Zobacz pełną wersję : SIGMA 28-70 f 2,8 EX ASP warto ???
Witam.
Właśnie szukam sobie obiektywu do D70s i oczywiście chcę kupić wszędzie chwalony 18-70 nikona ale przeglądając allegro znalazłem taką oto sigmę:
http://www.allegro.pl/item152051418_sigma_28_70_f_2_8_ex_asp.html
Czy warto ją kupić czy lepiej nowego 18-70 DX ?
Proszę o opinie...
Kupując sigme pozbawiasz się szerogkiego kątaa zyskujesz stałe światło 2,8. Musisz sobie odpowiedzieć co bardziej potrzebujesz. O szybkości AF się nie będe wypowiadał bo nie należe doludzi którzy testują AF ze stoperem w ręku no ale nie da się ukryć że w niektórych sytuacjach ta szybkość ostrzenia ma znaczenie więc znó sobie odpowiedz na pytanie jakie zdjęcia chcesz nim robić.
Podobno ta sigma jest mydlana na 2,8
Trzeba ją przykręcić do 4 żeby było ostro, ale wtedy odpada jej podstawowa zaleta
Racja, chyba jednak kupie nowke 18-70 i na razie bedzie dobrze.
Dzięki za odpowiedzi :)
jasiu102
29-12-2006, 14:04
Podobno ta sigma jest mydlana na 2,8
Trzeba ją przykręcić do 4 żeby było ostro, ale wtedy odpada jej podstawowa zaleta
a czy ktoś kto jest posiadaczem tej sigmy mógłyby potwierdzic, że przy 2.8 wychodzi mydło??
Witam. Ja posiadam taką Sigmę. Jestem szczerze powiem bardzo zadowolony. Co prawda mój egzemplarz ma lekki backfocus jednak jest to kwestia wyczucia i zauważalne jedynie przy bliskich zdjęciach przy 70mm. To fakt, że przy przesłonie 4 i więcej jest brzytwa. Moim zdaniem tzw mydło jest spowodowane złym obchodzeniem się z obiektywem i myśleniem, że jak się ma 2,8 to można zrobić zdjęcie diabłu w d...ie i będzie git. Trzeba dobrać odpowiednio czas i ISO. Kolejnym wielkim plusem dla mnie to wymiary i waga. Ja mam duże ręce i można pewnie chwycić to szkło, posiada wewnętrzne ogniskowanie (minusem jest duży filtr- czyt. drogi). Polecam do tego batterypacka- o wiele poprawia uchwyt.
Mogę na prawdę polecić to szkło... jak mi się uda to wstawię fotki zrobione przy 2,8...
Jesli nie boisz się kupić szkła od goscia z 2 komentami to bierz. U mnie spisuje się super... i chociaż faktycznie brakuje troszke szerokiego kąta to nie mam zamiaru na razie zmieniać tego szkła (dokupie tylko w przyszłości jakię szeroki). pozdrawiam.
hehe... jednak komputer mnie przerósł i za każdym razem pisze mi upload file error;( no cóż chciałem dobrze...
Zibi1970
29-12-2006, 18:19
posiadam takowy obiektyw. w zakresie 28-50 jest dosc ostry na 2,8 (przy 3,5-4 bardzo ostry) powyzej 50 mm staje sie nie ostry i wtedy trzeba przymknac do minimum 4 (przy 5,6 jest bardzo ostry). jesli chodzi o budowe to jest naprawde co trzymac w reku, jest duzy i ciezki ale zoomowanie czy MF dzial dosc lekko. AF w dobrych warunkach lapie prawie od razu i raczej sie nie myli, przy slabym oswietleniu oczywiscie jest gorzej i potrafi zle ustawic ostrosc ale nie odstaje w tym bardziej od innych.
to fakt... potwierdzam, ze u mnie też przy pełnej dziurze lepiej radzi sobie bliżej 28mm niż 70mm... taki chyba jego urok...