Zobacz pełną wersję : Nikon 50 f/1.8 AF + D40
maciek123
20-09-2010, 20:21
Pytanie jest do posiadaczy takiego zestawu lub ludzi którzy mieli styczność z takim zestawem.
Czy strasznie trudno jest wyostrzyć, raczej będę robił zdjęcia pozowane, czy jest sens?
Wzrok mam bez wad i dobrze mi się ostrzy 18-105 na manualu. A 50 Nikkor'a chce używać głównie do portretów.
Nie mam kasy na AF-S, używanych jest mało i też nie tanio.
Czytałem inne wątki ale odpowiedzi nie do końca mnie satysfakcjonują, z góry dzięki za poradę.
marciing
20-09-2010, 20:25
w tym malutkim wizjerze? niby się da ale czy warto..... moim skromnym zdaniem nie.
maciek123
20-09-2010, 20:33
no jest mały...czekam na dalsze opinie ;)
Kup sobie lepiej 35 1.8, świetne szkło a i af będzie
maciek123
20-09-2010, 20:36
A cena? Gdzie znajdę najtaniej? Allegro? Czy polecacie coś innego?
Brazilianpitbull
20-09-2010, 21:13
najlepiej w sklepie na miejscu, będziesz mieć możliwość sprawdzenia czy nie ma przypadkiem BF
Dajcie se siana z tym BF i FF, miałem w łapach z 50 szkieł i jedno miało FF sigma 50-150 2.8, nie miałem w łapach żadnego nikkora z BF/FF... urban legend
P.S. ale może jakieś moje szkło ma taką przypadłość, ale ja nie fotografuję linijek ;D
Jacenty Z.
20-09-2010, 21:52
w tym malutkim wizjerze? niby się da ale czy warto..... moim skromnym zdaniem nie.
Co prawda to prawda: Może Ci chcieć się bawić w manualne ostrzenie przez kilka dni albo tygodni. Może Ci się na początku chcieć zmieniać coś z matówką czy samym wizjerem.
Tylko po co, skoro są dostępne gotowe rozwiązania, a różnica w cenie między AF 50/1.8 D a AF-S 35/1.8 G na korzyść tego pierwszego nie rekompensuje dokuczliwości ostrzenia manualnego na dłuższą metę...
krzysztofz24
20-09-2010, 21:53
Mialem dluzszy czas N50 1.8 z D60...da sie ostrzyc i to bez najmniejszych problemow, mam pare najostrzejszych zdjec z tego szkla. Kropeczka w wizjerze bardzo dobrze zgrywa sie z ostroscia...kup N50f1.8 i zobaczysz ze bedziesz z niego zadowolony:-).
Nie wiem czy miales jakis jasny obiektyw, jesli nie to masz szanse poznac ten magiczny swiat pod nazwa "bokeh i Glebia Ostrosci" za niewielka kase...
wojtek87
20-09-2010, 22:02
Kup sobie lepiej 35 1.8, świetne szkło a i af będzie
Dokładnie tak jak Franeq, dokładasz 300,- i masz ostre jasne szkło z AF. Wczesniej miałem D40 i podpinałem 50 1.8, prawda da się ostrzyc recznie. Co do 5o tki to troche malo wygodne (mały pierscien) i D40 (mały wizjer), pozatym 35 bedzie bardziej uniwersalna na cropie ;)
Jacenty Z.
24-09-2010, 21:31
Użycie zielonej kropki u mnie z reguły się nie sprawdzało. Dużo lepsze efekty dawało użycie dalmierza (nie jestem pewien czy D40 też go ma, mówię z perspektywy D60), ale tylko częściowo, bo trzeba wtedy zrezygnować z trybu M na rzecz A lub S, i przy zmianach rozkładu jasności w kadrze "bujać się" z ciągłymi korektami EV (czego tryb M pozwala uniknąć).
Ostrzenie manualne to powrót do korzeni fotografii i jest umiejętnością którą zawsze warto posiadać. Natomiast jako główna i jedyna metoda pracy może być męczące. Poza tym warto chyba mieć odrobinę krytyki co do 50/1.8 D, gdyż opinia o tym szkle może być nieco "upiększana" przez jego dużą podaż...
Dozbierać i kupić 50 1,4 afs jeżeli to ma być właśnie taka ogniskowa lub 35 afs jeżeli jakakolwiek jasna stałka.
Manualnie da się ale do bardziej statycznych rzeczy, czasem używam heliosa i strasznie ciężko namówić dzieciaki aby nie ruszały się chwilę :)
50 1,8 tez miałem w rękach z D60 ale mnie praca z nią nie zachwyciła, szkoda było dać te 400zł wybrałem heliosa (60zł z przejściówką) i dozbierałem do 35 afs
acha D60 (nie wiem jak 40) ma taki bajer z heliosem że ustawiając program A animacja pokazuje czas naświetlania (rzut okiem na ekranik i już wiesz jaki czas nastawić w M) a w wizjerku jest drabinka dalmierza, ustawiasz ostrość przestawiamy na M kołeczkiem zapamiętany czas i pstryk - może to brzmi jak wiele zachodu ale po kilku próbach robi się szybko i automatycznie
Posiadam D60 i 50/1.8 da się ostrzyć manualnie bez kłopotu (nawet w trybie M przez wizjer), fakt że tylko statyczne ujęcia wchodzą w grę. Ma już go ponad rok i nadal pomimo ostrzenia ręcznie często używam. Z perspektyw czasu coś z silniczkiem było by wygodniejsze ale na tam ten moment nie mogłem dołożyć :-( a skoro i tak mam w planach zmianę body postanowiłem trochę się z nim pomęczyć
navigator_s9
25-09-2010, 11:09
Mój znajomy pożyczał ode mnie 50tke i korzystał z niej przy D40. Co ciekawe robił zdjęcia kolesia jeżdzącego na deskorolce. Zdjęcia pomimo manualnego ostrzenia wychodziły na prawdę dobre (ustawił na początku ostrość na wysokość przeszkody po której tamten jeździł i w odpowiednim momencie naciskał spust) tak więc da się zrobić dobre zdjęcia 50tką na manualnu przy D40 aczkolwiek sądzę że najlepszym wyjściem jest dołożenie złotówek do 35 z af-s
Dajcie se siana z tym BF i FF, miałem w łapach z 50 szkieł i jedno miało FF sigma 50-150 2.8, nie miałem w łapach żadnego nikkora z BF/FF... urban legend
P.S. ale może jakieś moje szkło ma taką przypadłość, ale ja nie fotografuję linijek ;D
To wszystko zależy jak się trafi.
Przy ciemnych zooma to trzeba mieć chyba naprawdę pecha, żeby trafić na kiepski egzemplarz pod tym względem.
Miałem 4 zoomy różnych firm i żaden nie miał problemów.
Miałem trzy jasne 50mm 1.4 i KAŻDA miała wyraźny problem.
I wcale nie trzeba było fotografować linijek.
W tym były dwa Nikony 1.4G i jedno Sony.
Te Nikony z moim aparatem BAAARDZO kiepskie fotki w efekcie dawały.
A wg serwisu aparat i obiektyw "spełnia normy fabryczne."
wojtek87
26-09-2010, 16:43
Miałem trzy jasne 50mm 1.4 i KAŻDA miała wyraźny problem.
I wcale nie trzeba było fotografować linijek."
W sensie jaki? (jakie)?