PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200 f/2.8

dikanda
17-09-2010, 22:32
Witajcie,
to mój pierwszy post na tym forum więc kilka słów o mnie ;-)
Od wielu lat fotografuję hobbystycznie i trochę zawodowo, głównie psy :-) Zdarza mi się robić oprócz sesji plenerowych czworonogów, również imprezy z ich udziałem. Są to zazwyczaj wyścigi i zawody w których dużą rolę gra ruch (wyścigi chartów, wyścigi psich zaprzęgów, zawody łapania fresbee, czy agillity).
Posiadam Nikona D90 + kitowy obiektyw18-105 f/3.5-5.6, 50 stałkę f/1.8 i jeszcze kilka obiektywów z kiepskim światłem. Mam też do dyspozycji manualną stałkę Nikkora 300 mm f/2.8, jest świetna, ale raczej do ptaszków, które siądą sobie gdzieś daleko na gałęzi i chwilę siedzą :-), bo w ruchu to ciężko złapać psa ustawiając ręcznie ostrość :-). Chociaż jakoś daję radę i kilka na kilkadziesiąt zdjęć jest ostrych :D.

Tak więc przymierzam się do zakupu obiektywu, który pozwoli mi robić więcej ostrych zdjęć w ruchu. Myślę o Sigmie 70-200 ze stałym światłem 2.8. Nikkor raczej nie wchodzi w grę ze względu na cenę. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym obiektywem we współpracy z D90?? Zastanawiam się, czy bez stabilizacji osiągnę zamierzony efekt?

Robik
18-09-2010, 10:44
Sam jestem ciekawy opinii użytkowników tej sigmy,szczególnie szybkości AF S-a.
...dołączam się więc do pytania ?

prz3mo
18-09-2010, 10:47
Przecież o tym szkle naprawdę jest wiele tematów na forum. Panowie, poświęćcie chwilę na przeszukanie archiwum.