Zobacz pełną wersję : Ciekawe miejsca na Ziemi Lubuskiej
Od wtorku będę przebywał na Seminarium w Świebodzinie. Wygląda na to, że będę miał trochę wolnego czasu:smile: i chciałbym coś zwiedzić i trochę popstrykać. Na pewno odwiedzę MRU w Międzyrzeczu, Łagów ... i na tym kończą się moje pomysły. Liczę zatem na jakieś propozycje:lol:
Mam jeszcze pytanie odnośnie autostrady A4. Czy został już zrobiony odcinek pomiędzy węzłem Krzyżowa a Olszyną? Szkoda mi samochodu jeśli nic się tam nie zmieniło.
Dzięki
sprocket
20-09-2010, 03:25
Najciekawsze juz wymieniles, mysle ze klasztoru Goscikowo-Paradyz jadac na MRU nie ominiesz :) Sam Swiebodzin jest usiany ciekawymi zabytkami, proponuje pospacerowac przedpoludniem po uliczkach w kolo ratusza, jest duzo starych kamienic z ciekawymi przedwojennymi ozdobami a i pamietaj o najwiekszym w Polsce i Europie chyba, posagu Jezusa Krola ktory wlasnie jest na ukonczeniu :)
MRU koniecznie obie trasy - Borszyńska jest dla mnie ciekawsza, w samym Międzyrzeczy zamek i muzeum z portretami trumiennymi :)
może Świerkocin zoo safari ale to kawałek od Świebodzina trzeba jechać
krzysiekpoli
20-09-2010, 14:59
W okolicy Świebodzina jest mnóstwo wspaniałych jezior i lasów. Na całodniowe spacerki jak znalazł. Zabytków interesujących poza wymienionymi raczej brakuje. Wybierz się może do Wolsztyna ( to już Wielkopolska) . Jest tam bardzo ciekawa parowozownia. Nie wiem którędy chcesz jechać, ale odcinek Krzyżowa - Olszyna raczej nie powinien być na Twojej trasie
Także polecam Wolsztyn i parowozownię.
Niestety w moim rejonie (Gorzów) nic ciekawego o tej porze roku raczej nie ma.
Od wtorku będę przebywał na Seminarium w Świebodzinie.
Mam jeszcze pytanie odnośnie autostrady A4. Czy został już zrobiony odcinek pomiędzy węzłem Krzyżowa a Olszyną? Szkoda mi samochodu jeśli nic się tam nie zmieniło.
Dzięki
Z Krakowa jak jedziesz, to zjeżdzasz na Legnicę, potem DK3 i dojedziesz do Świebodzina. Inaczej nie ma jak;)
Gorzow i okolice
-Kostnica koło szpitala psychiatrycznego na walczaka.
-Punkt widokowy przy amfiteatrze
-Czechów ruiny młynu
-Na Dekerta jak sie schodzi w dol z wielkiej gorki jest opuszczony dom
-Nowiny Wielkie - 20 km od Gorzowa SMOLARNIA stare budynki
-Od Czechowa po Santok
A jak lubisz krajobraz to
-Drawieński Park Narodowy od Starego Osieczna w góre
-Barlinecko-Gorzowski Park Krajobrazowy
-Park Narodowy Ujście Warty
Blasius.G
20-09-2010, 21:07
Także polecam Wolsztyn i parowozownię.
Niestety w moim rejonie (Gorzów) nic ciekawego o tej porze roku raczej nie ma.
Jak to, a ten "pajak" na rondzie?:) Widzialem to to gdy byl objazd z obwodnicy przez Gorzow (wracalem ze Szczecina). Dla mnie kazde niepoznane miasto i miasteczko ma wiele ciekawych miejsc i obiektow. Dla ciebie to chleb powszedni:)
Jak to, a ten "pajak" na rondzie?:) Widzialem to to
heheh... tragedia, nie? :)
Gorzow i okolice
-Kostnica koło szpitala psychiatrycznego na walczaka.
To może być bardzo interesujące doświadczenie:lol:
Dzięki wszystkim za propozycje.
Mam pytanie jeszcze odnośnie MRU. Ile czasu zajmuje zwiedzanie?
Dzięki
Jest zrobiony, w stronę granicy.
Od granicy w głąb kraju (naszego) kilkadziesiąt km jedzie się po starych schodach.
Zrobie maly OT i napisze, ze zapraszam do Zielonej Gory na idotyczne rondo PCK, gdzie codziennie dochodzi do stluczek. Jakby ktos pytal "dlaczego", to odpowiadam, ze dla "nietutejszego" niezrozumiale jest, aby przy zjezdzie z ronda ustepowac tym wjezdajacym. Ci miejscowi wiedza, bo jezdza na pamiec ;)
ps. No dobra, tak pokrotce: sa swiatla i niby jest ok, ale glupota totalna. Zawsze jak widze stluczke, to patrze na tablice i mowie do siebie: "aha, spoza Zielonej".
Byłem dziś w Łagowie. Urokliwe miejsce! Polecam wszystkim "diabelskie jadło" w restauracji na zamku. Wracam tam jutro za dnia z aparatem.
Życzyłbym sobie takich dróg w Małopolsce, jakie są w lubuskim. Ale najlepsze są stacje benzynowe z ... zoo!!
sprocket
22-09-2010, 00:07
Jesli wracasz to polecam stary poniemiecki wiadukt kolejowy, wspaniale widoki jak i sam obiekt :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img715.imageshack.us/img715/5221/dsc1575a.jpg)