Zobacz pełną wersję : Polecane kleje do gumy D90
Jakie polecacie kleje do gum D90? aby mozna bylo pozniej poprzednia warstwe usunac, i naniesc nowa, do kolejnego podklejenia. Glownie chodzi o to aby uniknac nawarstwiania sie kolejnych warstw.
Nie polecałbym klejów, tylko dwustronną taśmę klejącą - widziałem w Castoramie, próbowałem ją palcami i baaardzo mocno trzyma klej... Jakaś markowa była, nie pamiętam firmy.
Witam.
Niedawno zakupiłem swojego D90.
Moje pytanie: jak robić fotki, żeby ta guma się nie odklejała i czy odkleja się w każdym d90 czy tylko w wadliwych sztukach.
Pozdrawiam.
Żaby sie nie odkleiła, przed dotknieciem aparatu zakładasz latexowe rękawiczki, stawiasz korpus na statywie o robisz fotki TYLKO pilotem. Nie da się, prawda? Większosć D90-tek boryka sie z gumowym problemem. "There is still no solution"
Żaby sie nie odkleiła, przed dotknieciem aparatu zakładasz latexowe rękawiczki, stawiasz korpus na statywie o robisz fotki TYLKO pilotem. Nie da się, prawda? Większosć D90-tek boryka sie z gumowym problemem. "There is still no solution"
pomysł przedni ... pytanie ... dziwne ...
najlepiej to chyba nie robić, schować do pudelka i cieszyć się ze ma się aparat ... co niedziele wyjąc go żeby się przewietrzył ... i tak jak kolega powyżej napisał ... latexowe rękawiczki : must have !
A na poważnie ... odklei się to się podklei jaki to problem ? nie masz innych problemów ? :)
Ta guma sie odkleja bez szczegolnego powodu, i to nie chodzi o wade, czy uzytkowanie :) jedyne rozwiazanie, to zakup nowej gumy w serwisie i podklejanie samemu. W moim przypadku, guma zwiekszyla swoja objetosc i nalezy ja wymienic na nowa.
Jakie polecacie kleje do gum D90?A jakie to ma znaczenie czy D90, czy D300, czy D3X? Sadzisz, ze do D90 potrzeba czegos innego do podklejenia, ze umiesciles ten model w temacie i powtarzasz go w tresci? :)
szymonvader
19-09-2010, 19:36
Póki co nie mam problemu z gumami w d90, aparat ma 14 miesięcy i jest normalnie użytkowany. Ale jeżeli miałbym to robic to nie podklejałbym żadną taśmą, tylko porządnym klejem.
A jakie to ma znaczenie czy D90, czy D300, czy D3X? Sadzisz, ze do D90 potrzeba czegos innego do podklejenia, ze umiesciles ten model w temacie i powtarzasz go w tresci? :)
Nie, ale juz nie mozna zmienic tematu.
Nie, ale juz nie mozna zmienic tematu.A jak pisales temat (a pozniej tresc), to Ci nie przyszlo do glowy? ;)
Póki co nie mam problemu z gumami w d90, aparat ma 14 miesięcy i jest normalnie użytkowany. Ale jeżeli miałbym to robic to nie podklejałbym żadną taśmą, tylko porządnym klejem.
Nie wiem, czy takie "przyspawanie" porządnym byłoby rozsądne - bo pod gumą jest chyba jakaś śrubka... Spróbowałbym jednak porządną taśmą:)
Witam. Grand Odpowiedź "The best", uśmiałem się. A tak na poważnie to ja to kleiłem Butaprenem, no i trzyma się.
Ja podkleiłem "Kropelką" na początku tego roku i trzyma się bardzo dobrze a używam bardzo intensywnie.
Zalecam jednak ostrożność przy rozprowadzaniu tego kleju, aby nie wyszedł po za obszar gumy!!!
robertw33
28-09-2010, 21:32
podobno w serwisie bardzo dobrze kleją
nathaniel
28-09-2010, 22:09
Nie polecam Butaprenu :), szczególnie do klejenia gumy pod kciukiem :)
andrzej_suse10
28-09-2010, 22:27
Kropelkę polecam, w odpowiednich (małych) ilościach :)
Nie polecam Butaprenu :), szczególnie do klejenia gumy pod kciukiem :)
Dlaczeg?
ps. kropelka i pochodne, jest twarda, a kazda kolejna warstwa to zmiejszenie glebokosci dla gumy.
nathaniel
28-09-2010, 22:36
Dlaczeg?
ps. kropelka i pochodne, jest twarda, a kazda kolejna warstwa to zmiejszenie glebokosci dla gumy.
Odkleja się niestety po pewnym czasie.
Ja kleilem cyjanopanem wersja elastyczna. Gdyby nie moj glupi blad wyszlo by idealnie, ale trzeba sie przygladnac, zeby zauwazyc.
Fotowentura
30-09-2010, 07:59
Witam.
Niedawno zakupiłem swojego D90.
Moje pytanie: jak robić fotki, żeby ta guma się nie odklejała i czy odkleja się w każdym d90 czy tylko w wadliwych sztukach.
Sprzedać. Kupić D70s, gumy trzymają.
A jakie to ma znaczenie czy D90, czy D300, czy D3X? Sadzisz, ze do D90 potrzeba czegos innego do podklejenia, ze umiesciles ten model w temacie i powtarzasz go w tresci? :)
oj tam, stig, czepiasz się. Wiadomo, że temat jest uniwersalny, a każdy pisze w kontekście tego sprzętu, który posiada.
To jest jak sądzę sprawka "tłustego potu". Guma jest wrażliwa na wszelkiego rodzaju tłuszcze, pod ich wpływem puchnie. Jeden ma suche ręce a innemu się pocą (nie mylić z tzw. lepkimi rękami), normalka, jednemu gumy się nasączają tłuszczem i odłażą a drugiemu nie. Ja akurat nie mam z tym problemu, ale mojemu kumplowi wszystkie gumy popuchły, nawet pierścień na obiektywie zrobił się jak worek. Podkleić można, ale trzeba taką gumę dobrze wumyć aby odtłuścić i dociąć aby nie wystawała poza swoje miejsce. Do klejenia kumpel używał wspomnianej tutaj cieniutkiej taśmy dwustronnej. Wytrzymała tyle co oryginał, ok. roku.
Jest jesień, można spróbować kleju z kasztanów :)
Jakie polecacie kleje do gum D90? aby mozna bylo pozniej poprzednia warstwe usunac, i naniesc nowa, do kolejnego podklejenia. Glownie chodzi o to aby uniknac nawarstwiania sie kolejnych warstw.
moze klejem do butow bylo by OK
Co do gum w d90 - to sprawa wygląda tak że odkleiła mi się pod kciukiem po około półtora roku używania aparatu gdzieś po jakiś 30-40k klatek - w trakcie imprezy w upalne lato - gdzie na puszce miałem sb900 i n24-70 cholernie ciężki zestaw - więc naprężenie pod kciukiem plus temperatura zrobiła swoje - próbowałem to podkleić jakimś klejem ale guma się nie łapała na klej, taśmę dwustronną ciężko było wyprofilować - więc olałem to i z serwisu nikona zamówiłem orginał - gume plus klej - kosztowało to chyba 23.60 złotych. Przy czym warto nadmienić że sprzedawana jest osobno guma z klejem - guma "1K683-898 COVER RUBBER - cena 14.44" i taśma "1K105-539 DOUBLE STICK TAPE - cena 3.51" - serwis doliczył tam koszty transportu na 5.65 :D . Na drugi raz jak zobacze że guma mi się okleja to po prostu ją zerwę i zamówię samą taśmę - ponieważ guma w szybkim czasie się naciągła i nie szło jej już wpasować w pierwotne miejsce. Przeciw podklejaniu warto zwócić uwagę, że pod gumą jest dioda zapisu na kartę - i jej zaślepka - i czytałem na forum opis że komuś udało się załatwić w taki sposób puszkę bo klej wpłynął nie tam gdzie miał. Koszty są niewielkie, więc nie warto się bawić w takie kombinowanie - a guma, którą mam już od kilku miesięcy, świetnie się sprawuje.
Na pewno wielu forumowiczów ucieszy ta wiadomość. Sam byłem przekonany że serwis Nikona (podobnie zresztą jak i inne) nie sprzedaje nic, tylko robią sami, a jak to bywa - wiadomo, czekanie po kilka tygodni, nie mówiąc już o kosztach transportu i serwisu. Dlatego ludzie tak kombinują. Powiedz jeszcze jak to załatwiłeś? mejlowo, telefonicznie, czy może osobiście?
Wszystko da się załatwić mailem - wystarczy wysłać maila z adresem itd na
[email protected] , chcą nr body (nie wiem po co ale chcą) - ja wybrałem wysyłkę pocztą więc doliczali 5.65 do ceny części - ( 1.90 robocizna i 3.75 za przesyłkę) , przy DHLu było by 25zł i 1.90 robocizny do ceny części - więc nie bolało aż tak bardzo - pocztą czekałem z 5 dni z tego co pamiętam - więc serwis był całkiem OK.
PS. Ekonet - thx - na maturze z polaka miałem fajną karteczkę :) ale na nikoniarzach jesteś ty ;p