PDA

Zobacz pełną wersję : Aktywna funkcja D-Ligting w D90

djarek
19-09-2010, 11:01
Pytanie do Pań i Panów, którzy korzystają lub przestali korzystać z tej funkcji...

Wg. instrukcji należy korzystać z tej funkcji przy pomiarze matrycowym i wybrać sobie odpowiednią wartość typu auto, umiarkowana, normalna itp.

Czy używać tej funkcji (np. ciemne pomieszczenie lub w nocy) czy jednak pozostawić ją wyłączoną?

Rozumiem, że jak jest ciemna sceneria, to ta funkcja rozświetli ujęcie-tylko kosztem czego? Pewnie w ciemnych miejscach po rozjaśnieniu pojawią się szumy i już fotka nie będzie wyglądała tak jak powinna (czy ta funkcja automatycznie zwiększa lub zmniejsza ISO?)...

Bardzo proszę grono fachowców o wypowiedzi w tej kwestii.

ToM78
19-09-2010, 11:11
W/g mnie lepiej jest zrobić tą funkcję na PC w CaptureNX2, więcej widać na LCD z czego i ile się wyciąga cieni.

mister
19-09-2010, 13:00
W/g mnie lepiej jest zrobić tą funkcję na PC w CaptureNX2, więcej widać na LCD z czego i ile się wyciąga cieni.

Tak to prawda - trzeba jedynie pamiętać aby robiąc fotki mieć w aparacie włączone ADL, bo inaczej w CaptureNX nie będziemy mieli mozliwości włączenia jej i zmiany nastaw.

rotor
19-09-2010, 13:12
lepiej coś mieć, niż nie mieć :mrgreen:, tzn. zawsze mam właczone na najniższa wartość, a przy obróbce decyduje co z tym dalej robić

matteo_
19-09-2010, 13:56
Tak to prawda - trzeba jedynie pamiętać aby robiąc fotki mieć w aparacie włączone ADL, bo inaczej w CaptureNX nie będziemy mieli mozliwości włączenia jej i zmiany nastaw.
Zgoda. Ja tez mam włączony DL na najniższą wartość, aby potem móc zmieniać w NX.

Kristoff81
19-09-2010, 14:19
Czy używać tej funkcji (np. ciemne pomieszczenie lub w nocy) czy jednak pozostawić ją wyłączoną?

Jeśli chcesz mieć naturalne zdjęcia lepiej wyłącz tą funkcję bo ona zabiera znacznie kontrast zdjęcia, np: kupujesz sobie świetny obiektyw kontrastowy a tu przy włączonej funkcji ADL masz mało kontrastowe zdjęcie.

jerz
19-09-2010, 14:39
Nie sądzę, żeby to było konieczne - w CaptureNX funkcja DL działa wprost chyba na każdym pliku (np. w D80 nie ma aktywnego DL - można to 'nałożyć' w aparacie po zdjęciu, albo - wygodniej - w CNX).

mister
19-09-2010, 15:26
Nie sądzę, żeby to było konieczne - w CaptureNX funkcja DL działa wprost chyba na każdym pliku (np. w D80 nie ma aktywnego DL - można to 'nałożyć' w aparacie po zdjęciu, albo - wygodniej - w CNX).

Trzeba rozróżnić DL od ADL - ta druga funkcja działa już w momencie robienia zdjęcia i jak jej nie włączysz to w CaptureNX będzie nieaktywna.
DL da się zrobić zawsze.

burz
19-09-2010, 18:23
Przez jakiś czas miałem D-L na normal, ale kontrasty dawało jakieś takie sprane i przełączyłem na minimum. Waham się, czy w ogólne nie wyłączyć.

jerz
19-09-2010, 23:46
Trzeba rozróżnić DL od ADL - ta druga funkcja działa już w momencie robienia zdjęcia i jak jej nie włączysz to w CaptureNX będzie nieaktywna.
DL da się zrobić zawsze.
Zaraz, ale czy jest jakakolwiek różnica w działaniu (efekcie) między ADL i DL poza tym, że ta pierwsza jest 'aktywna' (dziala już w momencie zapisu zrobionego zdjęcia na kartę pamięci)? I co by miała znaczyć jej 'aktywność' w momencie obróbki zdjęcia w Capture NX?

catintheflat
19-09-2010, 23:47
Ja używam tej funkcji na poziomie zwiększonym gdy robię jpegi na dyskotece(wiadomo słabe światło "zastane"). Oszczędza mi grzebania w RAWach i bardzo fajnie wyciąga cienie nie tracąc na jakości.
We wszystkich innych sytuacjach używam RAW z wyłączonym DL. Kombinuję potem sobie suwaczkami w ACR aby uzyskać interesujący efekt, nie mam CaptureNX więci tak nie mogę "odtworzyć" jej działania na kompie. W takim wypadku jedynie przekłamuje mi obraz na LCD aparatu bo po załadowaniu do ACR i tak widać wszystko jakby nie było tej funkcji.

Artur_A
20-09-2010, 00:01
Przeczytaj co pisze o tym Rockwell (http://www.kenrockwell.com/nikon/d300/dynamic-range.htm) Mnie przekonał :) Szególnie zdaniem "I love ADR so much I leave it on all the time"

mister
20-09-2010, 06:57
Zaraz, ale czy jest jakakolwiek różnica w działaniu (efekcie) między ADL i DL poza tym, że ta pierwsza jest 'aktywna' (dziala już w momencie zapisu zrobionego zdjęcia na kartę pamięci)? I co by miała znaczyć jej 'aktywność' w momencie obróbki zdjęcia w Capture NX?

Rożnica jest zasadnicza bo ADL ma wpływ na ekspozycję, a DL można zrobić tylko w postprocesingu (czyli tak jakby pobawić się suwakami)
Jeżeli ADL nie jest włączone w aparacie to nie ma możliwości włączenia w CaptureNX.

jerz
20-09-2010, 13:05
Rożnica jest zasadnicza bo ADL ma wpływ na ekspozycję, a DL można zrobić tylko w postprocesingu (czyli tak jakby pobawić się suwakami)
Jeżeli ADL nie jest włączone w aparacie to nie ma możliwości włączenia w CaptureNX.
Dzięki za wyjaśnienie - zawsze się człowiek czegoś nowego dowie. Ale w takim razie nazwa tej funkcji jest trochę myląca (w stosunku do 'zwykłego' DL).

sokrates
20-09-2010, 13:22
Ja mam włącząna w 90% na auto. Potem w NX robię ew. korektę siły działania lub wyłączam. Funkcja bardzo się przydaje w słońcu. Niweluje przepały, i wyciąga szczegóły z cieni.