Zobacz pełną wersję : Metoda wywoływania NEF-a
Witam ponownie!
Mam kilka pytań do Was (jak zwykle).
Jestem posiadaczem monitora NEC P221W, którego niedawno nabyłem i który został skalibrowany przez pana Czornyja za co mu bardzo serdecznie dziękuję. komputer jest ustawiony standardowo i z domyślnymi parametrami.
Tak więc czy postępuję zgodnie z poniższymi krokami i proszę o ewentualne uwagi i odpowiedzi lub podpowiedzi.
1) NEC P221 ma załadowany profil do LUT monitora za pomocą programu Nec SpectraView II.
2) Program Capture NX2 i ustawiony profil przestrzei roboczej na Nikon Adobe RGB 4.03.XXXX.
3) Obrabiam NEF-a w tej przestrzeni barwnej i zapisuje go funkcją Save.
4) Chcę wydrukować NEF-a na drukarce Epson i myślę, że tu nie ma większego problemu, bo NX zarządza drukarką (prawda?).
4) Chciałbym teraz zapisać efekt końcowy do JPEG-a i tu mam "zagwozdkę". Zapisuję metodą Save as... i potem co? Skąd mam wiedzieć jaki profil "zapnie" program do JPG-a. sRGB czy też Adobe RGB. Czy jest jakiś "myk", który trzeba dodatkowo ustawić?
Za wszystkie uwagi i porady będę bardzo wdzięczny.
M.
wielicki
20-09-2010, 09:44
Jeżeli efekt końcowy chcesz prezentować w sieci, to zanim dasz Save as... robisz Adjust/Color profile/Convert to profile i wybierasz sRGB.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Będzie mi bardzo potrzebna. Rozumiem, że podobną analalogię należy zastosować przy wysyłaniu fotek do labu?
Pozdrawiam
Mirek
wielicki
20-09-2010, 11:16
Tak, jest to opcja najbezpieczniejsza.
Witam raz jeszcze!
Chciałem Cię zapytać kilka rzeczy. Mianowicie.
1) Obrabiam NEF-a w Capture NX2 na szerokogamutowym monitorze. Przestrzeń robocza NX-a ustawiona na Adobe RGB. Przy wykonaniu kolejnych kroków zapisuje metodą Save. Wiem, że informacje zawarte w NEF-ie posiadają wszystkie moje kroki i że zawierają profil Adobe RGB. Tak?
2) Teraz ten sam plik (NEF) zapisuję metodą Save as... JPEG (100% quality). Rozumiem, że ten JPEG zawiera również profil Adobe RGB? Tak?
3) Ten sam plik (NEF) konwertuję metodą, którą mi wcześniej podałeś. Rozumiem, że ten JPEG zawiera już profil sRGB? Tak?
Ale tak czy siak ja muszę do otwartego NEF dodać następny krok (Edit step), aby "dopisać" mu profil sRGB.
4) Wiem, że ten NEF, który ma "zapięty" profil sRGB (metodą edit step) mogę zapisać metodą Save (jak w pkt. 1) do NEF-a. Ale czy ten NEF będzie wyświetlany na monitorze szerokogamutowym z profilem sRGB czy też Adobe RGB?
5) Czy mogę zrobić zbiorcze przetwarzanie NEF-ów do JPEG-a zapinając profil sRGB i dająć mu 100% jakość?
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny
M.
Aha! Jeszcze jedno!
Być może znalazłem prostszą metodę wsadowego konwertowania fotek, ale nie wiem czy będzie dobra.
Pracuję w przestrzeni roboczej ARGB i taką mam ustawiona w preferencjach (Color management: profil Nikon Adobe RGB 4.03.XXXX)
Zastanawiam się, czy jak zmienię na czas konwersji plików NEF do JPEG przestrzeń roboczą z Nikon Adobe RGB na Nikon sRGB i zapiszę NEF-y metodą Save as... do JPEG-a, to też uzyskam efekt dokładnie taki sam jak wcześniej opisałem?
wielicki
21-09-2010, 14:22
ad 1. Tak. Dla pewności możesz zawsze zerknąć na "status bar" u dołu okienka, w którym masz otwarte dane zdjęcie. Tam jest wskazana przestrzeń.
ad 2. Dokładnie tak.
ad 3. Tak. Ja robię w ten sposób, że "wyszlifowany" oryginał zdjęcia trzymam w NEFie, w przestrzeni AdobeRGB (w której zarejestrowałem zdjęcie w korpusie) i wszystkimi modyfikacjami widocznymi na Edit Liscie. Taką wyszlifowaną wersję zapisuję jako "Version 1". Jeżeli chcę zapisać takie zdjęcie do prezentacji w sieci, to konwertuję do sRGB, przeskalowuję i najczęściej jeszcze wyostrzam całość lub selektywnie.
ad 4. sRGB, jeżeli przez "zapięty" rozumiemy skonwertowany do przestrzeni sRGB. Jak skonwertujesz do węższej przestrzeni, to stracisz bezpowrotnie informacje wykraczające poza nią. Dlatego trzymam wyszlifowane oryginały w szerokiej przestrzeni i w zależności od potrzeb konwertuję do sRGB lub nie.
ad 5. Tak. Np. w ten sposób, że otwierasz pierwsze zdjęcie ze wsadu, wybierasz Adjust/Color profile/Convert to profile, wybierasz sRGB. Następnie na prawo od Version, klikasz na "zębatki" i wybierasz Save settings.
Zamykasz zdjęcie. Otwierasz z lewej strony paletę Folders i Browser. Zaznaczasz zdjęcia, które chcesz wsadowo przetworzyć i klikasz na jednym z nich prawym przyciskiem. Wybierasz Load adjustments i wskazujesz ostatnio zapisy zestaw. Otwiera się okno dialogowe przetwarzania wsadowego. W dolnej części wybierasz Select file format... JPG i ustawiasz 100%. ustawiasz ew. inne opcje i Start.
wielicki
21-09-2010, 14:43
Aha! Jeszcze jedno!
Być może znalazłem prostszą metodę wsadowego konwertowania fotek, ale nie wiem czy będzie dobra.
Pracuję w przestrzeni roboczej ARGB i taką mam ustawiona w preferencjach (Color management: profil Nikon Adobe RGB 4.03.XXXX)
Zastanawiam się, czy jak zmienię na czas konwersji plików NEF do JPEG przestrzeń roboczą z Nikon Adobe RGB na Nikon sRGB i zapiszę NEF-y metodą Save as... do JPEG-a, to też uzyskam efekt dokładnie taki sam jak wcześniej opisałem?
Tak, uzyskasz ten sam efekt, gdyż w momencie otwarcia zdjęcia zostanie ono skonwertowane do przestrzeni, którą ustawiłeś w preferencjach "Use this instead of embeded". Nie jest to jednak prawidłowy "work flow". Przestrzeń robocza powinna być możliwie szeroka, żeby nie ograniczała toru obróbki.
Dziękuję serdecznie za cenne informacje.
Pozdrawiam
M.
ad 3. Tak. Ja robię w ten sposób, że "wyszlifowany" oryginał zdjęcia trzymam w NEFie, w przestrzeni AdobeRGB (w której zarejestrowałem zdjęcie w korpusie) i wszystkimi modyfikacjami widocznymi na Edit Liscie. Taką wyszlifowaną wersję zapisuję jako "Version 1". Jeżeli chcę zapisać takie zdjęcie do prezentacji w sieci, to konwertuję do sRGB, przeskalowuję i najczęściej jeszcze wyostrzam całość lub selektywnie.
Trochę ćwiczyłem podaną przez Ciebie metodę i zauważyłem, że w momencie dodania przestrzeni sRGB metodą "następny krok" i Save as..., to plik NEf jest automatycznie konwertowany do JPEG, ale ten sam NEF po ponownym otwarciu nie zawiera kroku w Edit List.
Czyli wnioskuję, że pozostał nienaruszony i wtedy nie ma konieczności tworzyć "Version 1".
Jeśli się mylę, to będę musiał użyć Twojej metody.
Mirek
Odkopię, już dawno miałem pewną nieścisłość. W NX2 mam ustawiony profil 'z obrazka' zapewne jak większość z Was. Obrazek otwiera się z profilem puszki - Nikon ARGB 4.0.0.3.... Moje wahania dotyczą tego nikonowskiego RGB. Czy jest to jakaś zubożona wersja Adobe RGB i czy związku z tym może przed obróbką przekonwertować nefy do profilu Adobowskiego RGB (1998 ) - czy może niepotrzebnie kombinuję?
Przy konwersji nef - jpg to konwertuję na jpga w RGB a dopiero w jpgu robię konwersie do sRGB. Tak mi wychodzi lepiej. Jak to robiłem w jednym kroku w Batchcie to jakoś zubożało kolorki!??
Ponoc prawie identyczne a nazewnictwo to jakies kwestie licencyjno-prawne.
Wrzuc tutaj i porownaj z regularnym AdobeRGB:
http://www.iccview.de/content/view/3/7/lang,en/
U mnie na firmowym komputerze niestety nie moge wyswietlic a i profilu Nikon aRGB nie moge zainstalowac.