PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop Elements 9 i Premiere Elements 9

McSimus
21-09-2010, 15:16
Więcej tutaj
http://www.dobreprogramy.pl/Adobe-wprowadza-Photoshop-Elements-9-i-Premiere-Elements-9,Aktualnosc,20482.html
http://www.adobe.com/aboutadobe/pressroom/pressreleases/201009/092110AdobePEPE9.html

biegly
22-09-2010, 18:50
"wprowadzenie warstw oraz maskowania warstw i Photomerge"
Zaczyna sie robic ciekawie :)

Photomerge jest już w "ósemce" i nawet działa OK. Zobaczymy jak to będzie z tymi warstwami.

Zobaczymy jak to będzie z tymi warstwami.

"wprowadzenie warstw oraz maskowania warstw

sorry pikićkały mi się przyciski i się połączyło
szymony

szymony
22-09-2010, 18:57
Zobaczymy jak to będzie z tymi warstwami.

"wprowadzenie warstw oraz maskowania warstw

??? Ja chyba czegoś nie kumam. Mam wersję 4, która operuje na warstwach. Maska też jest, fakt że nieco zakręcona w stosunku do PS, ale jest.
Więc jaka to nowość?

mikkay
22-09-2010, 23:22
No ale jak masz? Dodatkowy plug-in? Czy masz na myśli maskę przy warstwach dopasowania (levels, gradient, contrast)? Ew. zabawę z grupowaniem nowej warstwy + warstwa dopasowania by na tej pierwszej mieć maskę? Mnie brakuje zwykłego przycisku nakładającego MASKĘ na aktywną warstwę, bez zbędnych ruchów.

tomek67
23-09-2010, 08:12
Jest też ten sam engine do obróbki RAWów co w nowym Lightroomie.
Szumy powinny być niższe przy wysokim ISO.
W starszym Elements (mam 7) gdy się otworzyły zdjęcia 16 bitowe to prawie żadnej operacji nie można było na nich zrobić,
w 9 działa na oko wszystko.

mikkay
23-09-2010, 11:08
Są warstwy w 9 przy 16 bitach? :)

tomek67
23-09-2010, 11:28
Są warstwy w 9 przy 16 bitach? :)
Niestety nie :(
wcześniej sprawdzałem tylko filtry, poziomy itp.
Warstwy sprawdziłem teraz i są zablokowane.

mikkay
23-09-2010, 13:53
Łeee. A jak ogólne wrażenia?

tomek67
23-09-2010, 14:53
Łeee. A jak ogólne wrażenia?
Za dużo się nie bawiłem.
Mnie głównie interesował RAW i teraz jest właśnie nowy "niskoszumiący" engine.
Dopatrzyłem się, że stempelek ma teraz podgląd.
Tzn. jak przesuwasz myszką przed kliknięciem pokazuje docelowy obraz,
fajnie bo łatwiej dopasować.

Blasius.G
29-09-2010, 20:42
Na poczatku września postanowiłem kupić Photoshop Elements. Ze sklepu netowego dostałem jednak maila abym poczekał do końca września bo będzie premiera wersji 9 i wtedy po zalipie ósemki będę mógł zrobić bezpłatny upgrade do dziewiątki. Teraz po premierze światowej już nie polecają upgrade tylko zamówienie wer.9 w przedsprzedaży i czekanie do połowy miesiąca (10-15 października- mniej więcej). Sam nie wiem co zrobić. Przydałby mi się trochę szybciej ten program (zwłaszcza camera raw) i byłbym skłonny do opcji z upgrade ale to (wedle faceta ze sklepu) skomplikowane i samemu trzeba sie o to rzekomo wręcz prosić u Adobe:) Na stronie Adobe to darmowe upgrade... kosztuje ponad 80EUR:)
Doradźcie koledzy.

tomek67
30-09-2010, 08:47
Na poczatku września postanowiłem kupić Photoshop Elements. Ze sklepu netowego dostałem jednak maila abym poczekał do końca września bo będzie premiera wersji 9 i wtedy po zalipie ósemki będę mógł zrobić bezpłatny upgrade do dziewiątki. Teraz po premierze światowej już nie polecają upgrade tylko zamówienie wer.9 w przedsprzedaży i czekanie do połowy miesiąca (10-15 października- mniej więcej). Sam nie wiem co zrobić. Przydałby mi się trochę szybciej ten program (zwłaszcza camera raw) i byłbym skłonny do opcji z upgrade ale to (wedle faceta ze sklepu) skomplikowane i samemu trzeba sie o to rzekomo wręcz prosić u Adobe:) Na stronie Adobe to darmowe upgrade... kosztuje ponad 80EUR:)
Doradźcie koledzy.
poczekaj na nową wersję.
W sumie ogólnie tam nie ma dla mnie rewelacji.
Ale właśnie jeśli chodzi o RAW to lepiej mieć nowszą.
Po prostu Adobe tylko przez jakiś czas wspiera swoje produkty.
Mam wersję 7, nowe aktualizacje aparatów już się u mnie nie wgrywają.

McSimus
30-09-2010, 10:23
Tymczasowo zawsze możesz sobie triala zainstalować. Akurat miesiąc przeczekasz. A funkcje takie same.

marszull
30-09-2010, 10:27
A nie lepiej kupic ze sklepu Adobe? (onlinie)

szymony
30-09-2010, 13:43
A nie lepiej kupic ze sklepu Adobe? (onlinie)
Za ełroki ? Tak trochę mało korzystna oferta. 79.99$ vs. 100.43 € ciekawy kurs wymiany.
Jeżeli piractwo jest złodziejstwem, to czym jest to.....

marszull
30-09-2010, 14:38
ale tak juz jest i nic na to nie poradzimy
zreszta ja pisalem do blase.g
zamiast czekac az laskawie bedzie dostepny w Polsce
ja tak zrobilem z LR3
ps a cenowo i tak pewnie bedzie korzystniej niz w polskich sklepach, lub przynajmniej tak samo
oczywiscie lepiej by bylo zakupic z usa, ale trzeba by jeszcze cene biletu doliczyc (chyba ze ktos ma rodzine lub znajomych)
bo powazna firma nie sprzeda tego softu do Polski, a nie powaznych to najczesciej to samo jakby sie z torrentow sciagnelo ;)

Blasius.G
30-09-2010, 19:37
Nie wiem, czy tak korzystniej. Wczoraj porównywałem ceny i w sklepie Adobe jest drożej niż w polskich sklepach internetowych. Tak samo jak ze sklepem Sigmy gdzie sprzęt jest droższy niż w innych sklepach.
Niemniej pomysł z pobraniem wersji trialowej jestr całkiem niezły i pewnie skorzystam. Miałem trial PS CS5 i było super tylko nie korzystałem miesiąc bo musiałem wyjechać:)

marszull
30-09-2010, 20:06
przepraszam z wprowadzenie w blad rzeczywiscie jest 30zl drozej, jak sprawdzilem
sugerowalem sie LR i wtedy na samym poczatku sprzedazy bylo taniej

KS
01-10-2010, 07:40
Nooo... może w końcu wymienię sobie mojego PSE6 na to cudo. Wciąż brakuje krzywych... może ktoś z Was wie, czy działają krzywe dodawane jako filtr, które można znaleźć w sieci (np. Action Curves), na tej wersji?

Blasius.G
01-10-2010, 16:50
Chyba jednak sobie triala nie pobiore bo wychodzi mi około 5 godzin za pierwszą część pliku. Pewnie tyleż za drugą więc to nie ma większego sensu. Wszystko dzięki TPsie, która bez żadnej informacji zaczeła jakieś konserwacje na łączach w moim mieście prowadzić i od tygodnia internet działa mi tragicznie wolno (np. google otwiera się kilkadziesiąt sekund) albo wcale. Innym razem działa normalnie ale ogólnie są utraty danych rzędu 25-50%. Najlepsze, że w infolinii mogę się dowiedzieć, że oni nie mają pojęcia kiedy skończą monterzy swoją robotę ale "...zawsze może pan dzwonić i się dowiadywać". Żal. A wiecie ile płacę? Z liveboxem 70zł za miesiąc internetu 1mega://////
W takich sytuacjach żałuję, że nie mieszkam w Warszawie. Tu mam do wyboru to co mam albo tańszy, a gorszy radiowy:|

McSimus
01-10-2010, 17:29
Na dniach trial powinien się pojawić w magazynach drukowanych. Trzeba sprawdzać w kioskach.

marszull
01-10-2010, 18:18
Jak chcesz triala to moge ci pobrac i wyslac na plytce (w poniedzialek) odezwij sie na PW
chociaz mam tepse, ale u mnie nie konserwuja, a na dodatek dzis zadzwonili czy nie chce przedluzyc umowy bo maja promocje i obnizaja cene o 25% ;)

woytec60
03-10-2010, 08:49
Na aledrogo PSE9 PL można już kupić za 329 złotych.

Wojteksw
03-10-2010, 11:05
Mam pytanie, czy Premiere Elements 9 jest w wersji PL, przeglądałem sprzedawców i są sprzeczne informacje.

woytec60
03-10-2010, 12:13
Mam pytanie, czy Premiere Elements 9 jest w wersji PL, przeglądałem sprzedawców i są sprzeczne informacje.
Jest a raczej będzie niebawem.
Oferuje go ten sam sprzedawca który ma PSE: http://allegro.pl/adobe-premiere-elements-9-pl-win-nowosc-i1251026766.html
Jeśli masz wątpliwości to napisz do faceta.
Pamiętaj jednak, że to na razie przedsprzedaż, program po polsku ma się pojawić ok 15-go tego miesiąca.
Na dzisiaj jet tylko EN.

Wojteksw
03-10-2010, 14:48
Dzięki! Mam Pinnacle i jestem ciekawy czy ten Premiere 9 będzie lepszy.

Blasius.G
03-10-2010, 23:45
To na allegro wystawia sklep graficzne.pl Rozmawialem ze sprzedajacym i mowi, ze po 10tym albo 15tym moze beda mieli, a teraz sa tylko zapisy w przedsprzedazy. Sklepy rekomendowane przez Adobe nie podaja konkretnych terminow. Niektore nawet dwa miesiace obstawiaja. Watpie, ze tak dlugo trzeba bedzie czekac. W pazdzierniku powinien byc juz w wersji PL.

mikkay
04-10-2010, 08:49
Zna ktoś cenę aktualizacji z 8 na 9?

KS
04-10-2010, 18:54
Raczej nie widziałem opcji aktualizacji przy PSE...

szymony
04-10-2010, 21:11
Zna ktoś cenę aktualizacji z 8 na 9?
Upgrade 82,28 €
Full 100.43 €

Blasius.G
09-10-2010, 10:44
Udało mi się pobrać triala (net już działa ok).
Miałem triala Photoshop CS5. Był tam Camera Raw, który był super. Tutaj niby jest ten Camera Raw ale jakaś strasznie ograniczona wersja. Myślałem, że to to samo. Brak miksera kanałów, wyciągania cieni i świateł. O co tu chodzi? Czy gdy kupię Elements 9, to właśnie taki ubogi Camera Raw tam będzie??? Jeśli tak, to rezygnuję z zakupu:| Właśnie dla tego programu chciałem kupić ale takiego jaki miałem w trialu CS5. Poza tym po obróbce zapisałem zdjęcie, a ono dalej jest rawem. Nic nie rozumiem. Chyba będę musiał pozostać przy rawTherapee, który ma sporo wad ale jest bogaty w funkcje i wiadomo tam co z czym się je.

woytec60
09-10-2010, 12:12
Udało mi się pobrać triala (net już działa ok).
Miałem triala Photoshop CS5. Był tam Camera Raw, który był super. Tutaj niby jest ten Camera Raw ale jakaś strasznie ograniczona wersja. Myślałem, że to to samo. Brak miksera kanałów, wyciągania cieni i świateł. O co tu chodzi? Czy gdy kupię Elements 9, to właśnie taki ubogi Camera Raw tam będzie??? Jeśli tak, to rezygnuję z zakupu:| Właśnie dla tego programu chciałem kupić ale takiego jaki miałem w trialu CS5. Poza tym po obróbce zapisałem zdjęcie, a ono dalej jest rawem. Nic nie rozumiem. Chyba będę musiał pozostać przy rawTherapee, który ma sporo wad ale jest bogaty w funkcje i wiadomo tam co z czym się je.
Niestety, Photoshop Elements oferuje tylko tę okrojoną wersją Camera RAW, tak było tez w poprzednich wersjach.
Mniej zakładek niż w "pełnym" Photoshopie, uboższe funkcje ale...taniej.

donkiszot
09-10-2010, 12:42
[...]wyciągania cieni i świateł.[...]
Te funkcje akurat są (recovery, fill light). Którą masz wersję Camera Raw? 6.2?

Poza tym po obróbce zapisałem zdjęcie, a ono dalej jest rawem. Nic nie rozumiem.
Jeśli chcesz JPG-a, to otwierasz zdjęcie po wywołaniu i dopiero wtedy zapisujesz w dowolnym formacie.

To jest program do domowego użytku, więc ma wszelkie utrudnienia związane z wsadową obróbką itp.

Blasius.G
09-10-2010, 16:05
To jest wersja 6.1
Takie funkcje jak ona ma np. Scarab Darkroom więc na nic mi to, zwłaszcza, że kosztuje ponad 300zł, a SD, RT kosztują 0zł i mogę wyciągać cienie i światła co jest bardzo przydatne przy obrabianiu RAWa. Tu masz rację są te dwie ale wyciąganie cieni realizowane jest przez nieładne rozjaśnainie całości. Nie rozumiem tego ale wolę już Raw Therapee gdzie rozjaśnianie to rozjaśnianie, a cienie to wyciąganie cieni.
Zdjęcie program zapisał z rozszerzeniem jpeg, plik w rzeczywistości jest .dng. Coś tam pokombinowałem i zapisał mi z rozszerzeniem .psd
Chyba sobie daruję ten program i oszczędzę te 300:|

McSimus
11-10-2010, 12:17
Każdemu według potrzeb. Nikt nie twierdzi, że PSE to cudo i rewelacja. Ale nie każdemu potrzebny jest od razu full PS. A za dodatkowe opcje trzeba płacić albo skorzystać z opcji home/student.

Blasius.G
11-10-2010, 17:17
Każdemu według potrzeb. Nikt nie twierdzi, że PSE to cudo i rewelacja. Ale nie każdemu potrzebny jest od razu full PS. A za dodatkowe opcje trzeba płacić albo skorzystać z opcji home/student.

Mnie niepotrzebny full PS ale full CR juz tak.
Nie wyobrazam sobie doplacania 2600zl tylko po to by miec troche bogatszy CR.
Opcja home w fotoszopie?
Dawno juz studentem nie jestem.

McSimus
12-10-2010, 10:34
No to mamy bula. Witaj w klubie ;)

McSimus
12-10-2010, 17:18
http://www.dobreprogramy.pl/Elements-3.0-wydany-rozszerza-mozliwosci-Photoshop-Elements-9,Aktualnosc,20938.html
http://video-books.net/index.htm

wojsz
28-10-2010, 20:32
Te funkcje akurat są (recovery, fill light). Którą masz wersję Camera Raw? 6.2?

Jeśli chcesz JPG-a, to otwierasz zdjęcie po wywołaniu i dopiero wtedy zapisujesz w dowolnym formacie.

To jest program do domowego użytku, więc ma wszelkie utrudnienia związane z wsadową obróbką itp.

Po wywołaniu RAWa plik można zapisać tylko, jako DNG, a ten otwiera się w Camera Raw i nie można zapisać go jako JPG.
Mylę sie ?

-wojsz-

donkiszot
28-10-2010, 22:42
Jeśli mowa o samym Camera RAW, to się nie mylisz, ale ten plik możesz po wywołaniu od razu otworzyć i z poziomu samego elementsa zapisać jako JPG i co tylko chcesz.

Czyli:
otwierasz plik RAW -> wywołujesz go sobie jak tylko chcesz w Camera RAW -> klikasz [Open image] -> pracujesz na pliku dalej lub nie -> zapisujesz plik w wybranym przez siebie formacie, również w JPG.

wojsz
29-10-2010, 13:58
Jeśli mowa o samym Camera RAW, to się nie mylisz, ale ten plik możesz po wywołaniu od razu otworzyć i z poziomu samego elementsa zapisać jako JPG i co tylko chcesz.

Czyli:
otwierasz plik RAW -> wywołujesz go sobie jak tylko chcesz w Camera RAW -> klikasz [Open image] -> pracujesz na pliku dalej lub nie -> zapisujesz plik w wybranym przez siebie formacie, również w JPG.

Super !
Jak to dobrze mieć do czynienia z mądrymi ludźmi !
Pozdrawiam.
A może wiesz także co to za opcja w menu Plik/Narzędzia automatyzacji. U mnie zawsze nieaktywna.

-wojsz-

donkiszot
29-10-2010, 14:05
Niestety nie wiem, a i sprawdzić już nie dam rady, bo właśnie mi się trial skończył, a dłuższej przygody z elementsem nie planuję. Może któryś ze stałych użytkowników małego PS-a wpadnie i odpowie.

Proponuję też poszukać odpowiedzi w pomocy programu -- może się uda.

wojsz
02-11-2010, 18:47
Niestety nie wiem, a i sprawdzić już nie dam rady, bo właśnie mi się trial skończył, a dłuższej przygody z elementsem nie planuję. Może któryś ze stałych użytkowników małego PS-a wpadnie i odpowie.

Proponuję też poszukać odpowiedzi w pomocy programu -- może się uda.

Szukałem. Bez skutku - narazie.
Pozdrawiam.