PDA

Zobacz pełną wersję : Reklamować, czy naprawiać?

simonx
20-09-2010, 14:27
Przepraszam, że drugi raz piszę, zapytałem nie tam gdzie trzeba i nie mogę tamtego postu usunuąć.

Kupiłem sobie nikkora 35mm f1.8 w e-FJ. Obiektyw przyszedł kurierem, bardzo szybko, paczkę odebrałem, po czym po otworzeniu okazało się, że opakowanie obiektywu jest zgniecione Zgniecenie jest takie, jakby coś upadło na pudełko leżące na boku.
Zgnieciona jest też wewnętrzna wkładka tekturowa chroniąca obiektyw w pudełku, a obiektyw odcisnął się na tekturce od środka - znaczy się jakoś tam sciśnięty musiał być.

I teraz tak... zgłosiłem to u kuriera i w FJ, ale nie wiem czy jest o co robić sprawę, bo obiektyw niby działa. Niby, bo ma widoczny bardzo (zwłaszcza na 1.8 ) backfocus. Jak robię komuś zdjęcie, to na 1.8 twarz prawie zawsze jest lekko nie ostra - ostrość jest ciut za - na uchu, albo na kołnierzyku.
Tylko, że zdaje się BF po prostu się zdarza, i to raczej nie wina uderzenia w obiektyw?

Jak już zacząłem testować (wydruk z podziałką, statyw, itd. ) , to wychodzi mi, że mój 18-105 też ma lekki BF, tylko nim może nie robiłem zdjęć z aż tak małą głębią, więc nie było to tak dokuczliwe.
Pamiętam że przy ostrzeniu punktowym na tym 18-105 często miałem ostrość nie tam gdzie chciałem, dopiero na wielopolowym AF przestały mi się zdarzać często nieostre zdjęcia.Więc może to body, a obiektyw w ogóle jest bez zarzutu?
Jak ja mam to stwierdzić? Co byście zrobili w mojej sytuacji? Reklamować obiektyw, czy uderzać do serwisu?

Co mogło się stać szkłu od uderzenia? Co trzeba sprawdzić? Oprócz tego BF wydaje mi się, że obietyw jest OK.
Sprzęt potrzebuję na ślub znajomego za miesiąc. Serwis zrobi mi kalibrację body za ten czas?

tomek67
20-09-2010, 15:46
Co mogło się stać szkłu od uderzenia? Co trzeba sprawdzić? Oprócz tego BF wydaje mi się, że obietyw jest OK.
Sprzęt potrzebuję na ślub znajomego za miesiąc. Serwis zrobi mi kalibrację body za ten czas?
Ja bym zobaczył czy ostrość jest symetryczna.
Tzn. czy np. lewa strona nie jest mniej ostra jak prawa.
Oczywiście rogi są mniej ostre, ale powinno to być w miarę symetrycznie.
BF to raczej bym nie wiązał z tym uderzeniem.
Regulacje teraz dość szybko robią.
W wakacje dwa razy to robiłem, trwało to około tygodnia za każdym razem.
Nic to nie dało swoją drogą.

Niedawno kupiłem podzespoły do złożenia komputera w firmie morele.
Paczka też przyszła "po przejściach".
Część pudełek w środku była zgnieciona,
dysk twardy nie przeżył transportu.
Na szczęście wymienili mi na nowy.
Większość firm słabo zabezpiecza paczki.
Moim zdaniem takie zabawki powinno się owinąć 2-3 razy folią bąbelkową,
wtedy 10x mniejsza szansa na taki problem.
Jak sprzedaję coś na allegro to tak robię i nigdy nie miałem reklamacji.

goose
20-09-2010, 18:14
Problem FF/BF w tym szkle to normalna sprawa. FJ raczej nie uzna reklamacji bo wg nich nie jest ot wada. Możesz jedynie zwrócić im towar do 10 dni od momentu zakupuie. Pozostaje serwis albo zwrot do sprzedawcy.

tomek67
20-09-2010, 18:48
Problem FF/BF w tym szkle to normalna sprawa. FJ raczej nie uzna reklamacji bo wg nich nie jest ot wada. Możesz jedynie zwrócić im towar do 10 dni od momentu zakupuie. Pozostaje serwis albo zwrot do sprzedawcy.
Kupiłem 50mm 1.4G w FJ kilka miesięcy temu.
Miałem FF, dwa razy zaliczyłem serwis gdzie nic nie poprawiono.
Potem napisałem do FJ, bezproblemowo zgodzili się wymienić na inną sztukę.
Gdy to nie pomogło zwrócili mi kasę.
Nie wiem czy to jednostkowy przypadek, ale ogólnie byłem pod wrażeniem.
Gdy miałem kiedyś problem z obiektywem Nikona kupionym w innej firmie e-cyfrowe to zostałem olany totalnie,