PDA

Zobacz pełną wersję : GWARANCJA-polska, europejska itp

siedemczwartych
18-09-2010, 09:59
Zwracam sie z pytanie do mądrzejszych.
Jak to jest z gwarancją na sprzęt nikona? Wiemy, że polski serwis daje gwarancję na rok, ale uprzejmy pan w AB FOTO poinformował mnie, że sprzęt nikona ma również gwarancję euorpejską, która obowiązuje przez DWA LATA.
Trzeba tylko wysłać sprzęt do naprawy do Niemiec czy np UK.

Czy to prawda? Czy dotyczy wszystkich sklepów w Polsce?

Druga sprawa to zakup w sklepie internetowym a "stacjonarnym" (tak go nazwę).
Z moich informacji wynika, że sprzęt ze sklepu internetowego ma tylko rok gwarancji a ze stacjonarnego rok producenta i drugi rok gwarancji/rękojmi sklepu.????

Czy ktoś potrafi moją ułomną wiedzę rzetelnie zweryfikować i usystematyzować?

siedemczwartych
20-09-2010, 12:06
nikt nie wiem jak to jest z tymi gwarancjami??

Kundzior
20-09-2010, 19:47
Zwracam sie z pytanie do mądrzejszych.
Jak to jest z gwarancją na sprzęt nikona? Wiemy, że polski serwis daje gwarancję na rok, ale uprzejmy pan w AB FOTO poinformował mnie, że sprzęt nikona ma również gwarancję euorpejską, która obowiązuje przez DWA LATA.
Trzeba tylko wysłać sprzęt do naprawy do Niemiec czy np UK.

Czy to prawda? Czy dotyczy wszystkich sklepów w Polsce?

Nic mi na ten temat nie wiadomo.

Druga sprawa to zakup w sklepie internetowym a "stacjonarnym" (tak go nazwę).
Z moich informacji wynika, że sprzęt ze sklepu internetowego ma tylko rok gwarancji a ze stacjonarnego rok producenta i drugi rok gwarancji/rękojmi sklepu.????

Czy ktoś potrafi moją ułomną wiedzę rzetelnie zweryfikować i usystematyzować?

Tak ze sklepu internetowego jak i stacjonarnego masz gwarancje i niezgodność towaru z umową, gwarancja trwa tyle ile producent wyznaczył w karcie gwarancyjnej, a niezgodność towaru z umową trwa ustawowo 2 lata od daty zakupu. Jeśli zrobiłeś zakup na firmę to niezgodność zamienia się w rękojmię.

Gwarancja to nie to samo co niezgodność towaru z umową i rękojmia.

Rękojmia trwa zawsze 1 rok wg. Kodeksu Cywilnego.

Ustawa z dnia 27.07.2003r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz.U.Nr 141 z 05.09.2002r. poz. 1176)