Zobacz pełną wersję : Teksturami, ale jak?
Przeglądając sobie zasoby plfoto, trafiłem na takiego autora (http://plfoto.com/179885/autor.html). Podoba mi się sposób obróbki, ale chiałbym zapytać czy ktoś zna może jakiś tutorial dobry w którym jest coś podobnego przedstawione. Wiem, że tekstura, konwersja BW+toning z odpowiednim mieszaniem, saturacja+odcień z odpowiednim mieszaniem. Kombinuję, ale coś mi cały czas nie wychodzi.
Dziwne jest to, że tekstury nie ma prawie w ogóle na ciele, zawsze znajduje się na włosach ew. w innych ciemnych partiach obrazu. Ale nie rzuca się to aż tak bardzo w oczy.
Ktoś zna jakiś tutorial ew. są gdzieś dyskusje o takiej obróbce?
Dziwne jest to, że tekstury nie ma prawie w ogóle na ciele, zawsze znajduje się na włosach ew. w innych ciemnych partiach obrazu.Ale co w tym jest dziwnego? Co za problem wymazac teksture z niechcianych miejsc (tudziez wybrac taki tryb mieszania, zeby kryla jedynie ciemne partie zdjecia)?
maniek750
20-09-2010, 07:54
Do warstwy z tekstura dodajesz maske i wymazujesz niechciane miejsca ;)
Tzn. dziwi mnie to o tyle, że na obrazie namalowanym olejem czy czymkolwiek innym fakturę widać na całym obrazie a nie np. tylko w partiach ciemnych.
A pytania precyzuję:
- skąd brać tekstury? Samemu je jakoś tworzyć? Po wpisaniu w google np. oil painting texture nic ciekawego mi nie wyszło.
- czy jest gdzieś jakiś tutorial z bon-ton teksturowym? Jak nie przesadzić, czego nie robić, etc?
- w wypadku gdy ktoś stworzy taką teksturę, to co z prawami autorskimi do niej? Czy można sobie jej ot tak używać?
- eksperymenty i raz jeszcze eksperymenty samemu czy są jakieś warte przeczytania poradniki o takim stylu obróbki?
Do warstwy z tekstura dodajesz maske i wymazujesz niechciane miejsca ;)
Próbowałeś czy piszesz z założenia, że tak można?
Piszę ponieważ po ustawieniu warstw:
-tekstura
-zdjęcie
i zmianie trybu mieszania na nakładkę, ewentualnie miękkie swiatło, zmienia się kolorystyka zdjęcia. Maskując i marząc pędzlem po masce odsłaniamy zdjęcie, ale kolory są inne i brzydko wygląda.
@Budziko, możesz odbarwić teksturę tak by nie wchodziła w konflikt z kolorystyką zdjęcia, ew. zabarwić ją jak chcesz. Aha, mażąc od mazania, marząc od marzenia, przepraszam za polonistyczne wyczulenie. :)
Ja stosuje smuzenie, to rozmywa teksture np z twarzy. Spoko, polonisto ;))
Tzn. dziwi mnie to o tyle, że na obrazie namalowanym olejem czy czymkolwiek innym fakturę widać na całym obrazie a nie np. tylko w partiach ciemnych.No dobra, ale co zdjecia do ktorych podales link, maja wspolnego z obrazem namalowanym olejami? :) Przeciez to sa tekstury do nadania ogolnego klimatu zdjecia wczesniej skatowanego zupelnie roznymi technikami. Tekstury o ktorych wspominasz to tylko minimalny dodatek i nie maja nic wspolnego ze stylizowaniem tych zdjec na obrazy olejne.
Aha. A jakimi technikami one są skatowane? :) Bo są bardzo ciekawe w swej stylistyce, coś mnie się wydawało że to malarska stylizacja.
Jakie techniki da się tam dostrzec?
Aha. A jakimi technikami one są skatowane? :) Bo są bardzo ciekawe w swej stylistyce, coś mnie się wydawało że to malarska stylizacja.Stylizacja owszem, ale tektury o ktore pytasz nie maja nic wspolnego z imitowaniem obrazu olejnego. Sa po prostu wypelnieniem tel, zeby nie byly zbyt gladkie i ascetyczne jak w zwyklym zdjeciu. To, jakich technik uzyto, to zapytaj autora. Nalozone jest tam tyle roznych kombinacji (czesc z nich z selektywna obrobka), ze otworzenie dokladnego procesu na podstawie skonczonej pracy, jest praktycznie niemozliwe. Moznaby sie do tego zblizyc, ale na pewno nie odtworzyc idealnie tego samego.
de Fresz
20-09-2010, 21:16
A pytania precyzuję:
- skąd brać tekstury? Samemu je jakoś tworzyć? Po wpisaniu w google np. oil painting texture nic ciekawego mi nie wyszło.
Tworzyć, ale nie komputerowo, chyba że masz smykałkę malarską, jeśli nie, będą wyglądały sztucznie. Jak tworzyć? Najprościej - fotograficznie. Wszystko może być materiałem wyjściowym: brudna szyba, porysowana podłoga,wszelakie zabawy z nieostrością, plus oczywiście trochę zabawy w programie do obróbki. Granicę bon-ton wyznacza to, co wygląda dobrze ;-) O reszcie napisał już Stig.
Dzięki Koledzy. W sumie to nic nie zaszkodzi napisać do AUtora, chociaż dostałbym bzika jakby do mnie co drugi zaciekawiony jak coś zrobiłem pisał, więc chyba mu oszczędzę, biorę się za .PSD - lektury i ćwiczenia. :)
Póki co z zabawy w CS5 + Corel Painter 11 wyszła mi taka ciekawostka:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img810.imageshack.us/img810/3751/mymistress.jpg)
BTW., spotkałem się z ciekawą książką: Corel Painter X for photographers, nic tylko czytać... Tylko żeby doba miała 64 godziny...
Dzięki Wam jak zwykle
Szkoda że nie ma forumowych zlotów bo bym piwo jak zwykle w takich sytuacjach chętnie postawił :)