Zobacz pełną wersję : D5000 + Nissin Di622 - Współpraca
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich Nikoniarzy ;)
W niedalekiej przyszłości chciałbym sobie dokupić dodatkową lampę. Zwróciłem uwagę na Nissina Di622 ze względu na niską cenę. Jednak mam kilka wątpliwości, które - mam nadzieję - pomożecie mi rozwiać :)
1. Czytałem, że ta lampa pracuje bezprzewodowo - czy będzie to działało z moim D5k?
2. Czy jeśli będę mógł ją wyzwolić bezprzewodowo to będę mógł robić to SB-400, czy tylko wbudowaną lampą?
3. Czy z D5k będzie działała automatyka (i-TTL)?
4. A może warto dołożyć do SB-600 lub poczekać aż w sklepach pojawi się SB-700?
Z góry dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi :)
stecarlos
18-09-2010, 12:09
ad. 0 Poszukaj zanim zadasz pytanie, to nie boli i oszczędza miejsce na serwerze.
1. Tak i nie, wyzwolisz ją lampą wbudowaną (przez fotocelę), ale z CLSem nie ma to nic wspólnego.
2. Jakakolwiek lampa błyskająca błyskiem ttl(taką trochę sprytniejszą fotocelę ma ta lampa, więc nie wyzwala się od np. zaświecenia światła)
3. tak
4. Warto i nie warto, jeżeli dozbieranie to kwestia miesiąca, półtora to warto, jeżeli nie to bierz Nissina i ciesz się zdjęciami , chyba, że zależy ci na clsie, to potrzebujesz sb-700/900 jako sterownik i sb-600/700/800/900 jako slave.
Może za dużo myślę, ale zmiana sb-400 na nissina jest bez sensu.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Ad. 0 - skąd ja to znam :D
Przypuszczam, że dozbieranie do powiedzmy SB-700 to kwestia więcej niż dwóch miesięcy. Jednak czy jest sens płacić aż tyle za CLSa? Za 1200zł można mieć trzy takie Nissiny :D Co do zmiany SB-400 na Di622 - SB-400 używałbym raczej jako lampę zamontowaną na aparacie a Di622 jako lampy bezprzewodowej.
Brazilianpitbull
18-09-2010, 17:19
A po co Ci lampa z CLS-em który nie jest kompatybilny z D5k?
"Nikon D5000 może być używany z zewnętrznymi lampami błyskowymi kompatybilnymi z kreatywnym systemem oświetlenia (CLS) rozwijanym przez firmę Nikon." - cytat z testu D5k na optycznych. Teraz już sam nie wiem o co chodzi z tym CLSem :shock:
stecarlos
18-09-2010, 18:19
Przeczytaj to zdanie jeszcze raz i jeszcze raz i powinieneś zauważyć, że jest tam napisane że zewnętrzna lampa(ta na sankach) musi posiadać master'a CLS (SB 900/700 (chyba też 800, Metz 58), aby można było wyzwalać lampy zdalne (sb 600/700/800/900, Di-866, Metz 48/50/52)
Ok, dzięki za pomoc.
Myślę, że zdecyduje się na Di622. W sumie, do obecnych zastosowań wystarczyłaby mi sama SB-400, jednak czasami przydałoby się cyknąć jakiś portret, więc Nissin powinien być do tego ok.
A co powiecie o Di622 mk II (http://www.optyczne.pl/3317-nowo%C5%9B%C4%87-Nowe_lampy_b%C5%82yskowe_Nissin.html)? Opłaca się dopłacać do tej czy brać mk I?
marcinez
19-09-2010, 19:55
Mk II chyba jeszcze nie ma w sklepach. To nowość.
adolfik9501
20-09-2010, 10:59
Ten Di622MII zapowiada się fajnie:
1. Fotocela na pierwszy błysk.
2. Fotocela pomijająca przedbłyski (jak w Di622)
3. Tryb AWL/CLS tylko na kanale 1 w grupie A. Dobre i to ;)
4. Dodano złącze na kabelek (na zdjęciu nie widzę, lecz piszą, że jest)
Ciekawe jak będzie z ceną.
marcinez
20-09-2010, 11:46
Teraz nissina można kupić trochę poniżej 400 zł, kiedyś ceny rozpoczynały się powyżej 600 zł, ale 600 zł to chyba za dużo skoro za 785 można kupić wyższy model 866.
Ja się podepnę do tematu, mam D3100 i zastanawiam się nad Di622 (może mark II) i tutaj mam pytanie o CLS. Rozumiem że skoro w specyfikacji D3100 pisze:
Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku lamp SB-900, SB-800 i SU-800 w roli sterownika. Informowanie o temperaturze barwowej błysku obsługiwane w przypadku wbudowanej lampy błyskowej i wszystkich lamp zgodnych z systemem CLS
to sterownik CLS nie jest wbudowny w body? Czyli nie mam co szukać lampy z CLS bo żeby takowa działała to najpierw musiał bym na sankach podpiąć lampę działającą w trybie master i ona nadawała by sygnał, tak?
Jeśli tak to w takim razie nie mam co dopłacać do Di622 mark II bo i tak nie wykorzystam dodanego w niej CLS.
adolfik9501
14-09-2011, 18:18
Ja się podepnę do tematu, mam D3100 i zastanawiam się nad Di622 (może mark II) i tutaj mam pytanie o CLS. Rozumiem że skoro w specyfikacji D3100 pisze:
to sterownik CLS nie jest wbudowny w body? Czyli nie mam co szukać lampy z CLS bo żeby takowa działała to najpierw musiał bym na sankach podpiąć lampę działającą w trybie master i ona nadawała by sygnał, tak?
Jeśli tak to w takim razie nie mam co dopłacać do Di622 mark II bo i tak nie wykorzystam dodanego w niej CLS.
Di622 II poza CLS/AWL jest poprawioną wersją I, więc moim zdaniem można spokojnie te 150 PLN dołożyć.
+ lepiej naświetla;
+ lepiej działa wspomaganie AF;
+ fotocela na pierwszy i "drugi" błysk (w Di622 tylko na "drugi");
+ poprawiono czułość fotoceli;
+ CLS/AWL;
+ wejście PC i mini jack 3,5;
+ Tryb MyTTL - do własnej korekty naświetlania;
+ działa z radyjkiem od nowości ;)
adolfik9501 masz w sumie rację, no i w przyszłości jak kupię coś z CLS to się też przyda. Z tym ze zastanawiałem się nad używką, a mark II nie widzę nigdzie, a wersja wcześniejsza jest chociażby na forumowej giełdzie. Muszę jeszcze to przemyśleć.
adolfik9501
14-09-2011, 18:36
Faktycznie używek nie ma póki co, a z nówek coś na Alle tylko jedna do Nikona się ostała (tutaj (http://allegro.pl/nissin-lampa-blysk-speedlite-di622-markii-nikon-i1817423008.html)). Zapewne przed weekendem pozostali sprzedawcy znowu coś wystawią
zamieniłem niedawno Nissina Di622 na Di622 MK II, różnica jest. Fotocela dużo lepiej działa (na oba błyski), trzy dodatkowe tryby pracy bezprzewodowej (dlatego zmieniłem), złącze x-sync. Lampa lepiej naświetla, jedynie głośniej chodzi zoom...
do tej pory siedziałem na sony h-5 [kompakt/bridge] więc nie jestem pewien do końca ... tylko się domyślam
wiem że CLS to współpraca kilku lamp bezprzewodowo (komunikacja przedbłyskami etc) ale czy chodzi tylko o odpalenie bezprzewodowo lamp na statywie czy również przekazanie info z body o sytuacji na 'planie'?
1/czy nikon d90 za pomocą lampy wbudowanej będzie przekazywał do Di622 ustawienia TTL bezprzewodowo, kiedy lampa jest na statywie? instrukcja strona 185 menu sekcja e2 - chyba daje akie możliwośći
2/fotocela to jest tylko odpalenie lampy na statywie za pomocą lampy wbudowanej w aparat? czyli komunikacja między lampą wbudowaną a lampą na statywie polega tylko na odpaleniu lampy na statywie [w ustawieniach manualnych np na 1/2 mocy]
3/ 'bezprzewodowy TTL' to jest odpalenie lampy na statywie za pomocą lampy wbudowanej gdzie lampa w aparacie przekaże różne parametry [np siłę błysku z zależności od aktualnej sytuacji na scenie] do lampy na statywie - w tym przypadku komunikacja między lampą wbudowaną na lampą na statywie jest pełna [czyli taka jakby lampę zewnętrzną zamocować na body
4/jakie są różnice nissin [bezprzewodowo]?
Di466 - bezprzewodowo tylko może odpalić fotocele -
Di622 II - pracuje jako slave: odbierze sygnał TTL od mastera oraz tak jak Di466 [tylko fotocela]
Di866 - może odpalić fotocele [jak 466] może odebrać sygnał TTL [jak 622 II] oraz dodatkowo może pracować jako master czyli nadawać sygnał TTL [jeśli brak tej funkcji w aparacie]
czyli 466 to nie CLS a 622 II i 866 to CLS?
to są tylko moje domysły ... proszę potwierdzić: czy moje rozumowanie jest słuszne
może polecacie jakieś inne lampy ... ale takie by odbierały bezprzewodowo TLL
4xTAK z tym że troche dziwnie to piszesz, bo w CLS nie że lampa wbudowana przekaże info do lampy zdalnej tylko sterownik. Przy zdalnym odpalaniu z lampy wbudowanej mówi się przy fotoceli gdy lampa wbudowana musi błysnać, a przy CLS lampa wbudowana błyskać nie musi.
dziwnie piszę ... bo trudno mi się połapać w tych skrótach
cls to współpraca bezprzewodowa kilku lamp - czyli fotocela
awl to jak sama nazwa wskazuje zaawansowana współpraca bezprzewodowa kilku lamp - czyli przed-błyski
a jak CLS 'gada' z lampą?
chyba chodzi mi o awl ... bo chcę mieć lampę która odbierze z body sygnał i błyśnie z odpowiednią do sytuacji mocą
czyli nie chodzi mi o to by ustawić na lampie siłę błysku ręcznie a potem tylko wyzwolić ją fotocelą
adolfik9501
30-09-2011, 22:15
CLS - dotyczy praktycznie wszystkiego co się wiąże z oświetleniem, tak osprzętu jak i opcji;
AWL - dotyczy sterowania i błyskania lampami zdalnymi, przyjęło się nazywać to CLS;
fotocela - to fotocela, niektóre nikonowskie lampki mają ją pod nazwą SU4;
czyli:
CLS = Creative Lighting System = Kreatywny system oświetlenia - ogólnie również po kablu
AWL = Advanced Wireless Lighting = Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia
ale potocznie CLS=AWL
dzięki za info
adolfik9501
30-09-2011, 23:22
(...)
ale potocznie CLS=AWL
(...)
AWL jest częścią CLS, więc przyjęło się na świecie, że ludziska po forach mówiąc/pisząc o CLS rozprawiają o zdalnym wyzwalaniu/sterowaniu lamp.