Zobacz pełną wersję : N 80-200mm f/2.8D ED BF na 200mm?
Hej, 2 dni temu kupiłem w/w szkło i jestem zadowolony z plastyki itp, ale - około 200mm jest zauważalny back focus. Zauważalny na tyle, że wkurza mnie nawet przy testowaniu w domu. Niestety korekta AF spod body (D300s) to jakiś żart zdaje się - nie daje żadnych zmian. Co tu zrobić? Jakaś opcja żeby pozbyć się BF z konkretnych ogniskowych?
Z góry dzięki za pomoc.
Btw, szukam tego już 2 dzień po necie, więc jeśli był już taki temat to przed usunięciem dajcie proszę linka ;).
PozdR
Zauważalny na tyle, że wkurza mnie nawet przy testowaniu w domu.
testy w domu sobie daruj, wyjdź na zewnątrz i zrób zdjęcia dalszym obiektom.
Jeżeli i wtedy jest BF to zaczniesz się martwić.
Ten obiektyw lubi na 200mm zamydlić lub ustawić ostrość przed obiektem ale tylko podczas ostrzenia na małych odległościach.
za przedmówcą ....popstrykaj na zewnątrz ... też po zakupie intensywnie testowałem w domu i wydawało mi się że szkło kaprysi w zależności od ogniskowej i przysłony bf lub ff nie duże były odchyłki ale były.... za to na polu boju wszytko jest jak najbardziej ok i jestem z niego bardzo zadowolony
Kurcze mam nadzieję , że z moim też tak będzie. Nie leży trochę szkło, którego można używać np. od 10 metrów. Jadę jutro postrzelać.
Nie leży trochę szkło, którego można używać np. od 10 metrów.
to dotyczy tylko ogniskowej 200mm i minimalną odległość ostrzenia.
Nowy 70-200 przy ostrzeniu na małe odległości "skraca" ogniskową i zamiast 200mm mamy o.k 150mm....
80-200 zachowuje 200mm ale niestety odbywa się to kosztem ostrzenia przy małych odległościach.
Jak widać ciężko o ideał.
Ale tak jak pisze to może się zdarzyć tylko przy 200mm na 80mm czy 135mm powinno być ostro i celnie nawet na minimalnej odległości ostrzenia.