Zobacz pełną wersję : Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
Nowości na Photokinie 2010:
http://www.dpreview.com/news/1009/10092118sigma150os.asp
Teraz się zacznie... co lepsze Nikkor 105 czy nowa lub stara Sigma :)
Photoartbox
21-09-2010, 09:26
Stabilizacja, to chyba bylo jedyne czego w tym szkle brakowalo. "Obawiam" sie, ze Nikon bedzie musial zareagowac. :)
wasilewk
21-09-2010, 09:35
Przepraszam za niewiedzę: ja to szkło kojarzę przede wszystkim z makro. Jak wykonuję zdjęcie makro, to mi stabilizacji nie brakuje, ba w większości HSM mi jest zbędny, bo ręcznie ustawiam ostrość. Czyli ta stabilizacja nie jest tak niezbędna w makro ?
Pewnie w innych zastosowaniach się przydaje, ale w makro ?
Mariusz888
21-09-2010, 09:40
Dokładnie - dla mnie zbędny gadżet którego totalnie nie potrzebuję - u mnie to szkło służy do tego do czego zostało stworzone czyli macro - niezależnie czy natura czy przedmioty - to nie jest za bardzo szkło do reporterki czy czegoś innego - do tego są inne szkła wiec nie widzę sensu dodawania OS ;)
Photoartbox
21-09-2010, 11:46
Jakos u Nikkora 105 nikomu VR nie przeszkadza.;) Zgoda w samym makro VR jest zbedny, ale wielu ludzi uzywa tego szkla rowniez do innych celow, pamietam wielokrotne dyskusje: "co lepsze Nikkor 180 czy Sigma 150?" A w tym przypadku VR jest milym dodatkiem do tak dlugiego szkla.
Mi przeszkadza, bo trzeba za to dopłacać, a się tego nie używa w macro:D
Sam obiektyw jest bardzo dobry, a stabilizacja przyda się komuś kto strzela macro z ręki
karp1225
21-09-2010, 15:19
Stabilizacja się przyda,poprzednią wersje używałem do makro i reporterki (min. do focenia koncertów) fociłem przeważnie z ręki.
od przybytku głowa nie boli, zapowiada się dobre szkło!
Byle z ceną nie przesadzili. Ja planowałem kupno jako szkła makro Nikkora 105VR, właśnie ze względu na VR, bo używałbym go nie tylko do makro. Ale teraz będę się zastanawiał... dużo będzie zależało właśnie od ceny.
Pewnie dadzą 3200, ze względu na stabilizacje:)
interesujące, czekamy na pierwsze testy nowego obiektywu i porównania do starej wersji, która i tak była rewelacyjna :)
To będzie piękne szkiełko. Wiele razy sobie myślałem używając Sigmy, że tylko stabilizacji brakuje...
3tys kosztuje stary to nowy pewnie 4
Jacenty Z.
26-09-2010, 21:04
Ciekawe czy poprawili AF?
Wciąż jestem pod wrażeniem jakości obrazu po jednym wieczorze spędzonym ze starszą wersją tej Sigmy. Za to przy zdjęciach portretowych w warunkach studyjnych "czasem zbyt długo zastanawiający się" AF trochę dał się odczuć...
Mariusz888
26-09-2010, 21:24
Ale po co mają poprawiać AF? W każdym szkle macro AF jest wolniejszy niż w normalnym odpowiedniku "nie macro"... po za tym u mnie się jakoś nie zastanawia tylko ostrzy dobrze ale fakt że jakiś porywająco szybki nie jest ale takie są szkła macro - to nie są szkła do reporterki ;)
Jacenty Z.
28-09-2010, 08:04
Tak potrafi ostrzyć czasem Sigma 70-300, ale jak na szkło klasy 150/2.8 te 2-3 sekundy (nie zawsze, w niektórych sytuacjach) to trochę długo... Portretowane osoby rzadko wytrzymują tyle w jednej pozie i bez zmiany miny ;) A miało być HSM...
Mariusz888
28-09-2010, 09:31
Oooo to jak 2-3 sekundy to niemożliwe - przynajmniej w tej co ja mam... ;) ale szkło "tej klasy" nie jest konstruowane ogólnie dla szybkiego AF'a bo każde szkło macro jest tak jak napisałem wolniejsze od odpowiednika nie macro - a po drugie to nie jest nawet obiektyw do portretów - to tak jakby narzekać że N300/2.8VR nie ma skali odwzorowania 1:1 - po prostu nie do tego został stworzony mimo że można nim uzyskać całkiem niezłe "przybliżenie" ;)
Wiadomo coś o cenie tego obiektywu, ew. kiedy będzie dostępne.?:)
Sigma-Warszawa
18-10-2010, 17:16
Podobno 1 kwartał 2011.
Cena narazie nieznana.