Zobacz pełną wersję : Jaki zoom - teleobiektyw do D50
Witam,
jestem posiadaczem Nikona D50 z kitowym obiektywem Nikkor 18-55DX. Moja pasja, ktora pochlania najwiecej zdjec jest jeden z rezerwatow wodnych. Szukam wobec tego teleobiektywu - zooma, ktory pozwoli mi robic zdjecia obiektow (glownie glownie ptakow - labedzi, kaczek, zurawi, ale tez saren, lisow...) w odleglosci do 100-150 metrow. W tej chwili mam mozliwosc zakupu dwoch modeli:
1. Sigma 100-300 / 4,5~6,7 DL == 400 zl
2. Nikon AF Zoom-Nikkor 70-300 f/4-5.6G == 500 zl
Czy ktorys z nich spelni moje oczekiwania? Jesli tak, to ktory wybrac? Lub moze cos innego?
Profil sprzetu raczej amatorski.
Dziekuje i pozdrawiam
nie jestem zadnym znawca, niech sie lepiej wypowiedza jacys pro:) ale na moje amatorskie oko (ktore rowniez szuka dla siebie jakiegos tele:) ), to:
70-300 jest dosyc kiepski jesli chodzi o dlugi koniec (200-300 tak przynajmniej wynika z testow, dobra rozdzielczosc uzyskuje przy domknieciu do f/11 ;/ )
w Sigmie mnie by przestraszylo troche to swiatlo... ale niech sie inni wypowiedza
moze cos z manualnych nikkorow?
oba sa za ciemne i... "marne" do zdjec jakie zamierzasz robic. zaden nie spelni twoich oczekiwan. 70-300g nadaje sie skrecony do 8-11 i w przedziale 70-200 wiec do przyrody chyba zbyt marnie.
puchbeary
26-12-2006, 21:12
nikkor AF 70-210 f/4 - bardzo dobry optycznie i jasny obiektyw a po prawdzie wartości powyżej 200 mm to w tych obiektywach ktore wymieniłeś o kant ..py potłuc. Mankament mojej propozycji to cena - żadko się zdażają i kosztują w granicach 1000 złociszy ale moim osobistym zdaniem warto
to takie cuś tyle że tu wkurat wersaja z szybką http://www.allegro.pl/item152237556_nikkor_70_210_4_gwarancja_.html
Dziekuje za dotychczasowe posty - proszze o wiecej!
ps. przepraszam za powielenie watku...
Zanim coś wybierzesz, to może weź kalkulator, trochę policz i poddaj weryfikacji swoje założenia - unikniesz rozczarowań. Obiektyw o ogniskowej 600mm ma dla klatki FF kąt widzenia około 4 stopnie 10 minut. Dla DXa będzie to około 2 stopnie 47 minut. Te kąty widzenia dotyczą oczywiście przekątnej kadru. Wystarczy zastosowac proste wzory trygonometryczne, żeby dojśc do wniosku, że z odległości 100-150 metrów dobrego zdjecia lisa, czy ptaka zrobic się nie da nawet tak długim obiektywem, bo obiekty są zbyt małe. Można probowac dołożyc jakiś telekonwerter i jeszcze zwiększyc ogniskową, ale obiektyw musi byc odpowiednio jasny, żeby działał AF. Dla obiektywów o ogniskowej 300 mm będzie dużo gorzej (to też można obliczyc), a na dodatek obiektywy, które wymieniłeś są tak ciemne, że o telekonwerterach można zapomniec. Za 400-500 PLN nie kupisz obiektywu, który spełni Twoje założenia.
Nie jesteś pierwszym który szuka obiektywu do przyrody.Tutaj nie ma kompromisu trzeba wydać sporo,nawet jak kupisz używane szkło.Ja zdecydowałem się na sigmę 100-300mm f4 z telekonwerterem x1.4 co da mi ogniskową 630mm przy f 5.6,ale to dopiero na wiosnę :(.Nic jaśniejszego za rozsądne pieniądze nie dostaniesz.Możesz próbować z jakąś 200mm f 2.8 i telekonwerter może 1.7,ale nie wiem jak to będzie działało.
tomhagen
27-12-2006, 13:01
ewentualnie patrz za nikorrem 70-210\4-5.6 cykam nim obecnie i musze powiedziec ze spisuje sie rewelacyjnie. do dostania na allegro od 500 zł.
> JK
Ha, z matematyka i tym bardziej trygonometria problemow nie mam. Jak jednak zastosowac obliczenia do wartosci, o ktorych nie o konca ma sie pojecie? No niestety, poza umiejetnoscia kadrowania i doboru kompozycji, z reszta tajnikow fotografowania jestem na bakier. Ale w miare jedzenia... rzadza wiedzy jest coraz wieksza. Poki co, nadrabiam zaleglosci:)
Ostatnia propozycja bardzo mi sie podoba. W przyplywie gotowki... Zawyzam zakres do 800 (a pewnie i tak skonczy sie na 1k zl:)
Hmm, z ta odlegloscia 100-150 m byc moze przesadzilem... Ale juz do 100 m napewno!
A podkradac sie po tafli stawu czy jeziora jeszcze potrafie:) Wspominalem, ze moja pasja jest jeden z rezerwatow wodnych i jemu chcialbym poswiecic niniejszy obiektyw.
W momencie zadawania pytania, wartosc ogniskowej byla dla mnie enigma, dlatego najpierw podalem cel zastosowania zooma i oczekuje podpowiedzi. Przytoczone przezemnie modele potraktujmy jako przypadkowe...
w chwili obecnej wynalazlem kilka modeli:
1. Sigma 55-200 f/4-5.6 DC
2. Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro
3. Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG Macro
4. Nikon Zoom-Nikkor 70-210 f/4.5-5.6
Czy ktorys z nich bedzie odpowiedni, moze ktos cos powiedziec na ich temat w stos. do moich zalozen?
Wszystkie za krótkie niestety...
Poszukaj może Sigmy 400mm F5.6 apo macro, ale to też okolice 1500 i więcej zł.
Jest jeszcze sigma 135-400 - taka sobie, ale na F8-11 niezła, chyba najlepszy kompromis cenowo-jakościowy w tych zakresach ogniskowych. Tokina 80-400 jest od niej tańsza, ale też słabsza optycznie.
Bardzo dobre efekty osiągniesz wspomnianą już wcześniej przez kogoś Sigmą 100-300 F4 HSM z telekonwerterem 1,4x, ale to już okolice 3000zł
no i oczywiście na koniec Nikkor 80-400 VR i droższe zabawki typu 200-400VR, stałki od 300 w górę z telekonwerterami, ale to chyba temat na inny wątek ;)
pozdrawiam, kuba
hmm, no wiec neci mnie Nikkor 70-210/f4, poki co i chyba na dluzej bede mogl sie nim cieszyc...
wolny jak traktor, ale robi ładne zdjęcia ;)
wiem, bo miałem przez chwilę
na ptaszory zdecydowanie za krótki jednak...
pozdrawiam
Mam w tej chwili pozyczonego (teoretycznie na dluzszy czas:) Tamrona 70-300 4/5.6 LD. Juz raczej wiem o co chodzi i powiem tak: witamy w swiecie teleobiektywow i zapraszamy na pulap cenowy w granicach 1.5k zl! Pochmurny dzien dzis i skurczybyk ciemny jak szlag! Z przyblizeniem tez tak sobie... Na ptaszydla tez na pewno bedzie za slaby... Aj!
Mam w tej chwili pozyczonego (teoretycznie na dluzszy czas:) Tamrona 70-300 4/5.6 LD. Juz raczej wiem o co chodzi i powiem tak: witamy w swiecie teleobiektywow i zapraszamy na pulap cenowy w granicach 1.5k zl! Pochmurny dzien dzis i skurczybyk ciemny jak szlag! Z przyblizeniem tez tak sobie... Na ptaszydla tez na pewno bedzie za slaby... Aj!
Oprawić w ramki i powiesić na wejściu do działu "Optyka>Teleobiektywy"!!! Z jednym małym zastrzeżeniem: pułap cenowy to raczej 15000 niż 1500PLN:lol:
Czy na kazdym forum starszyzna musi byc tak dosadna i profesjonalna do bolu???
Czy na kazdym forum starszyzna musi byc tak dosadna i profesjonalna do bolu???
m4c, powiem ci, że zawsze jest mi głupio w paszczy, gdy ktoś pyta o długą teleoptykę do Nikona w niskiej cenie. Wybór oczywiście jest ogromny, ale jest to wybór między dżumą a cholerą.
meliszipak
29-12-2006, 23:18
Z mojej orientacji to dobrze i tanio to jest używany Nikon 300 f4 z telekonwerterem.
Od czasu do czasu się trafiają uszanowane, niezniszczone egzemplarze.
> czornyj
Ach, rozumiem. Sek w tym, ze ja po prostu poznaje ten rynek i tak naprawde ocenilem to czego bym chcial dopiero przed kilkoma dniami i poki co wdrazam sie w temat. Ale dzieki za info.
> meliszipak
Ciekawa propozycja...
A co myslicie o Tamronie 200-400/5.6 LD ?
ehhh...dobra optyka tele to nie 1500zł, ale 15000 i nie złotych, a dolarów :)
są jednak obiektywy średniej półki, choć powiedzmy, że granica raczej w kierunku 2000-2500zł...np nikkor 300/4 czy sigma 400/5,6 APO makro...
natomiast szkła ze strefy budżetowej też mają swoich liderów, ale musisz mieć tą świadomość, że tymi szkłami cyka się wyłącznie przy bdb warunkach świetlnych...
To moze teraz cos dla zainteresowanych tematem Tamrona 200-400/f5.6 LD
http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=112359#
http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=110224#
http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=110579#
http://www.pbase.com/cameras/tamron/af_200400_56_ld
http://phiggy.pwp.blueyonder.co.uk/3a.html
No i wreszcie:
http://www.pbase.com/ccraft/tamron_af_200400mm_56_ld_if_
I cos ze ze swiata...
===1===
I had one of these lenses for a short while,
I purchased it to fit on the Canon 10D that I had for a short while.
I was very impressed with the quality of the images I got from it, and to be honest the images were every bit as good IMO to the Nikon 80-400 that I own.
I certainly did not find a need to stop down although its widely know most lenses perform at there best shut down a couple of stops or more.
I only used a mono-pod a couple of times and never got around to putting it on a tripod before selling it.
I would be very suprised if you don't get some quality images from it.
===2===
I bought the Tamron 200-400 after a review done by John Shaw in Outdoor and Nature Photography magazine. He said it was very sharp at the 400mm end. It's not bad but not as critically sharp as my Nikon lenses. I've done a lot of bird photography with it and gotten good results, but it just doesn't compare with my Nikons. Because its a long zoom, I've found it very useful when cropping pictures, etc.
Oczywiscie mozna znalezc i mniej pochlebne opinie, ale mysle, ze na start, bedzie to dobry wybor, a z czasem przy wiekszych wymaganiach moze przyjdzie kolej na cos z lepszym swiatlem...
Na photozone.de ma ocenę 3,07 na cyfraku. Nieźle! Wart zainteresowania
> alf i czornyj
Spojrzcie na to zdjecie: http://www.foto-przyroda.pl/zdjecie.php?id=35&typ=gal.kat
Mysle, ze liczy sie po prostu chwila, wyczucie, emocje i 'udane polowanie'. Bo czy robiac to zdjecie je obiektywem za 1500 pelenow, czy 1500 ojro, to i w jednym i w drugim przypadku moze sie nie udac...
tylko, że z tym szkłem za parę tysiaków masz więksża możliwość bo nawet przy kiepskim świetle możesz trafić taką fotkę...robiłem trochę sigmą 70-300 i pamiętam jak złościłem się na jej ciemnotę, ale przy dobrym świetle była całkiem do rzeczy:)
Michał K.
01-01-2007, 20:30
Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu ,żeby nie zaśmiecać forum. Zapytam się więc tu. Chcę kupić obiektyw do D70s do około 1000 zł. Musi mieć duży zoom. Chciałbym np. na wycieczkach w Londynie zrobic z daleka przybliżonego Big Ben'a.
Pozdrawiam
PS: SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
> alf
No wiec w takim razie co moglbys polecic? Np. Sigma 70-300/4-5.6 APO Macro DG czy wspomniany Tamron 200-400/5.6?
Zady i walety?
Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu ,żeby nie zaśmiecać forum. Zapytam się więc tu. Chcę kupić obiektyw do D70s do około 1000 zł. Musi mieć duży zoom. Chciałbym np. na wycieczkach w Londynie zrobic z daleka przybliżonego Big Ben'a.
Pozdrawiam
PS: SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
Dolaczam sie do prosby...do zyczen tez :) Myslalam nad nikkorem 55-200 ale nie bardzo sie znam na tym :-? Mam teraz Nikkor AF 28-80
sigmę znam, więc wybrał bym sigmę :)