PDA

Zobacz pełną wersję : Manualny obiektyw + silnik w korpusie

Oxsis
19-09-2010, 14:03
Po pierwsze chce napisać, że chciałem dodać temat w dziale najczęstsze pytania i odpowiedzi, ale pisze, że nie mam uprawnień do przeglądania tej strony czy coś takiego.

Po drugie chcę się przywitać :P
WITAM

Moje pytanie:
Posiadam nikona d90 (który ma silnik w korpusie [przynajmniej tak mi się wydaje :) ]). I chciałbym kupić obiektyw Samyang 14mm 2.8, ale jest to obiektyw manualny. Pewnie już się domyślacie o co chce się zapytać. Więc: Będzie działał AF przy tym obiektywie??
Proszę o pomoc i z góry dziękuje za odpowiedź.

PS. Jak było to sorry (tz. użyłem opcji szukaj, ale nic nie znalazłem... może źle szukałem ;P)

batonMR
19-09-2010, 14:06
Nie będzie działał. Obiektyw nie jest wyposażony w AF, stąd nazwa - obiektyw manualny. Pomiar światła z D90 też nie będzie działał.

krzyzne
19-09-2010, 15:10
Witaj i wybacz ale.... idzie się załamać od takich pytań :/
a odpowiedział Ci już kolega baton :P

Gurgul99
19-09-2010, 15:19
Ja w 60-tce nie mam silnika, ale obok stoi murzyn i kręci pierścieniem od ostrości, do momentu aż krzyknę "już!". Z Samyangiem też dałby radę.

Chłopie zadałeś pytanie w stylu: "kupiłem Renault Clio 1.4 benzyna, czy będzie jeździł na oleju napędowym?".

wasilewk
19-09-2010, 15:34
... "kupiłem Renault Clio 1.4 benzyna, czy będzie jeździł na oleju napędowym?".

Ty sobie nie żartuj: właśnie niedawno do swojej Meganki (1,6 benzyna) wlałem pełen zbiornik Verwy (zawsze lałem Verwę 98 ) - tyle, że oleju napędowego ! Samochód stanął w centrum miasta i nawet elektryki nie było !

Ta pomyłka (zawiniona częściowo przez stację Orlen) kosztowała mnie 820 zł u mechanika.

Pzdr.

Brazilianpitbull
19-09-2010, 15:59
Ja w 60-tce nie mam silnika, ale obok stoi murzyn i kręci pierścieniem od ostrości, do momentu aż krzyknę "już!". Z Samyangiem też dałby radę.

Chłopie zadałeś pytanie w stylu: "kupiłem Renault Clio 1.4 benzyna, czy będzie jeździł na oleju napędowym?".

Umarłem :D Nie masz może takiego drugiego murzynka w zapasie, chętnie pożyczę... xD

sea21
19-09-2010, 21:36
Wystarczy.