PDA

Zobacz pełną wersję : koniec kłopotów?

Nik_name
21-09-2010, 00:24
Witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy post. W sobotę zdradziłem Canona (używałem kilku przez około 20 lat). Poszedłem do M.M. w celu zakupienia nowego (stary C. rozleciał mi się z mojej winy) i podjąłem męską decyzję - kupiłem 300s. Super. Ale nie o tym..., Podczas zakupu zaproponowano mi rozszerzenie gwarancji na 48 miesięcy (elektronika + MECHANIKA) oraz ubezpieczenie na ten okres od kradzieży (trzeba mieć zaświadczenie od policji i musi to być uzasadniona kradzież, a nie zwinięcie ze stolika w kawiarni - bagażnik w samochodzie już wchodzi w grę). W przypadku serwisu pan kurier zjawia się do 14 dni a później przywozi sprzęt. Jeśli nie da się naprawić lub został skradziony otrzymujemy nowy lub podobny model do naszego. Kosztuje to trochę: za 300s zapłaciłem ok. 500 zł. :shock: Mam nadzieję, że za 48 miesięcy, nie będę musiał Wam pisać czy było warto i czy gdzieś są kruczki lub kruki ((Corvus corax).
Jeszcze jedno. Tego typu gwarancja była wcześniej w MM na RTV, na sprzęt foto wprowadzono ją całkiem niedawno.
A sprzęt w MM nie odbiega tak bardzo cenowo od sklepów internetowych. Niektórzy pewno powiedzą, że w MM sprzedają sprzęt drugiej kategorii - ja kupiłem tam sporo sprzętu z różnych kategorii i jak dotąd nic mi się nie psuło. Myślę, że to już nie te czasy - albo trafimy na dobry egzemplarz - albo mamy pecha i wtedy możemy kupić badziewie u dystrybutora. Pozdrawiam. (nie wszystkie moje posty będą tak długie).

remnaj
21-09-2010, 02:15
Witam
tak, kupiłeś gwarancje komfort plus ochrona. ona daje Ci 4 lata gwarancji na sprzet, Gwarantem jest wtedy MM. oczywiscie jesli trwa okres gwarancyjny producenta masz do wyboru czy korzystasz z gwarancji nikona czy MM. generalnie (to jest moje zdanie) jedyny plus tej gwarancji to to, ze możesz reklamować sprzęt, ktory nabawil sie uszkodzen mechanicznych. jeśli chodzi o kradzież z tym może byc kiepsko i jesli chodzi o nasz kraj i procedury na policji w przypadku kradzieży na sprzęt możesz czakac nawet latami.
A co do sprzętu który sprzedawany jest w MM (mowie o sprzecie foto) jest taki sam jak w innych sklepach tym nie ma co sie martwic.
pozdrawaim Remik

P.S a co do zdrady to nie jesteś sam, ja w sobotę tez zdradziłem ale moja dziewczynę. bardzo zle sie z tym czuje :)

Nik_name
21-09-2010, 09:02
No tak, ja na wyjaśnienie kradzieży 4 alufelg (śruby zabezpieczające rozwiercone) czekam już 4 lata. Od paru miesięcy mam tam pewien katalizator ;), który może przyśpieszyć reakcję. Z tego co wynika z gwarancji to wystarczy mieć zaświadczenie o kradzieży a takie w większości policja wydaje po wizji. Nie trzeba czekać na zakończenie sprawy - ale myślę, że nie ma sensu ciągnąć tego wątku - przecież naszych Nikonów nie kradną :)

marszull
21-09-2010, 10:08
ta gwarancja jest polaczona z ubezpieczeniem od kradziezy? czy tez mozna wykupic sama gwarancje?

remnaj
21-09-2010, 11:23
możesz wykupić sama gwarancje. masz do wyboru "gwarancja plus komfort", "gwarancja plus ochrona" i "gwarancja komfort plus ochrona". ta ostatnia jest najdroższą ale tak jak wyżej napisano ona obejmuje kradzież i uszkodzenia mechaniczne.

marszull
21-09-2010, 11:36
moim zdaniem spoko opcja
jeszcze pytanie te 500zl to za caly okres gwarancji/ochrony ?

Badyl81
21-09-2010, 11:43
moim zdaniem spoko opcja
jeszcze pytanie te 500zl to za caly okres gwarancji/ochrony ?

Zdaje się, że tak. 500zł rocznie to deczko dużo.

EDIT: Poczytałem na stronce MM i piszą tam, że taką gwarancję kupujesz tylko przy zakupie towaru. Nic nie ma o dodatkowych opłatach.

remnaj
21-09-2010, 11:48
tak jak pisze Death666, oplata jest jednorazowa i obejmuje cały okres trwania gwarancji czyli 4 lata.

Nik_name
21-09-2010, 20:23
Potwierdzam. Zapłaciłem za 4 lata. I jeszcze jedno: oczywiście wysokość opłaty jest odpowiednia do ceny sprzętu. Ja kupowałem zestaw (związany czerwoną tasiemką :)): N 300s + szkło + lampa (taki set promocyjny). Ubezpieczyłem tylko puszke (wyszło taniej) a reszte mam ubezpieczoną wg normalnych zasad. Są pewne przedziały - przy ubezpieczeniu całości zapłaciłbym 140 zł więcej a tego w domu już bym nie wytłumaczył :)

Karl Johansson
21-09-2010, 20:53
Tylko małe "ale" jest. Nie wiem, jak to działa w MM, ale w Electro World była bardzo podobna rzecz. Problem polegał na tym, że było to ubezpieczenie jednorazowe. Klient kupował sobie telewizor, na przykład, zepsuł mu się pod wpływem uderzenia od tyłu przez dziecko i spadnięcia ze stolika - wszystko fajnie, bo wykupił ten pakiecik i wymienili mu za darmo. ALE - po wykorzystaniu tego ubezpieczenia polisa wygasała i następnym razem klient zostawał z problemem sam...

nowart
21-09-2010, 21:24
zepsuł mu się pod wpływem uderzenia od tyłu przez dziecko i spadnięcia ze stolika - wszystko fajnie, bo wykupił ten pakiecik i wymienili mu za darmo. ALE - po wykorzystaniu tego ubezpieczenia polisa wygasała i następnym razem klient zostawał z problemem sam...

Skoro dostał już nowy produkt, dzięki czemu kosztem 500zl ubezpieczenia zaoszczędził nawet parę/parenaście tysięcy złotych to chyba nie ma co płakać jaki to poszkodowany jest prawda?

Karl Johansson
22-09-2010, 04:06
Chodziło mi tylko o to, że cała "kilkuletniość" tego ubezpieczenia jest trochę inna, niż np. w przypadku gwarancji, gdzie w ciągu roku klient może naprawiać (o ile usterka, oczywiście, spełnia warunki gwarancji) sprzęt dowolną ilość razy.

Badyl81
22-09-2010, 08:46
Chodziło mi tylko o to, że cała "kilkuletniość" tego ubezpieczenia jest trochę inna, niż np. w przypadku gwarancji, gdzie w ciągu roku klient może naprawiać (o ile usterka, oczywiście, spełnia warunki gwarancji) sprzęt dowolną ilość razy.

Jeśli chodzi o uszkodzenia mechaniczne itp to nie dziwi mnie, że ta polisa jest "na pierwsze ryzyko". Wyobrażasz sobie wymieniać 5x D300s bo Ci upadł? Przez kilka lat byś miał pięć D300s za ok 5000zł (powiedzmy 4500zł za korpus i 500zł ubezpieczenie). Nie ma szans :)