Zobacz pełną wersję : Ktoś poratuje QSL-ką w formacie .psd ?
Polsar74
16-09-2010, 19:59
Witam
zostałem poproszony przez dobrego kumpla o stworzenie mu krótkofalarskiej "widokówki" - tzw. QSL-ki.
Może ktoś byłby tak miły i podzielił się ze mną wersją do PS-a -- nie ukrywam-troszkę się wpakowałem z tym projektem
:-)
Paweł
Ale co potrzebujesz w psd? Przecież to jest zwykła kartka z tabelką do wypełnienia plus znak wywoławczy.
Polsar74
16-09-2010, 21:03
a wiesz ... wziałem się za to i robię powoli - w pierwszej chwili troche spanikowałem ale póki co działam powoli...
No ale jakby ktoś miał - bardzo chętnie bym sobie looknął
Zleceniodawca powinien podać ci wszystkie info które ma być umieszczone na karcie. Reszta to już tylko poukładać te puzzle.
Sporo można podejrzeć tutaj (http://www.google.pl/images?q=qsl&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=gmqSTO3OHILfOO_76ZMH&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDYQsAQwAw&biw=1280&bih=593) ale ja ze swojej strony mogę polecić Radka który potrafi zrobić ładne kartki. Na jego stronie (http://qsl.czar.pl/) też można podejrzeć sobie różne wzory.
a ja myslalem, ze to juz wymarlo bo teraz z lacznoscia raczej nie ma problemu
ale pamietalem jeszcze co to QSL-ka:)
Jako tło wstaw możne zdjęcie tej osoby przy radiu, samej radiostacji lub coś charakterystycznego z miejsca pochodzenia (umiejscowienia radiostacji), to już do dogadania z kolegą. Następna sprawa to, znak wywoławczy, musi być widoczny (rzucający się o oczy), często radiooperatorzy traktują to jako drugi a może i pierwszy popis (dla CB wpisywało się najczęściej znaki klubowe, ale na KF, UKF to osobisty znak wywoławczy ma większe znaczenie). Obowiązkowe tabelki i gotowe.
Wspomnień czar, sam często przeglądam moje QSL-ki, dziwna sprawa bo najmłodsza ma już kilka dobrych lat a każdą łączność pamiętam jakby odbyła się wczoraj.
czesc.. w fotoszopie to nie mam ale może jakbym pogrzebał w szafie to znalazłbym trochę z czasów przygody z krótkofalarstwem..
Radio nawet sprawne w domu - ze 2 tygodnie temu nawet gadałem z kolegą..
ale jak kolega arwic radzi - najlepiej na tło fotka kiec (pałac biskupi) gdzieś z boku koleś przy radiostacji... QTH lokator dla kielc (nie wiem czy kolega w UKF się bawi czy w KF), pozycja GPS też może być..
no i tabelka - standardowa - czas UTC, częstotliwość, modulacja, raport RST i co tam jeszcze.. to akurat w fotoszopie bez problemu chyba zrobisz..
aha - jak na papierze foto to na matowym lepiej odbijać ;)
Pozdr
SP7XFN ;)
Polsar74
17-09-2010, 10:13
thx za wszelkie uwagi - wziąłem się sam za robotę i nawet nieźle mi idzie :-)