Zobacz pełną wersję : Jaka lampa - totalny laik
Kondi3012
19-09-2010, 19:07
Witam!
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna lampy, wszelkie akcesoria do aparatu zawsze starałem sobie wybierać sam, ale na lampach się niestety nie znam, wiem, że są i na tym się moja wiedza kończy. Potrzebuje lampy względnie taniej. Potrzebna mi lampa (jeśli się dobrze zorientowałem) z funkcją stroboskopu gdyż część zdjęć będę wykonywał na rajdach a co za tym idzie kilka strzałow na sekundę. W najbliższym czasie obok lampy planuję zakup stałki i chciałbym zacząć się troszkę bawić w portrety. Co moglibyście mi polecić bo ja mimo paru godzin czytania żmudnych linijek nadal niewiele wiem o lampach
adolfik9501
20-09-2010, 11:28
Nie potrzeba Ci stroboskopu, tylko mocnej, szybko ładującej się lampy ;) Nie zawadzi też tryb AutoFP/HSS co by czasem dało się zejść z czasem poniżej 1/200. Wobec tego wybierz coś sobie:
SB800 (używka)/SB900/M48AF1/M50AF1/M58AF1/M58AF2. Jak widzisz wypadałoby by mieć min. 800 PLN (M48AF1)
EDIT: SB600 i SB700 może być za słaba.
para_wodna
30-09-2010, 16:06
A nie lepiej Nissin Di622 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_nikon-p-1384.html)?
to jedne z lepszych i mocniejszych lamp obecnie na rynku.
Sporo moich znajomych fotografów jej używa, więc coś w tym jest.
No i cena niewysoka.
adolfik9501
30-09-2010, 18:07
A nie lepiej Nissin Di622 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_nikon-p-1384.html)?
to jedne z lepszych i mocniejszych lamp obecnie na rynku.
Sporo moich znajomych fotografów jej używa, więc coś w tym jest.
No i cena niewysoka.
Nie lepiej. Do tego dodam, że do przyszłych portretów na początek (a może i na dłużej) z pewnością przyda się CLS/AWL co by lampę odsunąć bez potrzeby zakupu radiowych wyzwalaczy.
Jak kupować to porządnie a wszystkie wyżej wymienione przeze mnie lampy, łącznie z SB600 i SB700 spełniają można by rzec wszelkie zachcianki operatora jak i oferują funkcje którym sprosta D90 (CLS/AWL, AutoFP). Przy niższym modelu aparatu można by się zastanawiać mając mało kasy, ale IMHO nie w tym wypadku. Cokolwiek Kondi3012 kupi z listy podanej przeze mnie będzie zadowolony tak samo jak jego D90 ;)
Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.
przemo65
01-10-2010, 14:10
Zmagam się z podobnym problemem, jak autor tego wątku z tą różnicą, że ja o lampach wiem tylko to, że mam wbudowaną w moim D90 i, niewiedząc czemu, czasem zdjęcia robione z lampą są za jasne lub za ciemne.
Czy można zatem prosić o jakis poradnik, stronę w internecie, żebym mógł poczytać o podstawach budowy i stosowania lamp błyskowych w fotografii?
marszull
01-10-2010, 14:16
Zmagam się z podobnym problemem, jak autor tego wątku z tą różnicą, że ja o lampach wiem tylko to, że mam wbudowaną w moim D90 i, niewiedząc czemu, czasem zdjęcia robione z lampą są za jasne lub za ciemne.
Czy można zatem prosić o jakis poradnik, stronę w internecie, żebym mógł poczytać o podstawach budowy i stosowania lamp błyskowych w fotografii?
http://foto.jasiu.pl/
przemo65
01-10-2010, 14:55
http://foto.jasiu.pl/
dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki,
dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki,
dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzię dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki,ki,
dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzię dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki,ki,
właśnie odkryłeś że potrzebujesz zewnętrzną lampkę i jesteś o 1k chudszy :)