PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecie wchodzących młodych do kościoła

Piotrek 77
19-09-2010, 17:33
Zastanawiam się jak robi się zdjęcie w następujących warunkach:
Ciemny kościół ja w środku kościoła , a przez drzwi wchodzi para młoda.
Nie wiem czy z tą sytuacją poradziłby sobie TTL BL, ale jak ekspozycje ustawić? zmierzyć światło z zewnątrz? I tutaj może byc następny problem jak czas będzie krótszy od 250? to co przysłoną sobie radzić?
Prosiłbym o rade doświadczonych kolegów i darowaniu sobie rad w stylu ze wiedza kosztuje, idź na kurs itp. W końcu fora sa po to by sobie pomagać wymieniać się doświadczeniami.

look
19-09-2010, 17:43
rozumiem, że zamierzeniem doświetlenie młodych do tła
jeśli zdążysz zmierzyć światło na zewnątrz, ustawić manuala to TTL BL FP załatwia sprawę, chyba że wychodzą czasy równe lub dłuższe od czasu synchronizacji, to możesz sobie odpuścić FP, aczkolwiek i tak ta funkcja w niczym nie przeszkadza.
Raczej nic Ci nie da synchronizacja błysku ze światłem zastanym, bo młodzi zajmują na tyle dużo kadru, że i tak w większości przypadków przewalisz tło i to znacznie.
Jest jeszcze druga kwestia, zwykle jak już wejdą to idą dalej, czyli w większości przypadków już powinieneś mieć wysokie iso.
Innymi słowy jeśli chcesz z tego wybrnąć w miarę to potrzebujesz dwóch aparatów, jeden przygotowujesz z ustawieniami powyższymi, drugim fotografujesz dalszy ciąg. Potem jak już wejdą masz chwilę żeby sobie przeorganizować ustawienia w puszkach.
Aaaaaa tylko wcześniej powinieneś przetestować swój zestaw, czy w ustawieniach lampy nie będzie wymagana korekta no i uwzględnić to jak są ubrani młodzi, a raczej ile światła odbijają ich ubrania, bo może się okazać, że z lampą trzeba będzie też przejść na manual.
Podsumowując nie ma jednego uniwersalnego sposobu

Piotrek 77
19-09-2010, 17:51
wielkie dzięki, faktycznie problem jest robić to z jednym aparatem. Ale dobrze zrobione takie zdjęcie świadczy o dobrym warsztacie fotografa, tylko młodym to nie robi różnicy - dla nich to jedno zdjęcie z wielu;)

look
19-09-2010, 18:01
z jednym aparatem problemem jest po prostu bardzo szybkie przestawienie się na warunki panujące wewnątrz, w taki sposób, żeby zostać w manualu, mieć lekko niedoświetlone tło i używać lampy, tak żeby jej nie było specjalnie widać. Pytanie zawsze pojawia się jeszcze jedno, czy warto mieć to tło poprawnie naświetlone, a z tym też różnie bywa. W każdym razie jeśli Twoim zamysłem jest zrobienie takiej fotki, to nie możesz zapominać o tym co stanie się w następnej chwili i chcąc nie chcąc nasuwa się konieczność użycia drugiej puszki, chyba że puszka pozwala na przełączenie się jednym guzikiem pomiędzy dwoma nastawami. Powiem szczerze, że ja u siebie w d700 takowej opcji się jeszcze nie doszukałem (chociaż powiem szczerze, że specjalnie nie szukałem, bo zawsze w takim momencie fotografuję na dwie puszki)

dareknik
19-09-2010, 18:13
Użyj pomiaru światła centralnie ważonego bez lampy, też powinno być dobrze.

look
19-09-2010, 18:22
bez lampy i pomiarem centralnie ważonym to się uda do 4 może 5 EV rozpiętości, ale jak wychodzi więcej to IMO nie ma szans na powodzenie takiej operacji

manfred
19-09-2010, 18:24
Ostatnio jest wątek o tym jak sobie w takim przypadku poradzić. Mówicie dwa body a "mnie się wydaję", że to nie jest najlepszy pomysł. Ja znam lepszy Auto Iso a na przycisk fn włączyć wyłączenie lampy i tada jakie to proste.

look
19-09-2010, 18:26
no ok, ale to wszystko przy założeniu, że rozpiętość tonalna jest taka, że sobie aparat poradzi bez lampy, przy ciemnym kościele i jasnym tle rozpiętość sięga i 10 EV, wtedy nie ma szans poradzić sobie bez lampy. BTW co do drugiego body...ja to nie wiem jak sobie poradzić z jednym...

manfred
19-09-2010, 18:29
Jak jest już tak bardzo ciemno w kościele to idziesz do kościelnego i tłumaczysz aby się już nie wygłupiał tylko włączył lampy w kościele.

look
19-09-2010, 18:34
albo się modlisz, żeby w kamerun miał mocną lampkę...tyle że wtedy wb trochę leży chyba że jest mocno po południu (to mniej leży)

Piotrek 77
20-09-2010, 07:47
A co myślicie o technice HDR - wydaje mi sie że może do tego by sie dobrze nadała. Oczywiscie dobrze zrobiona nie musi wygladać jak typowe zdjecia HDR

look
20-09-2010, 09:29
żeby użyć HDR'a na matryca musi zapisać jakiś obraz...a jeśli go zapisze to IMO lepiej się sprawi wywołanie na światła, tony średnie, cienie i zrobienie "kanapki" na warstwach.

grzegorzant
20-09-2010, 10:15
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi, ale przecież jeśli para wejdzie do kościoła to nie odrazu leci do ołtaża. zawsze stoją jakąs chwile w fuaje :)
Czasu na zmiane ustawień jest do oporu.
Jeszcze sie nie spotkałem z syt. zeby PM wchodziła do kościoła i z marszu goniła do ołtaża.
pozdro

look
20-09-2010, 10:19
różnie jest, czasami "wchodzi i leci", czasami wychodzi ksiądz i wprowadza młodych, czasami ojciec wprowadza młodą a młody czeka przy ołtarzu...generalnie nie ma problemu jeśli czas jest

Piotrek 77
20-09-2010, 10:46
dzięki za odpowiedzi

manfred
20-09-2010, 17:09
Generalnie młodym delikatnie trzeba przypomnieć "idziemy powoli i patrzymy dostojnie przed siebie" inaczej patrzą w stylu " Ty patrz ale se buty dobrudziłam- No ja też"