PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Półwysep Inishowen (Irlandia)

Klarens
19-09-2010, 22:39
Inis Eoghain

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/96128056899511007247.jpg)

W koncu po formacie kompa, czysto i schludnie , od razu lepiej się pracuje :)

Inishowen - jest kamiennym fortem na półwyspie Inishowen (irl.: Inis Eoghain) jest półwyspem w hrabstwie Donegal, największym w całej Irlandii. Przylądek Malin Head, najbardziej wysunięty na północ punkt Irlandii, znajduje się na jego czubku. Wybrzeże oferuje wspaniałe widoki Oceanu Atlantyckiego.
Półwysep został nazwany Inis Eoghain (wyspa Eoghana) po Eoghanie, synu Nialla (Niall Naoigeallach), którego imię było również używane dla Tyrone (irl.: Tír Eoghain). Historycznie Inishowen zajmował też hrabstwo Derry do rzeki Foyle, łącznie z miastem Derry. Forty Dunree i Neds Point zostały zbudowane po zachodniej stronie półwyspu. Starożytny fort Grianán Ailigh w Burt był przez jakiś czas siedzibą królów Irlandii (pobrane z Web-a).

Osobiscie jedno z moich ulubionych miejsc , sporo mam kadrów , również z tego miejsca ,zazwyczaj memłane :) Postanowiłem wstawić na początek takie bez memłania :)

Pozdrawiam.

ostrytux
19-09-2010, 22:41
Pierwszy plan pięknie gra z niebem - bardzo mi się podoba.

wingeo
19-09-2010, 22:45
..... no fajnie, ..... kiedyś opłynąłem Irlandię jachtem, ... ale to były czasy analoga, ... miałem trzy ORWO i 10 szt. FOTOPAN HL, .... fajne foto :D

ART69
19-09-2010, 22:49
Faktycznie, jak to zauważył Ostrytux, skałki i niebo przypasowały :-) oj ładnie tam :-)

harb
19-09-2010, 23:00
kolejne dobre :)

Klarens
19-09-2010, 23:33
..... no fajnie, ..... kiedyś opłynąłem Irlandię jachtem, ... ale to były czasy analoga, ... miałem trzy ORWO i 10 szt. FOTOPAN HL, .... fajne foto :D
Masz jeszcze te fotografie? Chetnie zobaczyłbym skany :)

mks33
19-09-2010, 23:44
Świetne! Piękne kolory i te kamienie na pierwszym planie fajnie prowadzą wzrok do tej chmury zbliżającej się do góry :) Na prawdę mega!

wingeo
19-09-2010, 23:48
Masz jeszcze te fotografie? Chetnie zobaczyłbym skany :)

...... mam, tylko kto to zeskanuje, ...... no, może się zbiorę, jutro otwieram karton :D

dem
19-09-2010, 23:54
po formacie kompa

Chyba dysku, a raczej nawet jego partycji :p Dobra, dobra, już się nie czepiam.

Wracając do sedna, kwadrat bardzo przypadł mi do gustu. Może szkoda, że kamlot po prawej ucięty ramką, ale to drobiazg. Ogólne wrażenie zdjęcie robi pozytywne.

Klarens
20-09-2010, 00:04
Chyba dysku, a raczej nawet jego partycji :p Dobra, dobra, już się nie czepiam.

Hehehehe ...no fakt ,ale dwa dni prawie zeszło mi poukładanie wszystkiego więc mam pełny łeb!!!

Strus
20-09-2010, 00:09
Bardzo mi sie podoba. Ale , prawde powiedziawszy, chyba jeszcze nie widzialem Twojej fotki, ktora by mi sie nie podobala

dem
20-09-2010, 00:10
Klarens, to i tak niezłe tempo. Mi po formacie powrót do normalności zajmuje prawie tydzień. Choć zdarza się, że i po pół roku dostrzegnę, że o czymś zapomniałem ;) Kiedyś mogłem robić format co kilka tygodni. Teraz mój wół pracuje już prawie dwa lata i stanowczo domaga się odrestaurowania, ale jak pomyślę ile z tym roboty, to odkładam tę decyzję na później. Na starość jakiś leniwy się zrobiłem :D

Klarens
20-09-2010, 00:26
Klarens, to i tak niezłe tempo. Mi po formacie powrót do normalności zajmuje prawie tydzień. Choć zdarza się, że i po pół roku dostrzegnę, że o czymś zapomniałem ;) Kiedyś mogłem robić format co kilka tygodni. Teraz mój wół pracuje już prawie dwa lata i stanowczo domaga się odrestaurowania, ale jak pomyślę ile z tym roboty, to odkładam tę decyzję na później. Na starość jakiś leniwy się zrobiłem :D

Dokładnie tak samo miałem , pół roku się zbierałem i wytrzymywałem te zamulenia :D Zawsze przerazała mnie myśl o tym ile będę miał potem roboty, ale poszło , najważniejsze mam porobione choć to nie wszystko jeszcze :(

Podziękował za komentarze! :)

Strus
20-09-2010, 01:05
Od teo sa backup'y :) Najpierw instalacja windy a potem czas na zimne piwko kiedy sie bedzie backup przywracal :)

jurek1906
20-09-2010, 09:31
Dół z góra ładnie gra,super obrobione :).Czy skałki po lewej,te górne,nie wpadają deczko w niebieski?

Hoobie
20-09-2010, 10:26
Faktycznie, bardzo fajne miejsce i nie dziwie sie, ze to jedno z Twoich ulubionych...
Trzeba by tam "podjechac" :D

A zdjecie mi sie podoba - jak najbardziej :)

darek_d
20-09-2010, 11:26
Piękne miejsce pokazane bdb, obróbka...tylko się uczyć, brawo.

borregaard
20-09-2010, 19:32
Bardzo fajny obrazek.

Bartekkw
20-09-2010, 20:13
cacy jest - zero uwag

Al Koholik
20-09-2010, 20:15
Inishowen - jest kamiennym fortem na półwyspie Inishowen (irl.: Inis Eoghain) jest półwyspem w hrabstwie Donegal, największym w całej Irlandii. Przylądek Malin Head, najbardziej wysunięty na północ punkt Irlandii, znajduje się na jego czubku. Wybrzeże oferuje wspaniałe widoki Oceanu Atlantyckiego.
Półwysep został nazwany Inis Eoghain (wyspa Eoghana) po Eoghanie, synu Nialla (Niall Naoigeallach), którego imię było również używane dla Tyrone (irl.: Tír Eoghain). Historycznie Inishowen zajmował też hrabstwo Derry do rzeki Foyle, łącznie z miastem Derry. Forty Dunree i Neds Point zostały zbudowane po zachodniej stronie półwyspu. Starożytny fort Grianán Ailigh w Burt był przez jakiś czas siedzibą królów Irlandii (pobrane z Web-a).
(...)

Fota fajna ale tego opisu to za cholerę nie rozumiem :wink:

Klarens
20-09-2010, 20:25
Fota fajna ale tego opisu to za cholerę nie rozumiem :wink:
A bo powinno byc Fort Dunree na poczatku ...to o ten fort chodzi , taki rebus dla zmyłki :P

PABLOOK
20-09-2010, 21:39
Super fot :).

krzysztofz24
21-09-2010, 09:42
Bardzo dobre bez zastrzezen, i tyle w temacie:-).

GUINNESSts
21-09-2010, 16:58
Pieknie. Chmurki graja, ze hej;)