PDA

Zobacz pełną wersję : Blaszak + laptop... wspólna poczta jak?

siwyyy77
16-09-2010, 18:54
Miałem do tej pory blaszaka nabyłem tez laptopa... tu i tu system Windows 7, klient poczty windows mail.

Jak zrobić, bym na obu kompach miał to samo, tj skrzynki odbiorcze i nadawcze.
Mam urządzenie NMT (popcorn A200) zmapowane jako dysk sieciowy, ale nie mogę wybrać tego miejsca jako folder magazynu.

Jakieś rady, jak sobie radzicie, bo zapewne sporo osób ma dwa kompy?

Proszę łopatologiczne tłumaczenia ;)

mishieck
16-09-2010, 19:00
Najłatwiej to użyć gmaila :p

W ten sposób mam pocztę na 3 kompach i jednym telefonie ;]
A tak na poważnie to chyba twój serwer pocztowy musiałby być oparty na IMAPie zamiast na POP3.

krzysztof jot
16-09-2010, 19:36
odbiorcze zero problemu, zakładasz takie same skrzynki na PC i laptopie a w opcjach konta zaznacz "pozostaw wiadomości na serwerze" i wtedy odbierzesz to samo tu i tam. Nadawcze - no tu jest problem, bok wyslesz z PC to nie z laptopa... więc tu Gmail jest dobra opcja, inne - to juz kombinacje z wysyłaniem UDW na swoj adres itp...

jadzik
16-09-2010, 19:41
sprawdź czy Twój dostawca poczty obsługuje protokół IMAP, wtedy masz to samo i na blaszaku i na laku, te same wysłane, te same odebrane, te same przeczytane.

costi
16-09-2010, 19:48
IMAP polecam, a jesli konto nie obsluguje IMAP, to zostaje opcja "pozostaw wiadomosci na serwerze" - troche gorsza, ale tez daje rade.

jadzik
16-09-2010, 19:49
z darmowych gmail obsługuje IMAP, zależy gdzie kolega siwyyy77 pocztę ma...

siwyyy77
16-09-2010, 20:05
Więc poczte osobiście mam na wp, i gmailu (mam też konta na interii, ale rezygnuje z nich i odczytuje na www. ew jak mam podany na jakimś serwisie to zmieniam)
Żona ma na onecie, wp, interi i z kobitą jak to z kobitą wszystkich używa i nie zrezygnuje ;)

To całe IMAP nic mi nie mówi, czym to się je, jak ustawia itp... łopatologicznie proszę :)

Opcje wspomniane przez "Krzysztofa jot" raczej odpadają, bo zapewne skomplikowane

conik
16-09-2010, 20:10
Przekieruj WP na gmaila a w komputerach ustaw sobie IMAP z gmaila...synchronizacja na obu

costi
16-09-2010, 20:11
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=pl&answer=75725 ;)

siwyyy77
16-09-2010, 20:23
Przekieruj WP na gmaila a w komputerach ustaw sobie IMAP z gmaila...synchronizacja na obu

Przekierowania ustawiam jak sądze na www. wp jak i onet, interia.
O IMAP'ie doczytam.

wasilewk
16-09-2010, 20:27
Nie baw się w półśrodki: zainstaluj Hotmaila i spokój.

siwyyy77
16-09-2010, 20:30

A coś więcej, bo sama nazwa mówi mi tyle, że gdzieś ją słyszałem ;)
Z tego co się zorientowałem to z poczty kozystam za pomocą www. czy tak?

wasilewk
16-09-2010, 20:41
A coś więcej, bo sama nazwa mówi mi tyle, że gdzieś ją słyszałem ;)
Z tego co się zorientowałem to z poczty kozystam za pomocą www. czy tak?

http://explore.live.com/windows-live-mail

Nie jest to nic nowego ale globalna obsługa poczty z różnych miejsc. Ja mam od samego początku, jak się tylko pojawił, nawet gmaila tu zaczepiłem - działa tak jak ja chcę. Z każdego kompa mogę i wysyłać i odbierać, mogę być wielokrotnie zalogowany.

Pzdr.

siwyyy77
16-09-2010, 21:06
Czyli łopatologicznie;
- zakładam konto na hotmail
- instaluje klienta windows live (to mam na obu kompach)
- konfiguruje przekierowania z innych kont (to robię na stronie www ?)
- mam dostęp do tych samych wiadomości wysłanych jak i odebranych ? na laptopie i blaszaku, czy tak?

A co jak dostaję wiadomość na konto na wp, odpowiadam na nią to odbiorca otrzyma ją z poczt hotmail czy wp ?

Pytam tak łopatologicznie bo to dla mnie troszkę czarna magia, do etj pory miałem jedne komp z którego odbierałem poczte, ew sporadycznie w innym miejscu poprzez www:)
No i czy tego samego nie mozna ustawić na gmailu za pomocą IMAP?

wasilewk
16-09-2010, 21:14
Czyli łopatologicznie;
- zakładam konto na hotmail
- instaluje klienta windows live (to mam na obu kompach)
- konfiguruje przekierowania z innych kont (to robię na stronie www ?)
- mam dostęp do tych samych wiadomości wysłanych jak i odebranych ? na laptopie i blaszaku, czy tak?

A co jak dostaję wiadomość na konto na wp, odpowiadam na nią to odbiorca otrzyma ją z poczt hotmail czy wp ?

Pytam tak łopatologicznie bo to dla mnie troszkę czarna magia, do etj pory miałem jedne komp z którego odbierałem poczte, ew sporadycznie w innym miejscu poprzez www:)
No i czy tego samego nie mozna ustawić na gmailu za pomocą IMAP?

Wszystko tak, jak pytasz.

W gmail można, ale podobno coś Ci tam nie działa (ja mam gmaila podpiętego pod live-maila).
Do wysyłania poczty wybierasz kolejność kont, lub konto w danej chwili albo wchodzisz na pocztę wp i stamtąd.

Możliwości jest wiele - wg uznania.

Pzdr.

siwyyy77
18-09-2010, 15:48
Dzięki wszystkim, na razie jadę z żonką na gmailu... zapewne się przyzwyczaję :)

dziadu
19-09-2010, 01:34
Pojawiło się tutaj chyba kilka błędnych odpowiedzi. Zaznaczenie opcji 'pozostaw na serwerze' nie spowoduje automatycznie pobierania maili na wszystkich klientach. Takie maile po pobraniu oznaczane są jako przeczytane, i inny klient tych maili już chyba nie rusza. Chyba, że sprawdzane są nagłówki maili, wtedy być może brakujące maile będą pobierane. X lat temu keidy korzystałem z POP3 (usługa odpowiedzialna za to) i np straciłem dane n dysku (format) to żeby pobrać maile na nowo musiałem wejść na stronę konta pocztowego i ponownie oznaczyć maile jako nieprzeczytane, żeby klient mógł je pobrać na nowo.

(Główne) różnice między POP3 i IMAP:
- POP3 pobiera (kopiuje) maila ze skrzynki na lokalny komputer i jednocześnie usuwa go ze skrzynki, czyli raz pobrany mail nie będzie zalegał w skrzynce. Jest też możliwość zaznaczenia opcji "pozostaw kopie na serwerze", czyli mail zostaje ale oznaczany jest jako przeczytany. Wadą tego rozwiązania (POP3) jest, że w przypadku awarii dysku (i braku kopii na serwerze) tracimy maile (niestety, spotkało to moją znajomą kilka dni temu - kilka lat korespondencji przeminęło z bitami. Zaletą jest, że mamy dostęp do maili na swoim komputerze nawet gdy jesteśmy online.
- IMAP przechowuje maile na serwerze a do klienta wysyłana jest informacja o nagłówku: kto, kiedy, po co i o co chodzi. Kiedy chcemy odczytać to wtedy pobierana jest treść wiadomości (ale nie mail, który siedzi na serwerze: to takie odróżnienie od POP3 - tam mail jest wysyłany a kopia zostaje, tutaj jest na odwrót) na żądanie. W ten sposób możemy odczytać temat i kiedy nas mail nie interesuje to nie musimy pobierać go w ogóle (może mieć np duży załącznik). Co więcej, IMAP pozwala na zakładanie folderów na serwerze i przechowywaniu tam wiadomości (w POP3 wszystko trafiało do jednego gara na serwerze i dopiero na lokalnym można było segregować). Ponieważ klient pobiera tylko nagłówki wiadomości, nie są one przechowywane na kompie i za każdym razem są pobierane na nowo. Oczywiście klient często pozwala przechowywać kopię wiadomości a komputerze lokalnym, w ten sposób raz pobrana wiadomość jest również dostępna offline. Wiadomości niepobrane (ale pobrane tylko nagłówki) nie będą dostępne offline. Jeśli zmieniamy status wiadomości przeczytana/nieprzeczytana, albo usuwamy ją, to robimy to na serwerze! a nie tylko na komputerze lokalnym, i te zmiany będą widoczne dla wszystkich klientów.

W zamierzchłych czasach, kiedy po Ziemi chodziły a pierwsze bity dopiero zaczynały płynąć po łączach internetowych, konta pocztowe miały małe pojemności i POP3 miał wtedy sens - odciążamy skrzynkę na rzecz komputera lokalnego. IMAP, który pojawił się później świetnie sprawuje się w czasach, gdy konta pocztowe (via GMail) mają po kilkaset lub kilka gigabajtów pojemności, i kwestia braku miejsca na skrzynce nie jest naszym największym problem dnia codziennego. Dlatego, jeśli ktoś z Was korzysta jeszcze z POP3 to polecam przejście na IMAP. Nie trzeba do tego zmieniać konta - większość kont po prostu wspiera obydwa protokoły i wystarczy zmienić ustawienia klienta (GMail na przykład, obsługuje obydwa, ale trzeba w opcjach wybrać, którą chcemy aktualnie używać).

Dla osób korzystających z wielu komputerów/urządzeń IMAP jest właśnie odpowiedzią ich na potrzeby.

Mam nadzieję, że komu pomogłem to pomogłem a inni wiedzieli, co w trawie piszczy.

jadzik
19-09-2010, 10:52
na moje to trochę jak by strzelać z armaty do wróbli. mi na co dzień wystarcza thunderbird z podpiętym jednym kontem przez IMAP.

Do kolegi siwyyy77: w gmailu wpierw trzeba włączyć IMAP, potem najlepiej przekierować pocztę na swoich starych kontach lub włączyć pobieranie poczty przez gmaila z innych kont. Nadać temu ładne etykiety i po kłopocie. moim zdaniem znacznie prostsze, tym bardziej dla osoby która ma tylko 2-3 konta e-mail.

ropusz
23-09-2010, 17:43
A jak jest z przeglądaniem maili off-line? W MS Outlook miałem podłączone konto z POP3 i konto z IMAP. Mogłem bez problemu przeglądać maile uprzednio ściągnięte z konta POP3 ale żeby zobaczyć stare maile z konta IMAP to komputer musiał się łączyć z netem. Też tak macie?

costi
23-09-2010, 17:48
Tez tak mamy, bo taka jest zasada dzialania IMAP (patrz post dziadu wyzej). W opcjach Outlooka (i kazdego innego wspolczesnego klienta) powinna byc opcja przechowywania kopii lokalnych pobranych wiadomosci, aby mozna z nich bylo korzystac offline.

ropusz
23-09-2010, 18:10
I dlatego Gmail nie jest moim podstawowym kontem. Jak jestem w Polsce to mam łączność z netem, więc spoko ale za granicą byłoby to zbyt drogie.

wasilewk
23-09-2010, 18:22
.... Jak jestem w Polsce to mam łączność z netem, więc spoko ale za granicą byłoby to zbyt drogie.

?

ku6i
23-09-2010, 19:45
?

Dostęp do internetu poprzez sieć komórkową + roaming = ... ?

wasilewk
23-09-2010, 19:49
Dostęp do internetu poprzez sieć komórkową + roaming = ... ?

Rozumiem. A darmowego Wi-Fi nie ma ?

mishieck
23-09-2010, 20:12
I dlatego Gmail nie jest moim podstawowym kontem. Jak jestem w Polsce to mam łączność z netem, więc spoko ale za granicą byłoby to zbyt drogie.

Co ma piernik do wiatraka?
Jeśli korzystasz z klienta poczty, to zaznaczasz w opcjach, które foldery mają być dostępne offline - i korzystasz z nich tak jak z POP3. Taka funkcjonalność ma np. darmowy Thunderbird.

ku6i
23-09-2010, 20:27
Rozumiem. A darmowego Wi-Fi nie ma ?

Podejrzewam, że kolega jest w ciągłym ruchu i potrzebuje dostępu do materiałów które ma na poczcie, np. jadąc autem. A tam z hotspotami (jak w wielu innych miejscach) raczej kiepsko.

ropusz
24-09-2010, 16:22
Nawet w hotelach nie zawsze jest darmowe WiFi, więc za granicą konto IMAP może być drogie w użytkowaniu. Poza tym nawet u nas w kraju nie wszędzie jest HSDPA, a korzystanie z EDGE jest co najmniej uciążliwe.