmieniała... W zależności od miejsca pomiaru... Bo raz to będzie cień liścia, a raz np promień przez niego przebijający...
Szedłem takim samym tokiem rozumowania tyle, że test wykonałem w warunkach sztucznego oświetlenia w celu wyeliminowania błędów wywołanych zmieniającymi się warunkami pogodowymi w postaci np. chmur. Ustawiłem aparat na statywie, skierowałem obiektyw na kontrastową scenę gdzie miałem przedmioty niemalże czarne jak i białe, następnie ustawiłem (w trybie M) idealnie (czyt. wg światłomierza czyli na "0") ekspozycję i zmieniając pkt AF robiłem pomiary w różnych miejscach kadru (tych jaśniejszych jak i ciemniejszych). Rezultat? Drabinka mi nawet nie drgnęła, zarówno przy pomiarze centralnie ważonym jak i matrycowym.
Czyli nie jest jak piszesz. Dla aparatu ekspozycja się nie zmienia przy zmianie pktu ostrości.
PS.
Naturalnie przy spocie jest inaczej. Pomiar zależy od aktywnego pktu AF.
Czyli nie jest jak piszesz. Dla aparatu ekspozycja się nie zmienia przy zmianie pktu ostrości.
Potwierdzam. Właśnie też to sprawdziłem... Odchylenie na CW jest o jedną kreskę na + tyle, że ja bez statywu sprawdziłem w redakcji, gdzie są różne źródła światła...
Potwierdzam. Właśnie też to sprawdziłem...
Właśnie... trzeba najpierw sprawdzić a potem pisać, ale przyznałeś się -- wybaczam ;) ;) ;)
wszystko ok, działa tak jak piszecie, jedyną odchyłką może być sytuacja zmiennej odległości z użyciem obiektywów przenoszących info o odległości. Wtedy przy pomiarze matrycowym parametry ekspozycji mogą uleć zmianie, aczkolwiek mglisty i niewytłumaczony przez nikona "szarakom" jest algorytm tych zmian. Z własnych obserwacji zauważyłem, że przy bardzo ciemnym tle i bardzo jasnym obiekcie głównym parametry ekspozycji mogą się różnić przy pomiarze matrycowym w zależności od obiektu na który została ustawiona ostrość...inną sprawą jest sens (a raczej jego brak) użycia pomiaru matrycowego w takich okolicznościach
Właśnie... trzeba najpierw sprawdzić a potem pisać, ale przyznałeś się -- wybaczam ;) ;) ;)
Nie chodzi o przebaczenie... Jutro przebadam tą teorię na szerokim kącie...:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_strefowy
teh_14m3
23-09-2010, 23:09
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_strefowy
nie popadajmy w paranoję, przy cyfrze w 99,5% przypadków wystarczy pomiar jaki jest + po weryfikacji histogramu drobne korekcje.
"Idealna ekspozycja = idealny histogram"
Powiedział, choć niewiele wiedział ;)
"Idealna ekspozycja = idealny histogram"
Powiedział, choć niewiele wiedział ;)
A co to jest idealny histogram? Czy taki, który górkę ma w środku skali?
Jeśli tak to to twierdzenie jest słuszne tylko dla scen posiadający średni walor (odbijających 18% światła - bo tak są kalibrowane światłomierze w lustrzankach). Jeśli scena jest jasna (biała karta papieru, śnieg, plaża itp) lub ciemna (np. czarne ubranie) to już taki idealny histogram nie da nam idealnej ekspozycji.
Jesli taki test sie wykona przy swietle jarzeniowym to w kazdym pomiarze swiatla (a zwlaszcza w matrix) ekspozycja bedzie sie zmieniala.Zmiana punktow AF nie ma tu nic do rzeczy (nie dotyczy pomiaru punktowego), ale moze sprawiac takie wrazenie.
A co to jest idealny histogram?
Zachęcam do zapoznania się z tym wątkiem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55943