Zobacz pełną wersję : Nikor 70-200 /2,8 vr II zakup
witam jetem nowy na tym forum
od 2 dni jestem posiadaczem tego wspaniałego obiektywu
i pod jego wrażeniem optycznym lecz po przeczytaniu waszch kometarzy na temat jego wykonania mam mieszane uczucia
co do mojego egzeplarza
nie posiada on wady takiej jak wyszczerbienia w gwincie ale zato w środku w obiektywie są srebne punkciki
i stąd moje pytanie i prośba o radę
czy to ma jakis wplyw na jego pracę i czy po jakimś czasie nie bedzie z tego powodu jakiś problemów
oraz czy nie powinienem go oddac i poszukac nowego bez jakich kolwiek wad jeżeli takie są
navigator_s9
21-09-2010, 13:23
hmm... nie wiem jak to jest z 70-200 VR II ale u mojego znajomego w Sigmie 10-20 pojawiły się takie srebrne punkciki pod przednią soczewką i wysłał obiektyw do serwisu z podejzeniem grzyba czy coś w tym stylu
miron1970
21-09-2010, 13:28
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158465
Tak jak Miron napisał w wątku do którego podał link - niby nie ma znaczenia; jednak jeśli masz możliwość wymiany i to jeszcze na koszt sklepu (wysyłka) to jak najbardziej;)
Nie sadze, ze to ma jakikolwiek wplyw na jakosc zdjec przynajmniej ja nie widze nic niepokojacego. Jednak jak masz mozliwosc to wymien i poszukaj idealnej sztuki. Ja probowalem i przebralem 4 sztuki i w kazdej to bylo ale wybralem ta w ktorej jest ich naprawde niewiele i trzeba bardzo dobrze sie przygladac aby je dostrzec. Poprostu nie mialem wiecej czasu i cierpliwosci zeby biegac do sklepu i wymieniac co chwila obiektyw
siedemczwartych
22-09-2010, 08:46
W lipcu też kupowałem to szkło.
Długo szukałem wersji bez wady, chyba z kolejnej dostawy.
Wiedziałem, że takie są bo optyczne.pl do testów miało już bez wady.
Pani w FJ podpowiedziała bym zamówił przez internet + odbiór we wskazanym sklepie ale z zastrzeżeniem, że nie chcę tego z wystawy w sklepie ale całkiem nówkę.
Przysłali drugi do sklepu z nowej partii bez wad... jestem hepi.
bialogardzianin
22-09-2010, 08:51
Nie sadze, ze to ma jakikolwiek wplyw na jakosc zdjec przynajmniej ja nie widze nic niepokojacego. Jednak jak masz mozliwosc to wymien i poszukaj idealnej sztuki. Ja probowalem i przebralem 4 sztuki i w kazdej to bylo ale wybralem ta w ktorej jest ich naprawde niewiele i trzeba bardzo dobrze sie przygladac aby je dostrzec. Poprostu nie mialem wiecej czasu i cierpliwosci zeby biegac do sklepu i wymieniac co chwila obiektyw
To nie jest podchwytliwe pytanie: jak po kupnie obiektywu uzasadnić wolę zwrotu obiektywu, który sklep sprzedał nam jako sprawny? Oczywiście, nie chodzi mi tu o kupno przez internet, bo tu jasne, że odstąpienie od umowy jest dopuszczalne, ale jak to się ma do sklepów stacjonarnych?
Dziekuję wszystkim za pomoc w sobotę pojadę go wymienic
To nie jest podchwytliwe pytanie: jak po kupnie obiektywu uzasadnić wolę zwrotu obiektywu, który sklep sprzedał nam jako sprawny? Oczywiście, nie chodzi mi tu o kupno przez internet, bo tu jasne, że odstąpienie od umowy jest dopuszczalne, ale jak to się ma do sklepów stacjonarnych?
Oczywiscie, ze pytanie nie jest podchwytliwe, poniewaz w US po zakupie sprzetu w sklepie stacjonarnym mamy 14 dni na zwrot towaru i nie musimy wcale uzasadniac tego. Nie ma czegos takiego jak czytam tutaj na forum, jak to ludzie przychodza do sklepu ze swoja puszka i testuja obiektywy. Pudelko mozesz otworzyc po zaplaceniu.
bialogardzianin
23-09-2010, 10:56
Oczywiscie, ze pytanie nie jest podchwytliwe, poniewaz w US po zakupie sprzetu w sklepie stacjonarnym mamy 14 dni na zwrot towaru i nie musimy wcale uzasadniac tego. Nie ma czegos takiego jak czytam tutaj na forum, jak to ludzie przychodza do sklepu ze swoja puszka i testuja obiektywy. Pudelko mozesz otworzyc po zaplaceniu.
O matko! Nie spojrzałem na Twojego avatara- "NY". :) A jak to ma się do polskich realiów, gdzie jest 1 egz. obiektywu w sklepie? Oglądamy, przypinamy, sprawdzamy, odrzucamy i prosimy o sprowadzenie innego egzemplarza? Czarno to widzę, bo sklep może zostać z 2 obiektywami na półce, czy mylę się?
Nie wiem jak to sie ma do polskich realiow, ale tutaj jak sklep nie ma wiecej egzemplarzy albo poprostu nie chcemy juz tego urzadzenia to bierzemy pieniadze i juz. Kolega, ktory zadal pytanie ma napisane uk, wiec mniemam, ze z wymiana lub zwrotem kasy nie bedzie mial zadnych problemow.
tak jak napisal kolega to prawda w uk nie ma problemow ze zwrotem jest 30 dni na oddanie to bez podawania przyczyny.
W lipcu też kupowałem to szkło.
Długo szukałem wersji bez wady, chyba z kolejnej dostawy.
Wiedziałem, że takie są bo optyczne.pl do testów miało już bez wady.
Pani w FJ podpowiedziała bym zamówił przez internet + odbiór we wskazanym sklepie ale z zastrzeżeniem, że nie chcę tego z wystawy w sklepie ale całkiem nówkę.
Przysłali drugi do sklepu z nowej partii bez wad... jestem hepi.
Pytanie, czy ten egzemplarz, który przyszedł też nie był z wystawy z innego punktu FJ.
siedemczwartych
03-10-2010, 11:46
Pytanie, czy ten egzemplarz, który przyszedł też nie był z wystawy z innego punktu FJ.
może był... ale najważniejsze, że nie miał wady pierwszej serii i na uchwycie statywowym nie było ŻADNYCH śladów dotykania. A egzemplarz, który mieli w sklepie niestety taki ślady posiadał.
Roman K.
03-10-2010, 19:12
W piątek przyjechał do mnie kurierem z FJ. Nie stwierdziłem żadnych zadziorów, opiłków itp. Obiektyw strzela w punkt – żadnych FF/BF.
Jedyne, co mnie troszkę niepokoi, to stosunkowo głośna praca AF. Słychać jakby lekkie klekotanie. Nie wiem…, pewnie dlatego, że tym razem miałem możliwość fotografowania w ciszy. Wcześniej miałem sposobność sprawdzenia obiektywu w sklepie i u kolegi Kuby, i jakoś nie pamiętam tego klekotania. Być może właśnie dlatego, że w sklepie był lekki rozgardiasz, a u Kuby chyba grała jakaś muzyka, poza tym rozmawialiśmy.
Czy to klekotanie, to jest normalny objaw dla tego szkła?
quietstorm
03-10-2010, 19:19
Czy to klekotanie, to jest normalny objaw dla tego szkła?
Przy włączonym VR - tak.
Roman K.
03-10-2010, 19:38
Rzeczywiście. Po wyłączeniu VR jest jakby normalniej, tzn. podobnie, jak w 24-70.
Dzięki.
Witam wszystkich,
Mam w planach kupić takowe cacko i pytanko czy ktoś kupował w sklepie: sklepfotograficzny.pl z Krakowa?
Na co najbardziej zwracać uwagę??
Mam też w planie zakupić Nikosia D3s...czy ktoś już śmigał na takim sprzęcie?
Witam wszystkich,
Mam w planach kupić takowe cacko i pytanko czy ktoś kupował w sklepie: sklepfotograficzny.pl z Krakowa?
Na co najbardziej zwracać uwagę??
Mam też w planie zakupić Nikosia D3s...czy ktoś już śmigał na takim sprzęcie?
1. Kupowałem
2. Żeby wziąć ze sobą pieniądze ;)
3. Śmigałem a nawet robiłem zdjęcia
Sam miałem ostatnio problem z wyborem sklepu i wszędzie kupiłem po trochę :D
Tomku jak wrażenia? Mi dali w tym sklepie całkiem fajną ofertę... Chyba po prostu nie umiem się doczekać:-)
A ja nie przejechalem 200 km odwiedzilem 4 sklepy sprawdziłem 10szt i co jedna to gorsza , jak nie gwinty to srebrne kropki w srodku obiektywu ,powoli oswajam się z myślą że znalezienie idealnej sztuki graniczy z cudem i wezmę taką jaka jest bo już jestem zmęczony tym szukaniem
to jest jak szukanie żony, czasem nie ma co się rozczulać i tak wyjdą felery z czasem :D
Flyfishing
22-07-2013, 10:04
Witam
Pisze tutaj by nie otwierać nowego (w)... Jestem na etapie kupna N 70-200/2,8 VR II, zaliczyłem już dwie sztuki i obydwie były nie trafione. Obecnie czekam na trzeci egzemplarz który jedzie do mnie z Łodzi. I tutaj pytanie - czy ktoś z Kolegów ma informacje co do dostawy nowych sztuk na Polskę poza tymi które już są i to mocno przebrane. Dwie poprzednie: jedna rozjechana, nie trzymała ostrości pomiędzy soczewkami kłaczki, druga w miarę ostra jednak była podpinana, ślady na gwincie, mocno opalcowana nawet na szkle + mikro pęcherzyki powietrza. Miałem przyjemność użytkować N 80-200/2,8 AF-S przez okres około 10 lat więc wiem czego szukam... Będę wdzięczny za info co do nowych dostaw w/w szkła.
Pozdrawiam
Andrzej
Flyfishing
26-07-2013, 12:59
Sprawa wyjaśniona...