PDA

Zobacz pełną wersję : Nikor 70-200 /2,8 vr II zakup

jaco183
21-09-2010, 12:11
witam jetem nowy na tym forum
od 2 dni jestem posiadaczem tego wspaniałego obiektywu
i pod jego wrażeniem optycznym lecz po przeczytaniu waszch kometarzy na temat jego wykonania mam mieszane uczucia
co do mojego egzeplarza
nie posiada on wady takiej jak wyszczerbienia w gwincie ale zato w środku w obiektywie są srebne punkciki
i stąd moje pytanie i prośba o radę
czy to ma jakis wplyw na jego pracę i czy po jakimś czasie nie bedzie z tego powodu jakiś problemów
oraz czy nie powinienem go oddac i poszukac nowego bez jakich kolwiek wad jeżeli takie są

navigator_s9
21-09-2010, 13:23
hmm... nie wiem jak to jest z 70-200 VR II ale u mojego znajomego w Sigmie 10-20 pojawiły się takie srebrne punkciki pod przednią soczewką i wysłał obiektyw do serwisu z podejzeniem grzyba czy coś w tym stylu

miron1970
21-09-2010, 13:28
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158465

TMB
21-09-2010, 14:29
Tak jak Miron napisał w wątku do którego podał link - niby nie ma znaczenia; jednak jeśli masz możliwość wymiany i to jeszcze na koszt sklepu (wysyłka) to jak najbardziej;)

iroyork
22-09-2010, 01:00
Nie sadze, ze to ma jakikolwiek wplyw na jakosc zdjec przynajmniej ja nie widze nic niepokojacego. Jednak jak masz mozliwosc to wymien i poszukaj idealnej sztuki. Ja probowalem i przebralem 4 sztuki i w kazdej to bylo ale wybralem ta w ktorej jest ich naprawde niewiele i trzeba bardzo dobrze sie przygladac aby je dostrzec. Poprostu nie mialem wiecej czasu i cierpliwosci zeby biegac do sklepu i wymieniac co chwila obiektyw

siedemczwartych
22-09-2010, 08:46
W lipcu też kupowałem to szkło.
Długo szukałem wersji bez wady, chyba z kolejnej dostawy.
Wiedziałem, że takie są bo optyczne.pl do testów miało już bez wady.
Pani w FJ podpowiedziała bym zamówił przez internet + odbiór we wskazanym sklepie ale z zastrzeżeniem, że nie chcę tego z wystawy w sklepie ale całkiem nówkę.
Przysłali drugi do sklepu z nowej partii bez wad... jestem hepi.

bialogardzianin
22-09-2010, 08:51
Nie sadze, ze to ma jakikolwiek wplyw na jakosc zdjec przynajmniej ja nie widze nic niepokojacego. Jednak jak masz mozliwosc to wymien i poszukaj idealnej sztuki. Ja probowalem i przebralem 4 sztuki i w kazdej to bylo ale wybralem ta w ktorej jest ich naprawde niewiele i trzeba bardzo dobrze sie przygladac aby je dostrzec. Poprostu nie mialem wiecej czasu i cierpliwosci zeby biegac do sklepu i wymieniac co chwila obiektyw

To nie jest podchwytliwe pytanie: jak po kupnie obiektywu uzasadnić wolę zwrotu obiektywu, który sklep sprzedał nam jako sprawny? Oczywiście, nie chodzi mi tu o kupno przez internet, bo tu jasne, że odstąpienie od umowy jest dopuszczalne, ale jak to się ma do sklepów stacjonarnych?

jaco183
22-09-2010, 09:07
Dziekuję wszystkim za pomoc w sobotę pojadę go wymienic

iroyork
23-09-2010, 01:21
To nie jest podchwytliwe pytanie: jak po kupnie obiektywu uzasadnić wolę zwrotu obiektywu, który sklep sprzedał nam jako sprawny? Oczywiście, nie chodzi mi tu o kupno przez internet, bo tu jasne, że odstąpienie od umowy jest dopuszczalne, ale jak to się ma do sklepów stacjonarnych?

Oczywiscie, ze pytanie nie jest podchwytliwe, poniewaz w US po zakupie sprzetu w sklepie stacjonarnym mamy 14 dni na zwrot towaru i nie musimy wcale uzasadniac tego. Nie ma czegos takiego jak czytam tutaj na forum, jak to ludzie przychodza do sklepu ze swoja puszka i testuja obiektywy. Pudelko mozesz otworzyc po zaplaceniu.

bialogardzianin
23-09-2010, 10:56
Oczywiscie, ze pytanie nie jest podchwytliwe, poniewaz w US po zakupie sprzetu w sklepie stacjonarnym mamy 14 dni na zwrot towaru i nie musimy wcale uzasadniac tego. Nie ma czegos takiego jak czytam tutaj na forum, jak to ludzie przychodza do sklepu ze swoja puszka i testuja obiektywy. Pudelko mozesz otworzyc po zaplaceniu.

O matko! Nie spojrzałem na Twojego avatara- "NY". :) A jak to ma się do polskich realiów, gdzie jest 1 egz. obiektywu w sklepie? Oglądamy, przypinamy, sprawdzamy, odrzucamy i prosimy o sprowadzenie innego egzemplarza? Czarno to widzę, bo sklep może zostać z 2 obiektywami na półce, czy mylę się?

iroyork
24-09-2010, 02:27
Nie wiem jak to sie ma do polskich realiow, ale tutaj jak sklep nie ma wiecej egzemplarzy albo poprostu nie chcemy juz tego urzadzenia to bierzemy pieniadze i juz. Kolega, ktory zadal pytanie ma napisane uk, wiec mniemam, ze z wymiana lub zwrotem kasy nie bedzie mial zadnych problemow.

jaco183
24-09-2010, 09:37
tak jak napisal kolega to prawda w uk nie ma problemow ze zwrotem jest 30 dni na oddanie to bez podawania przyczyny.

zakwas
25-09-2010, 19:11
W lipcu też kupowałem to szkło.
Długo szukałem wersji bez wady, chyba z kolejnej dostawy.
Wiedziałem, że takie są bo optyczne.pl do testów miało już bez wady.
Pani w FJ podpowiedziała bym zamówił przez internet + odbiór we wskazanym sklepie ale z zastrzeżeniem, że nie chcę tego z wystawy w sklepie ale całkiem nówkę.
Przysłali drugi do sklepu z nowej partii bez wad... jestem hepi.

Pytanie, czy ten egzemplarz, który przyszedł też nie był z wystawy z innego punktu FJ.

siedemczwartych
03-10-2010, 11:46
Pytanie, czy ten egzemplarz, który przyszedł też nie był z wystawy z innego punktu FJ.

może był... ale najważniejsze, że nie miał wady pierwszej serii i na uchwycie statywowym nie było ŻADNYCH śladów dotykania. A egzemplarz, który mieli w sklepie niestety taki ślady posiadał.

Roman K.
03-10-2010, 19:12
W piątek przyjechał do mnie kurierem z FJ. Nie stwierdziłem żadnych zadziorów, opiłków itp. Obiektyw strzela w punkt – żadnych FF/BF.
Jedyne, co mnie troszkę niepokoi, to stosunkowo głośna praca AF. Słychać jakby lekkie klekotanie. Nie wiem…, pewnie dlatego, że tym razem miałem możliwość fotografowania w ciszy. Wcześniej miałem sposobność sprawdzenia obiektywu w sklepie i u kolegi Kuby, i jakoś nie pamiętam tego klekotania. Być może właśnie dlatego, że w sklepie był lekki rozgardiasz, a u Kuby chyba grała jakaś muzyka, poza tym rozmawialiśmy.
Czy to klekotanie, to jest normalny objaw dla tego szkła?

quietstorm
03-10-2010, 19:19
Czy to klekotanie, to jest normalny objaw dla tego szkła?

Przy włączonym VR - tak.

Roman K.
03-10-2010, 19:38
Rzeczywiście. Po wyłączeniu VR jest jakby normalniej, tzn. podobnie, jak w 24-70.
Dzięki.

MatyjaR
04-10-2010, 21:08
Witam wszystkich,
Mam w planach kupić takowe cacko i pytanko czy ktoś kupował w sklepie: sklepfotograficzny.pl z Krakowa?
Na co najbardziej zwracać uwagę??
Mam też w planie zakupić Nikosia D3s...czy ktoś już śmigał na takim sprzęcie?

t0m3k
04-10-2010, 23:12
Witam wszystkich,
Mam w planach kupić takowe cacko i pytanko czy ktoś kupował w sklepie: sklepfotograficzny.pl z Krakowa?
Na co najbardziej zwracać uwagę??
Mam też w planie zakupić Nikosia D3s...czy ktoś już śmigał na takim sprzęcie?
1. Kupowałem
2. Żeby wziąć ze sobą pieniądze ;)
3. Śmigałem a nawet robiłem zdjęcia

Sam miałem ostatnio problem z wyborem sklepu i wszędzie kupiłem po trochę :D

MatyjaR
05-10-2010, 20:36
Tomku jak wrażenia? Mi dali w tym sklepie całkiem fajną ofertę... Chyba po prostu nie umiem się doczekać:-)

MatyjaR
15-10-2010, 19:09
ba już mam:-)

jaco183
17-10-2010, 01:13
A ja nie przejechalem 200 km odwiedzilem 4 sklepy sprawdziłem 10szt i co jedna to gorsza , jak nie gwinty to srebrne kropki w srodku obiektywu ,powoli oswajam się z myślą że znalezienie idealnej sztuki graniczy z cudem i wezmę taką jaka jest bo już jestem zmęczony tym szukaniem

MatyjaR
18-10-2010, 21:08
to jest jak szukanie żony, czasem nie ma co się rozczulać i tak wyjdą felery z czasem :D

jaco183
19-10-2010, 16:40
Dobrze Powiedziane!!!

Flyfishing
22-07-2013, 10:04
Witam

Pisze tutaj by nie otwierać nowego (w)... Jestem na etapie kupna N 70-200/2,8 VR II, zaliczyłem już dwie sztuki i obydwie były nie trafione. Obecnie czekam na trzeci egzemplarz który jedzie do mnie z Łodzi. I tutaj pytanie - czy ktoś z Kolegów ma informacje co do dostawy nowych sztuk na Polskę poza tymi które już są i to mocno przebrane. Dwie poprzednie: jedna rozjechana, nie trzymała ostrości pomiędzy soczewkami kłaczki, druga w miarę ostra jednak była podpinana, ślady na gwincie, mocno opalcowana nawet na szkle + mikro pęcherzyki powietrza. Miałem przyjemność użytkować N 80-200/2,8 AF-S przez okres około 10 lat więc wiem czego szukam... Będę wdzięczny za info co do nowych dostaw w/w szkła.

Pozdrawiam

Andrzej

Flyfishing
26-07-2013, 12:59
Sprawa wyjaśniona...