Zobacz pełną wersję : Jak usunąć szumy z filmu powstałego na body?
Witam serdecznie
Wiem, że podobnych tematów u wujka jest wiele, ale jestem ograniczony komputerowo i byłbym wdzięczny jakby ktoś mi to pięknie, po ludzi,polsku wytłumaczył! :D
Z góry dziękuje!
Wybacz ale nie rozumiem o co pytasz, staram sie wydedukowac, ale nie rozumiem, pytanie jest bez sensu:(
Piles?
Wojteksw
18-09-2010, 09:07
Aby podczas filmowania nie wnosiły się szumy należy zastosować zewnętrzny mikrofon.
Wybacz ale nie rozumiem o co pytasz, staram sie wydedukowac, ale nie rozumiem, pytanie jest bez sensu:(
Piles?
1. Szum video. Nagral film np w D90. Bylo ciemno. Wyszedl szum. (sprobuj w AE*)
2. Szum audio. Nagral film np w D90. Byl na morzem. Strasznie szumialo (sprobuj SB*)
Greg, nie trzeba pic zeby to pytanie zrozumiec.
AE = AfterEffects
SB = SoundBooth
RomanZWrocławia
18-09-2010, 11:43
Otóż dzejms jesteś na pewno w błędzie.
"Film" z tytułu wątku to oczywiście cieniutka warstwa jakiejś substancji, która pokryła powierzchnię aparatu kolegi TMB.
TMB pyta jak usunąć "szum z filmu powstałego na body" - czyli owa warstewka jest "zaszumiona" i to dodatkowo denerwuje autora wątku. Nie dziwię się - to mogą być objawy np. początków pleśni. Myślę że pytanie trzeba zadać na jakimś forum...... mykologicznym?
Wczoraj faktycznie piłem
wszystkim pokój i luźne warkocze, oraz wolniejszych klawiatur
Tomek Konopka
18-09-2010, 12:03
o czym wy gadacie ? :shock:
"Film" z tytułu wątku to oczywiście cieniutka warstwa jakiejś substancji, która pokryła powierzchnię aparatu kolegi TMB.
TMB pyta jak usunąć "szum z filmu powstałego na body" - czyli owa warstewka jest "zaszumiona" i to dodatkowo denerwuje autora wątku. Nie dziwię się - to mogą być objawy np. początków pleśni. Myślę że pytanie trzeba zadać na jakimś forum...... mykologicznym?
Wczoraj faktycznie piłem
:mrgreen: nie Kolego, nie mam tego na myśli.
Dzejms - chodzi mi oczywiście o szumy audio! ;)
Wojteksw
18-09-2010, 20:19
A więc, pozostaje tylko moja rada. Zewnętrzny mikrofon dobrze wytłumiony.
Tak Kolego, masz racje, że należy używać dodatkowego mikrofonu. Jednak ja już posiadam ten video-clip i potrzebuję uzyskać czystą ścieżkę dźwiękową; a urządzenie do tego typu zadań jak nagrywanie - jestem właśnie w trakcie zakupu;)
VirtualDub-em (darmowy) lub jakikolwiek edytor wideo.
Możesz także wyciąć ścieżkę dźwiękową z pliku, odszumić edytorem audio i spowrotem wkleić.
Wczoraj faktycznie piłem
No rzeczywiscie "jestem" w bledzie.
Wrajaca do tematu. Szum mozna usunac np w Audacity (free), CoolEditPro (mozna poszukac darmowej wersji) - przjety przez Adobe i znany teraz jako SoundBooth (30 dniowy trial do pobrania ze strony Adobe wystarczy Ci aby obrobic ten klip).
Odszumienie polega na zaznaczeniu fragmentu sciezki audio zawierajacy tylko szum tla i zaapllikowaniu odszumiania na calej sciezce na podstawie przeanalizowanej probki. Efekty moga byc nawet calkiem dobre.
dzejms - ściągnąłem 30 dniową wersje SB, obejrzałem kilka razy ten sam film co jest na spryciarzach, ukazujący jak odszumić i nic...:? I nadal ten szum jest tak samo "dokuczliwy" jak przed obróbką.
Czy jest ktoś chętny, kto chciałby mi pomóc w obróbce tego krótkiego clipu? :) Wysłałbym go na maila.
Z góry dziękuje!
TMB, Audacity na pewno da się usunąć szumy. Może coś źle robisz? Musisz znaleźć kawałek, gdzie słychać tylko szum. Na tej podstawie będziesz mógł potem usunąć szum z całości.
marszull
20-10-2010, 14:13
troszke w temacie ;)
czy ktos moze polecic dobra instrukcje, ale taka bardziej praktyczna nie manual
ewentualnie jakies tutoriale do Audacity
Próbowałeś usunąc szumy w SB przez zaznaczenie fragmentu "czystego szumu" i klikając na ikonę po lewej stronie
"Clean up audio" -> "Capture Noise Point" i następnie (teoretycznie) coś tam się ładuje, jednak na mój słuch, który może nie jest perfekcyjny, nie ma różnicy :? (tak było na filmie instruktażowym)
A jak bawię się pokrętłami w "Clean up audio" -> "Noise" -> "Noise..." to albo raz wychodzi mi dźwięk z szumami, jednak naturalny; albo stosunkowo bez szumów, jednak już ewidentnie przetworzony głos.