PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wbudowaną lampą D

Bandora
19-09-2010, 08:09
Witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy post i niestety w tym dziale. Ale do rzeczy.
Wczoraj na 'baletach' jeden z gości potrącił mi aparat na otwartej lampie. Problem pojawił się z zamknięciem, ale szybko się z nim uporałem i ta funkcja działa ale niestety lampa nie błyska :(. Objawy są takie. Na otwartej lampie, gdy naciskam przycisk od funkcji lampy cały czas "tyka" zatrzask lampy. Gdy przejdę w tryb "auto" zatrzask tyka cały czas. Moim zdanie jest tak jak by aparat "nie wiedział" że jest otwarta lampa. Z zewnątrz nie widać mechanicznych uszkodzeń. Jeśli macie jakieś pomysły przed wysłaniem aparatu do serwisu będę wdzięczny. Aparat ma 4 miesiące więc na gwarancji - choć nie wiem czy ta usterka zostanie potraktowana jako gwarancyjna.

Pozdrawiam - Maciej

P.S.
Przepraszam ale nie weszło w temacie, chodzi o Nikona D 90

Fototech
23-09-2010, 15:02
Zajrzyj tutaj: http://vimeo.com/3141400
Rozwiązanie czujnika zamknięcia/otwarcia lampy w D90 jest identyczne jak D40.
Jeśli to nie pomoże, aparat do serwisu.

Bandora
23-09-2010, 17:08
Dzięki serdeczne za odpowiedź. Aparat pojechał do Warszawy, był na gwarancji więc postanowiłem go oddać. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mimo to jeszcze raz bardzo dziękuję, swoją drogą ten materiał dał mi nadzieję że jeśli to taka usterka to rozkręcą tylko lampę a nic więcej.
Dziękuję i pozdrawiam.

Bandora
29-09-2010, 21:07
Po wielu, skrajnie różnych opiniach o serwisie Nikona, opisuję swój przypadek.
No to aparat powrócił z serwisu ... ufffff .... usterka naprawiona w ramach gwarancji.
Dziś kurier dostarczył mi aparat. Przesyłka dobrze opakowana -folie bąbelkowe, torebki z powietrzem - generalnie plus. Gdy już dostałem się do body zobaczyłem że aparat jest oklejony różnymi naklejkami - białymi metkami i bezbarwnymi foliami. Zabezpieczone były wszystkie wyświetlacze. Aparat wrócił do mnie w stanie fizycznym takim jakim go oddałem - super :). I gwóźdź programu, usterka: cyt. "Została wykonana naprawa połączeń w głowicy lampy" oraz mapowanie matrycy - na moją prośbę. Wszystko działa i jest git.
Wielki plus należy się człowiekowi który odpowiada za kontakt meilowy, praktycznie na każde moje pytanie była odpowiedź co jest bardzo pozytywne. Jedyną rzeczą która mnie trochę zirytowała - a w sumie nie musiała :) - to kompletnie poprzestawiane ustawienia w menu. Nie miałem blado zielonego pojęcia co osoba która jest ustawiła chciała osiągnąć :D, ale grunt że wszystko jest ok. Czas realizacji z transportami kurierem to 8 dni kalendarzowych.