Zobacz pełną wersję : Lightroom i przenosiny miedzy laptopa a PC
Sytuacja nastepująca:
Fotki leza sobie na zewnetrznym dysku, obrabialem je na laptopie siostry bo jest szybszy, teraz musze wrocic na swojego lapa... na obu mam ta sama wersje LR (v3).
Pytanie: czy jest mozliwe przeniesienie bazy czy danych tak abym nie musial z powrotem importowac kazdej fotki, kazdego folderu itd?
Jesli mozna to jak to zrobić? jakis opis, linki do tutorialu lub opisu mile widziane...
z góry dziekuję za pomoc...
Z tego co się orientuje, wystarczy przekopiować samą bazę LR'a. W W7 jest ona w "obrazach" czy też "moich obrazach" w katalogu Lightroom. Wystarczy skopiować zawartość i pokazać LR'owi plik bazy danych (Edit-> Open Catalog -> "Lightroom 3 Catalog.lrcat" [ten skopiowany])
Grzesiek_G
17-09-2010, 13:10
tak, lub tez możesz sobie na stałe, na dysku zewnętrznym zapisać katalog i używać zawsze tego samego, co jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że przy okazji w tym samym miejscu tworzą ci się pliki tymczasowe do podglądu i lr nie musi ich renderować za każdym razem, gdy się przenosisz pomiędzy komputerami. Aha w ustawieniach zaznacz sobie również by zapisywał zmiany do plików xmp. Jest to wygodne rozwiązanie, bo nawet jeśli stracisz katalog z wszelakimi obróbkami, zawsze ci zostaną nefy i zapisane w pliku txt poszczególne zmiany. Dzięki temu możesz spokojnie odtworzyć cała swoją pracę.
co do xmp to wszystko mam juz poustawiane wiec w sumie dziekuje za ta informacje z katalogiem itp.. nie pomyslalem o tym i nei wiedzialem ze tak to dziala...
jak juz o tym mowa to moze podpytam w tym samym temacie bo pokrewne:
mam leciwego juz lapa z 2 partycjami: c: sys + programy 10gb, d: dane około 40gb (5400)... oraz dodatkowy dysk seagetea 80gb (7200) na którym mam pliki nef i jpg po obróbce (to mi w sumie wystarcza w zupelnosci poki co)
LR mam zainstalowany na partycji D:
Cache też na D: 2gb
Czy coś tu zmieniac aby bylo wydajniej i szybciej?
co do xmp to wszystko mam juz poustawiane wiec w sumie dziekuje za ta informacje z katalogiem itp.. nie pomyslalem o tym i nei wiedzialem ze tak to dziala...
jak juz o tym mowa to moze podpytam w tym samym temacie bo pokrewne:
mam leciwego juz lapa z 2 partycjami: c: sys + programy 10gb, d: dane około 40gb (5400)... oraz dodatkowy dysk seagetea 80gb (7200) na którym mam pliki nef i jpg po obróbce (to mi w sumie wystarcza w zupelnosci poki co)
LR mam zainstalowany na partycji D:
Cache też na D: 2gb
Czy coś tu zmieniac aby bylo wydajniej i szybciej?
Zaleca sie zeby cache umieszczac na osobnym dysku - nie tym na ktorym jest zainstalowany program. Chodzi o fizycznie inny dysk, a nie inna partycje na tym samym dysku, bo to szczegolnego kopa raczej nie da. Wydaje mi sie ze w Twoim przypadku jesli komputer jak mowisz jest wiekowy i w dodatku zdjecia masz na zewnetrznym dysku (jak rozumiem jakis usb) to sa to elementy tworzace na tyle waskie gardlo, ze mieszanie z cache raczej nic Ci nie da.