Zobacz pełną wersję : Może ktoś podpowie: sieć
Bez zbędnych wstępów:
W związku z przeprowadzką do nowego lokum zaistniała konieczność zakupu routera (mieszkanie dwupoziomowe).
Instalacja przebiegła w zasadzie bezproblemowo, dość powiedzieć, że zarówno mój lapek jak i żony w każdym miejscu naszej chałupki bez zająknięcia pobiera sobie sygnał i smigamy po necie , aż miło :)
Przyszła kolej na stacjonarkę. I tu zaczęły się schody. Pobiera sygnał z routera, jakość tego sygnału bardzo dobra, ale za cholerę nie mogę się połączyć z netem. Po kablu : router > PC nie ma problemu. Przez WiFi krzyczy , że :
"system Windows nie może odnaleźć certyfikatu do zalogowania uzytkownika sieci"
Powoli się gotuję !!!
Jeżeli może ktoś pomóc i krok po kroku napisać co mam zrobić to bardzo proszę. Tylko tak jak krowie na rowie :)
Aha ... Lapki to Vista i Win7 a PC to XP
Bez zbędnych wstępów:
W związku z przeprowadzką do nowego lokum zaistniała konieczność zakupu routera (mieszkanie dwupoziomowe).
Instalacja przebiegła w zasadzie bezproblemowo, dość powiedzieć, że zarówno mój lapek jak i żony w każdym miejscu naszej chałupki bez zająknięcia pobiera sobie sygnał i smigamy po necie , aż miło :)
Przyszła kolej na stacjonarkę. I tu zaczęły się schody. Pobiera sygnał z routera, jakość tego sygnału bardzo dobra, ale za cholerę nie mogę się połączyć z netem. Po kablu : router > PC nie ma problemu. Przez WiFi krzyczy , że :
"system Windows nie może odnaleźć certyfikatu do zalogowania uzytkownika sieci"
Powoli się gotuję !!!
Jeżeli może ktoś pomóc i krok po kroku napisać co mam zrobić to bardzo proszę. Tylko tak jak krowie na rowie :)
Aha ... Lapki to Vista i Win7 a PC to XP
zmień ustawienie sieci bezprzewodowej na WPA-PSK
i pamiętaj, że XP to prehistoria i musisz go zrestartować po zmianie ustawień :) - teoretycznie nie musisz ale czasem nie działa
Czyli muszę zrobić reset na routerze i wszystko od nowa?
nie
na kompie jako rodzaj sieci bezprzewodowej musisz zrobić WPA-PSK, bo z tego co rozumiem masz włączone uwierzytelnianie certyfikatem.
bo z tego co rozumiem masz włączone uwierzytelnianie certyfikatem.
Dokładnie.
Co do pierwszej części wypowiedzi: proszę o rozjasnienie co i gdzie :).
andrstac
16-09-2010, 21:45
A nie masz czasem w karcie zaawansowane (ustawienia połączenia sieciowego bezprzewodowego) zaptaszkowane "używaj 802.1x" czy coś w tym stylu?
A nie masz czasem w karcie zaawansowane (ustawienia połączenia sieciowego bezprzewodowego) zaptaszkowane "używaj 802.1x" czy coś w tym stylu?
Miałem, ale odptaszkowanie nic nie dało :(
Dokładnie.
Co do pierwszej części wypowiedzi: proszę o rozjasnienie co i gdzie :).
To zalezy jaki router, jak podasz dokladny model to cos moze sie znajdzie w sieci;)
Ale jezeli wejdziesz do ustawien routera to w wifi powinna byc zakladka zabezpieczenia lub jakos podobnie a tam juz musisz ustawic wszystko jak trzeba;)
wpa psk jest automatycznie wybierane przez xp po wyborze sieci.. nie trzeba tego ustawiac kolego prehistoryku.. pytanie jaki typ zabezpieczen ma siec (widac przy laczeniu na laptopach bedzie) i jesli ma wpa to czy masz zaktualizowanego windowsa (przynajmniej service pack2 - mozna sprawdzic w Start-> Panel sterowania -> System - i tam napisane win xp wersja...)
Dzięki chłopaki: jak wrócę z pracy to wieczorkiem się za to zabiorę.
Na 100% mam service pack 2.
Cholera spać przez to nie mogłem :)
Nie wiem jaki masz router, ale ja mam TP-LINKA najtanszego i mam ustawienia takie jak na zrzucie i działa mi z XP, Vista, 7 a nawet z PPC z Windowsem Mobile. Moze Ci sie przyda wiec wrzucam. sory za rozmiar ale po zmniejszeniu nie widac co jest napisane
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/9571/beznazwyqw.jpg)
Nie wiem jaki masz router, ale ja mam TP-LINKA najtanszego i mam ustawienia takie jak na zrzucie i działa mi z XP, Vista, 7 a nawet z PPC z Windowsem Mobile. Moze Ci sie przyda wiec wrzucam. sory za rozmiar ale po zmniejszeniu nie widac co jest napisane
[ciach]
Chłopaki, odkryłem nowego hotspota w Wągrowcu! :D
:lol::lol:
wpa psk jest automatycznie wybierane przez xp po wyborze sieci.. nie trzeba tego ustawiac kolego prehistoryku.. pytanie jaki typ zabezpieczen ma siec (widac przy laczeniu na laptopach bedzie) i jesli ma wpa to czy masz zaktualizowanego windowsa (przynajmniej service pack2 - mozna sprawdzic w Start-> Panel sterowania -> System - i tam napisane win xp wersja...)
jeśli lapki ruszają bez ingerencji to znaczy, że się jest PSK bo inaczej też by krzyczały o certa
a co do prehistoryczności xp - spróbuj przepiąć się między 2 sieciami bez restartu :)
a jeszcze lepiej poużywaj na raz 2 sieci - jednej po lanie a drugiej po wifi :)
jestes pewny?:D
wymazalem haslo :P zwroc uwage ze napisane jest ze minimum 8 znakow. :D
Bardzo prawdopodobne, że sterownik karty sieciowej w komputerze stacjonarnym nie obsługuje standardu bezpieczeństwa włączonego na routerze (być może sama karta także).
Możliwości:
1. spróbować zaktualizować sterownik karty sieciowej do najwyższej wersji
2. zakupić nową kartę bezprzewodową która będzie obsługiwać najnowsze standardy bezpieczeństwa (wspomniany WPA2-PSK) lub obniżyć poziom bezpieczeństwa na routerze z WPA do WEP (bardzo niepolecane).
a probowales sie polaczyc bez zabezpieczen?
a co do prehistoryczności xp - spróbuj przepiąć się między 2 sieciami bez restartu :)
a jeszcze lepiej poużywaj na raz 2 sieci - jednej po lanie a drugiej po wifi :)
a to ktorys z tych punktow to jakis problem ? wg mnie i wczesniejsze windowsy to potrafily.. nie pamietam zebym musial xp przy przelaczaniu jakiejkolwiek sieci kiedykolwiek restartowac. to nie 98..
Więc tak:
Mam do wyboru na swoich lapkach takie typy zabezpieczeń:
1. Bez uwierzytelnienia (otwarte)
2. Udostępnione
3. WPA2 - Personal
4. WPA - Personal (mam właśnie to !!!)
5. WPA2 - Enterprise
6. WPA- Enterprise
7. 802.1X
Typ szyfrowania: TKIP
Natomiast w XP na stacjonarnej kobyle nie mam takich opcji poza ostatnią (7.) w postaci mozliwości "zafajkowania" w zakładce UWIERZYTELNIANIE przy tekście: " Kontrola dostepu do sieci przy użyciu standardu IEEE 802.1X
Co Wy na to?
Aha i jeszcze jedna kwestia:
Dlaczego po podłączeniu się kablem Router > PC mam internet i czy jest to połączenie bezpieczne?
andrstac
17-09-2010, 22:12
A dlaczego masz nie mieć?
Podłączenie kablem to inny interfejs sieciowy. Inny zestaw ustawień, itp
i czy jest to połączenie bezpieczne?
A jakie ma byc, z kabla nikt nie ukradnie;) Nie trzeba zabezpieczen!
jestes pewny?:D
wymazalem haslo :P zwroc uwage ze napisane jest ze minimum 8 znakow. :D
Ot, szczwana bestyja! Punkt dla Ciebie :)
Więc tak:
Mam do wyboru na swoich lapkach takie typy zabezpieczeń:
1. Bez uwierzytelnienia (otwarte)
2. Udostępnione
3. WPA2 - Personal
4. WPA - Personal (mam właśnie to !!!)
5. WPA2 - Enterprise
6. WPA- Enterprise
7. 802.1X
Typ szyfrowania: TKIP
Natomiast w XP na stacjonarnej kobyle nie mam takich opcji poza ostatnią (7.) w postaci mozliwości "zafajkowania" w zakładce UWIERZYTELNIANIE przy tekście: " Kontrola dostepu do sieci przy użyciu standardu IEEE 802.1X
Co Wy na to?
no to jak masz wpa psk ustawione na routerze to na stacjonarnym musisz sprawdzic czy masz service pack 2 przynajmniej (opcjonalnie moze byc service pack 1 z odpowiednimi aktualizacjami, ale prosciej sp2), a po drugie musisz sprawdzic na stronie producenta karty sieciowej bezprzewodowej, ktora masz w blaszaku, czy ona w ogole obsluguje WPA, a jesli tak to sciagnac najnowsze sterowniki do niej i zainstalowac.
Nie mam już siły i czasu walczyć.
Ostatecznie stacjonarny jest po kablu.
Dziękuję wszystkim za pomoc, że chciało Wam się odpowiedzieć na oczywiste dla Was zagadnienia.
Pozdrawiam