Zobacz pełną wersję : ProShow rozmiar zdjęć.
Witam serdecznie mam pytanie do jakiej wielkości skadrować zdjęcie aby jego jakość była najlepsza na stacjonarne dvd plus lcd 16/9? Za pomoc dzięki
grzegorzant
21-09-2010, 09:13
Nie kadruję zdjęc specjalnie pod psg, natomiast z palca wbijam rozdzielczość konkretnego TV, na którym będzie najcześciej oglądane.
Czyli dajesz całe zdjęcie? A z tą rozdzielczością to jak wybrnąć w przypadku moim który podałem?
RomanZWrocławia
21-09-2010, 09:40
Manferd masz Photoshopa? Przynajmniej CS2?
jeśli tak rozwijasz zakładkę File>New> i w zakładce Preset wybierasz PAL D1/DV Widescreen, 720 x 576 (with guides).
Jeśli szykujesz pokaz w standardzie DVD wprowadzanie wyższych rozdzielczości nie ma sensu, bo po przeliczeniu obrazków do VOB-ów na płycie, będą miały one tylko taki rozmiar (czyli 720 x576 x 72pix/cal) i nigdy większy. Rozdzielczość urządzenia, na którym, zamierzasz taki film pokazywać nie ma tu nic do rzeczy.
Co innego, kiedy przygotowujesz zdjęcia, dla których płyta DVD będzie tylko nośnikiem, a wyświetlaniem zdjęć zajmie się odtwarzacz, ale do tego nie zaprzęgasz ProShow-a. Zdjęcia skalujesz wtedy faktycznie pod możliwości wyświetlacza, na którym obrazki mają być wyświetlane, i możliwości i ograniczenia stacjonarnego odtwarzacza DVD.
Wyświetlaniem plików zajmuje się wtedy odtwarzacz DVD jeśli nie jest to tylko model przedpotopowy.
W presetach Photoshopa CS2 można wybierać pomiędzy następującymi wymiarami
1 - 1280 x 720
2 - 1440 1080 anamorphic
3 - 1920 x 1080
Manferd masz Photoshopa? Przynajmniej CS2?
jeśli tak rozwijasz zakładkę File>New> i w zakładce Preset wybierasz PAL D1/DV Widescreen, 720 x 576 (with guides).
Ale w jakim celu? Tworzę nowy dokument i na ten nowy nakładam swoje zdjęcie. następnie spłaszczam i w ten sposób powstaje slajd o wym 720/576. O to chodzi ?
RomanZWrocławia
21-09-2010, 09:59
Otworzysz w ten sposób plik, który da Tobie wyczerpująca odpowiedź na pytanie jak przygotować, w jakie pole wpisać obrazek, przygotowywany do prezentacji - to, co poza niebieskimi linami może nie być widziane na ekranie telewizora. Poza tym " wpisywanie" swoich zdjęć w ten szablon zagwarantuje ich poprawne wyświetlanie potem w prezentacji w formacie DVD.
Stwórz dwa jednakowe obrazki jeden za pomocą tego presetu, a drugi takich samych wymiarów wybierając "ręcznie" w Photoshopie (720X576) i obejrzyj oba w zewnętrznej przeglądarce. Najpewniej zobaczysz zaburzone proporcje w tym pierwszym przypadku - tak ma być, żeby potem obraz był poprawnie wyświetlany przez odtwarzacz DVD jako film 16:9.
grzegorzant
21-09-2010, 10:05
psg sam z siebie wydaje max rozdzielczość, tak jak słusznie napisał Roman 720x560 i nic tu nie gmeraj, bo tego nie zmienisz. Wrzucaj gotowe pliki do psg, on sam sie zajmie resztą.
Jeśli zaś chodzi o rodzielczośc, o której ja pisałem to wg mojej subiektywnej oceny na konkretnym panelu (plazma lcd ) jeśli wpiszesz jego natywną rozdziałkę, pokaz wygląda lepiej.
Wiem że to trochę bez sensu, ale takie mam odczucie :)
bialogardzianin
21-09-2010, 14:56
Daję jpgi z rozdzielczością dla krótszego boku 576px i wychodzi b.dobrze/świetnie.
A ja zrobiłem mały test i wygląda na to ze wkładam normalne nic nie kadrowane jpg dostosowuje do ramki i wielkość na AUTO i jest git
bialogardzianin
21-09-2010, 16:19
A ja zrobiłem mały test i wygląda na to ze wkładam normalne nic nie kadrowane jpg dostosowuje do ramki i wielkość na AUTO i jest git
Czyli soft nie "psuje" zdjęć? Hmm, to bardzo optymistyczna wiadomość. Niby mniej roboty, choć masowe przesamplowanie zdjęć do prezentacji to nie jest nie wiadomo jak trudna i czasochłonna robota. ;) Ciekawe czy prezentacja w postaci exe waży tyle samo, niezależnie od tego jakiej wielkości jpgi stanowiły bazę? Rozsądek podpowiada, że nie, ale może pokuszę się po sezonie o własne testy.
manfred, a jak z ostrością zdjęć, no bo inaczej wyostrzamy małe jpgi pod web, a inaczej full rozmiar? Pisząc GIT, pomniejszone w prezentacji zdjęcia wychodzą ostre? O jakim formacie wyjściowym piszesz?
podepne się pod wątek na sekundkę - bo dla jednego błahego pytanie nie opłaca się robić bałaganu w dziale.
--------------
Robie prezentację w prsshow producer. Wgrałem slajdy, muzę - klikam w slajd i chce ustawić caption motion (zoom, lekki obrót i takie tam) i dupa zbita. Funkcje nieaktywne! Nie wiem dlaczego - robiłem już wiele prezentacji w tym programie i nie miałem tego problemu. Restart kompa robiłem i nic. Nie wiem co jest grane - spotkał się ktoś z czymś takim. Jakiś bibliotek nie mam w windowsie czy co ? Chodzi o Win7 64bit
problem się rozwiązał samoistnie - dwa posty do wywalenia. Dzięki ;)
A zdjęcia o jakim wymiarze dajesz do prezentacji jak już tak w butach tutaj wlazłeś? ;-)
siedze w proshow gold od dluzszego czasu i nigdy nie zmniejszalem zdjec...wrzucam normlanie 4200px. Program zrobi reszte jak podasz mu podczas nagrywania prezentacji jakie chcesz proporcje tv 16:9 lub 4:3. Ewentualnie mozesz podac wlasna rozdzielczosc wyjsciowam np. pod youtuba!
1920px na dłuższym boku. Zmniejszam SNSResizer`em.
viper345
03-10-2010, 10:52
Jeszcze jest kwestia taka, czy pokaz jest statyczny, czy też używamy zoomowania do fotografii aby wskazywać najważniejsze elementy. W pierwszym przypadku przygotowuję miniatury pod konkretną rozdzielczość aby wyostrzenie było takie jak chcę. Natomiast w drugim przypadku również tworzę miniatury, ale o ok. 30% większe od docelowej rozdzielczości, po to aby w czasie zoomowania pikseloza się nie pojawiała. Moim zdaniem różnica pomiędzy tymi metodami a wrzucaniem fotografii w pełnej rozdzielczości jest, natomiast nie jakaś ogromna, więc jeśli zależy na czasie można wrzucać max rozdzielczość i też będzie dobrze (po prostu bardziej miękko)
Kiedyś Marek Bodzioch użył określenia że tworzył lub tworzy HD dla ubogich czyli wypala avika. Posiadam taki odtwarzacz obawiam się że przedpotopowy http://www.ferguson-digital.eu/pl/odtwarzacze-dvd/127-ferguson-d-880-hx.html. I za Chiny Ludowe nie chce mi odtworzyć z płyty AVI MPEG 4 SP 1080p, 720p ani MPEG-4 H264 1080p, 720p Czy ktoś może mi powiedzieć czy ten odtwarzacz jest w stanie odtworzyć w/w pliki tak mi sie przynajmniej wydaje ze specyfikacji. A jesli nie to jaki na rynku podoła takiej prezentacji?
Witam, szukam od 3 dni jak wyprowadzić prezętację z PSG 5.0 za pomoca kodeka (MP4,H264,AAC) do pliku tak aby odtworzyć go na PC lub z pendrajwa na LCD/Plazma. W PSG 5.0 jest informacja że trzeba go nabyć za dodatkowe 19,99$. Mam taki kodek w kompie z innego programu, ale PSG 5.0 nie widzi kodeka. Jak zmusić tem program do tego?. Jak zaimportować kodek H.264 do pracy w tym programie - czy trzeba go kupić specjalnie jako dodatek ?. Bardzo prosze o pomoc, może ma ktoś lekarstwo ?
czy ktos wie jak skopiować efekt przybliżenia/ruchu zdjęcia na pozostałe klatki?