PDA

Zobacz pełną wersję : Polecane kleje do gumy D90

Rascal
19-09-2010, 17:53
Jakie polecacie kleje do gum D90? aby mozna bylo pozniej poprzednia warstwe usunac, i naniesc nowa, do kolejnego podklejenia. Glownie chodzi o to aby uniknac nawarstwiania sie kolejnych warstw.

burz
19-09-2010, 18:20
Nie polecałbym klejów, tylko dwustronną taśmę klejącą - widziałem w Castoramie, próbowałem ją palcami i baaardzo mocno trzyma klej... Jakaś markowa była, nie pamiętam firmy.

Rascal
19-09-2010, 18:32
Hm... 3M?

maur26
19-09-2010, 18:36
Witam.
Niedawno zakupiłem swojego D90.
Moje pytanie: jak robić fotki, żeby ta guma się nie odklejała i czy odkleja się w każdym d90 czy tylko w wadliwych sztukach.

Pozdrawiam.

Grand.
19-09-2010, 18:39
Żaby sie nie odkleiła, przed dotknieciem aparatu zakładasz latexowe rękawiczki, stawiasz korpus na statywie o robisz fotki TYLKO pilotem. Nie da się, prawda? Większosć D90-tek boryka sie z gumowym problemem. "There is still no solution"

onia
19-09-2010, 19:29
Żaby sie nie odkleiła, przed dotknieciem aparatu zakładasz latexowe rękawiczki, stawiasz korpus na statywie o robisz fotki TYLKO pilotem. Nie da się, prawda? Większosć D90-tek boryka sie z gumowym problemem. "There is still no solution"

pomysł przedni ... pytanie ... dziwne ...
najlepiej to chyba nie robić, schować do pudelka i cieszyć się ze ma się aparat ... co niedziele wyjąc go żeby się przewietrzył ... i tak jak kolega powyżej napisał ... latexowe rękawiczki : must have !

A na poważnie ... odklei się to się podklei jaki to problem ? nie masz innych problemów ? :)

Rascal
19-09-2010, 19:29
Ta guma sie odkleja bez szczegolnego powodu, i to nie chodzi o wade, czy uzytkowanie :) jedyne rozwiazanie, to zakup nowej gumy w serwisie i podklejanie samemu. W moim przypadku, guma zwiekszyla swoja objetosc i nalezy ja wymienic na nowa.

stig
19-09-2010, 19:32
Jakie polecacie kleje do gum D90?A jakie to ma znaczenie czy D90, czy D300, czy D3X? Sadzisz, ze do D90 potrzeba czegos innego do podklejenia, ze umiesciles ten model w temacie i powtarzasz go w tresci? :)

szymonvader
19-09-2010, 19:36
Póki co nie mam problemu z gumami w d90, aparat ma 14 miesięcy i jest normalnie użytkowany. Ale jeżeli miałbym to robic to nie podklejałbym żadną taśmą, tylko porządnym klejem.

Rascal
19-09-2010, 19:46
A jakie to ma znaczenie czy D90, czy D300, czy D3X? Sadzisz, ze do D90 potrzeba czegos innego do podklejenia, ze umiesciles ten model w temacie i powtarzasz go w tresci? :)

Nie, ale juz nie mozna zmienic tematu.

stig
19-09-2010, 19:47
Nie, ale juz nie mozna zmienic tematu.A jak pisales temat (a pozniej tresc), to Ci nie przyszlo do glowy? ;)

burz
19-09-2010, 19:50
Póki co nie mam problemu z gumami w d90, aparat ma 14 miesięcy i jest normalnie użytkowany. Ale jeżeli miałbym to robic to nie podklejałbym żadną taśmą, tylko porządnym klejem.

Nie wiem, czy takie "przyspawanie" porządnym byłoby rozsądne - bo pod gumą jest chyba jakaś śrubka... Spróbowałbym jednak porządną taśmą:)

kurp
19-09-2010, 20:20
Witam. Grand Odpowiedź "The best", uśmiałem się. A tak na poważnie to ja to kleiłem Butaprenem, no i trzyma się.

lomax
22-09-2010, 20:18
Ja podkleiłem "Kropelką" na początku tego roku i trzyma się bardzo dobrze a używam bardzo intensywnie.
Zalecam jednak ostrożność przy rozprowadzaniu tego kleju, aby nie wyszedł po za obszar gumy!!!

robertw33
28-09-2010, 21:32
podobno w serwisie bardzo dobrze kleją

nathaniel
28-09-2010, 22:09
Nie polecam Butaprenu :), szczególnie do klejenia gumy pod kciukiem :)

andrzej_suse10
28-09-2010, 22:27
Kropelkę polecam, w odpowiednich (małych) ilościach :)

Rascal
28-09-2010, 22:29
Nie polecam Butaprenu :), szczególnie do klejenia gumy pod kciukiem :)

Dlaczeg?

ps. kropelka i pochodne, jest twarda, a kazda kolejna warstwa to zmiejszenie glebokosci dla gumy.

nathaniel
28-09-2010, 22:36
Dlaczeg?

ps. kropelka i pochodne, jest twarda, a kazda kolejna warstwa to zmiejszenie glebokosci dla gumy.

Odkleja się niestety po pewnym czasie.

dzej
29-09-2010, 02:01
Ja kleilem cyjanopanem wersja elastyczna. Gdyby nie moj glupi blad wyszlo by idealnie, ale trzeba sie przygladnac, zeby zauwazyc.

Fotowentura
30-09-2010, 07:59
Witam.
Niedawno zakupiłem swojego D90.
Moje pytanie: jak robić fotki, żeby ta guma się nie odklejała i czy odkleja się w każdym d90 czy tylko w wadliwych sztukach.

Sprzedać. Kupić D70s, gumy trzymają.

A jakie to ma znaczenie czy D90, czy D300, czy D3X? Sadzisz, ze do D90 potrzeba czegos innego do podklejenia, ze umiesciles ten model w temacie i powtarzasz go w tresci? :)

oj tam, stig, czepiasz się. Wiadomo, że temat jest uniwersalny, a każdy pisze w kontekście tego sprzętu, który posiada.

XXL
30-09-2010, 20:26
To jest jak sądzę sprawka "tłustego potu". Guma jest wrażliwa na wszelkiego rodzaju tłuszcze, pod ich wpływem puchnie. Jeden ma suche ręce a innemu się pocą (nie mylić z tzw. lepkimi rękami), normalka, jednemu gumy się nasączają tłuszczem i odłażą a drugiemu nie. Ja akurat nie mam z tym problemu, ale mojemu kumplowi wszystkie gumy popuchły, nawet pierścień na obiektywie zrobił się jak worek. Podkleić można, ale trzeba taką gumę dobrze wumyć aby odtłuścić i dociąć aby nie wystawała poza swoje miejsce. Do klejenia kumpel używał wspomnianej tutaj cieniutkiej taśmy dwustronnej. Wytrzymała tyle co oryginał, ok. roku.

zakwas
30-09-2010, 20:40
Jest jesień, można spróbować kleju z kasztanów :)

c-man
30-09-2010, 20:51
Albo na ślinę...

BoloSr
30-09-2010, 20:53
Jakie polecacie kleje do gum D90? aby mozna bylo pozniej poprzednia warstwe usunac, i naniesc nowa, do kolejnego podklejenia. Glownie chodzi o to aby uniknac nawarstwiania sie kolejnych warstw.

moze klejem do butow bylo by OK

marqu79
30-09-2010, 22:17
Co do gum w d90 - to sprawa wygląda tak że odkleiła mi się pod kciukiem po około półtora roku używania aparatu gdzieś po jakiś 30-40k klatek - w trakcie imprezy w upalne lato - gdzie na puszce miałem sb900 i n24-70 cholernie ciężki zestaw - więc naprężenie pod kciukiem plus temperatura zrobiła swoje - próbowałem to podkleić jakimś klejem ale guma się nie łapała na klej, taśmę dwustronną ciężko było wyprofilować - więc olałem to i z serwisu nikona zamówiłem orginał - gume plus klej - kosztowało to chyba 23.60 złotych. Przy czym warto nadmienić że sprzedawana jest osobno guma z klejem - guma "1K683-898 COVER RUBBER - cena 14.44" i taśma "1K105-539 DOUBLE STICK TAPE - cena 3.51" - serwis doliczył tam koszty transportu na 5.65 :D . Na drugi raz jak zobacze że guma mi się okleja to po prostu ją zerwę i zamówię samą taśmę - ponieważ guma w szybkim czasie się naciągła i nie szło jej już wpasować w pierwotne miejsce. Przeciw podklejaniu warto zwócić uwagę, że pod gumą jest dioda zapisu na kartę - i jej zaślepka - i czytałem na forum opis że komuś udało się załatwić w taki sposób puszkę bo klej wpłynął nie tam gdzie miał. Koszty są niewielkie, więc nie warto się bawić w takie kombinowanie - a guma, którą mam już od kilku miesięcy, świetnie się sprawuje.

XXL
30-09-2010, 22:50
Na pewno wielu forumowiczów ucieszy ta wiadomość. Sam byłem przekonany że serwis Nikona (podobnie zresztą jak i inne) nie sprzedaje nic, tylko robią sami, a jak to bywa - wiadomo, czekanie po kilka tygodni, nie mówiąc już o kosztach transportu i serwisu. Dlatego ludzie tak kombinują. Powiedz jeszcze jak to załatwiłeś? mejlowo, telefonicznie, czy może osobiście?

marqu79
30-09-2010, 23:47
Wszystko da się załatwić mailem - wystarczy wysłać maila z adresem itd na [email protected] , chcą nr body (nie wiem po co ale chcą) - ja wybrałem wysyłkę pocztą więc doliczali 5.65 do ceny części - ( 1.90 robocizna i 3.75 za przesyłkę) , przy DHLu było by 25zł i 1.90 robocizny do ceny części - więc nie bolało aż tak bardzo - pocztą czekałem z 5 dni z tego co pamiętam - więc serwis był całkiem OK.

PS. Ekonet - thx - na maturze z polaka miałem fajną karteczkę :) ale na nikoniarzach jesteś ty ;p