Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt polecacie na śluby i wesela
Witam jaki sprzęt polecicie do robienia fotek ze ślubu i wesel i plenerka do 23-24 tyś mam już nikona D90 plus 18-105 i 50/1.8 i to bym miał jako drugi aparat ale jaki polecacie jako prowadzący myślałem nad d700 czekam na podpowiedzi.
do plenerka to wybrałbym d700 special wedding edition
Łukasz F.
16-09-2010, 18:09
ja proponuję D3xs extra special fantasy
2 razy 5D i zestaw wszystkich Lek :)
a jakies argumenty?i jeszcze jakie szkla?
ręce opadają...tu sobie zerknij http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156631
a jakie argumenty. Jak ktos chce robić sluby to dokłądnie wie czego potrzebuje. Poza tym na tym forum tematów okołoslubnych jest całe mnóstwo..
jak ręce opadają lub mdleją to obiawy problemów kardiologicznych i należy zainwestować w statyw.
A te strony nie powiedziały mi nic konkretnego,bardziej mi chodziło co wy posiadacie i czym robicie fotografie.
Ps.chodzi o opinie profesjonalistów,nie miałem w ręku ani d700 i innych obiektywów typu 70-200 więc czekam na opinie a nie kto by wybrał co po tak kolega/koleżanka napisała post wyzej.
Mamy dużo fajnych książek o fotografii i doświadczenie, które mówi nam dokładnie czego potrzebujemy. Dlatego nie musimy zadawać takich głupich pytań.
Uuuu widzę że to forum jest nastawione na agresywną politykę,czyli jak ktoś pyta to złośliwością go załatwmy,Panie Błażej jak nie masz ochoty odpowiadać to nie pisz no chyba że zależy ci na podniesieniu statusu konta?
jeden napisze ci, że używa tylko 24mm i 50mm a drugi że tylko 24-70 i co ci to da?
jak w każdej działce fotografii trzeba do pewnych spraw dojść doświadczeniem i nie ma to nic wspólnego z tym, że ci co robią nie chcą się dzielić wiedzą...
niektórzy do portretowania używają tylko stałki 85/1.4 i twierdzą kategorycznie że inne szkło nie istnieje a inni uważają za ideał np. 70-200/2.8
i co ci da taka wiedza? najlepiej wypróbowac obu i dowiedzieć sie czym ci się najlepiej pracuje...
są tacy którzy używają tylko stałek, bo zoomy to dla nich same zło, a może tobie właśnie w reportażu ten obiektyw przypadnie najbardziej do gustu?
na forum panuje przekonanie że obiektyw 50mm to w formacie dx ogniskowa do niczego,
ani za wąska ani za szeroka, a ja uważam to za najlepszą istniejąca ogniskową ;)
doszedłem do tego próbując innych szkieł...
polecam
Jeżeli to ma być sprzęt dla Ciebie to powinieneś wiezieć co ci jest potrzebne. Nie wiem ile wesel Zrobiłeś ale one powinny ci dać do myślenia czego ci brakowało a co było zbędne. Każdy może podejść do tej kwesti indywidualnie - jeden woli stałki dugi zumy. Co Ty lubisz powinieneś wiedzieć i to ci da odpowiedź . My bardziej możemy podpowiedzieć coś konkretnie na temat jakiegoś obiektywu lub korpusu.
Pimps i rycerz wkońcu jakiś argument dziekje
D700+N 14-24 + N 24-70 + N 70-200 + lampa
Więc pytam ponownie myślalem nad takim zestawem:
Nikon d700
Obiektywy mam juz 18-105 + 50/1.8 i chciałem dokupić
Nikkor 70-200mm F/2.8 AF-S VR II
Nikkor AF-S 16-35mm F/4 G ED VR
lub
Nikkor AF-S 10-24mm f/3.5-4.5 G DX
lub
Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED
SB 900 + grip karty pamięci i co jeszcze?
Tomek Konopka
16-09-2010, 18:58
masz D90 to będzie zapas dokleisz do niego np fisz S 10 lub N 10,5 :)
D700 / 14-24 / N 85 1,4 / N 35 / fisza :)
dodatkowo komp 3000pln, monitor graficzny 4000-6000 pln plus legal oprogramowanie- może braknąć na tą linijke :)
z racji tego ze jestem zwolennikiem stałek to może: D700, 24/1.4, 50/1.4, 85/1.4, fisz, 70-700/2.8 na plener i lampion. Jak starczy to 14-24 :) Ale nie sądzę :)
hmm a ten 70-200?to dobry zakup?
Tomek Konopka
16-09-2010, 19:45
hmm a ten 70-200?to dobry zakup?
czy stary czy nowy N 70-200 jest wybitny :)
to szkło akuratnie nie występuje w słabej wersji :)
To zależy tylko od Ciebie jaki zestaw będzie Ci pasował. Jeden powie Ci że stałki inny że zoomy a jeszcze inny że stałki i zoomy. Ja przez ten sezon przerobiłem sporo szkieł. Mniej więcej już wiem czego chcę i co mi się przydaje a co nie. Chcę dokupić jeszcze jedno szkło do zestawu który mam i basta. Zrobisz kilka ślubów i będziesz wiedział czego chcesz.
Muszą być i zoomy i stałki. Ot taki zestaw 35 1.4, 85 1.4, 24 1.4, 24-70 i 70-200 więcej mi nic nie trzeba. Chyba żeby jeszcze 14-24 i wsio
zgodze się z zestawem zuuumy + stałki, ale na opak wszystkim powiem 17-35 zamiast 14-24....choć najlepsza opcja to jedno i drugie do czego aktualnie zmierzam ;)
14-24 jest wybitne, ale mało uniwersalne, natomiast 24-70 za wąsko w starciach full contact...więc albo w wartkim nurcie dwa body i żonglerka albo 17-35 ;)
Uuuu widzę że to forum jest nastawione na agresywną politykę,czyli jak ktoś pyta to złośliwością go załatwmy,Panie Błażej jak nie masz ochoty odpowiadać to nie pisz no chyba że zależy ci na podniesieniu statusu konta?
"agresywna polityka" to jedyna metoda na nygusów, którzy tysiąpincetnyczwarty zadają to pytanie na forum. Szczególnie gdy mają zamiar porwać się z motyką na słońce.
Branie pod uwagę szkła (w dodatku ciemnego) DX do puszki Fx, jest genialnym rozwiązaniem. Młodzi będą zadowoleni.
70-200 może jest Ohh i Ahh, ale dla mnie zupełnie nie przydatny do kotleta. Dosyć sprzętu mam do targania, nie potrzebuję następnego kloca z którego skorzystam w 1% przypadków. Chyba że do podniesienia własnego ego.
Inni nie mogą się bez niego obejść. I dobrze każdy robi tym co lubi. Ale to trzeba wiedzieć, a nie zadawać durne pytania.
Szymon - może nikt Cię jeszcze nie uświadomił ale fora tematyczne są właśnie do dzielenia się wiedzą i zadawania głupich pytań. Nie wszystko co dla Ciebie jest głupie musi być głupim dla innych. To co masz pod "nikiem" do czegoś zobowiązuje. Skoro uważasz że jest tego "tysiąpincetcztery" wystarczyło grzecznie zamknąć temat i przekazać gościowi link do szukajki wraz z instrukcją obsługi lub podobnego wątku, a nie zachowywać się w ten sposób.
Ps. Ktoś kiedyś powiedział ze nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi i w 90% się to sprawdza.
black_bird
22-09-2010, 09:16
;) amen
Szymon - może nikt Cię jeszcze nie uświadomił ale fora tematyczne są właśnie do dzielenia się wiedzą i zadawania głupich pytań. Nie wszystko co dla Ciebie jest głupie musi być głupim dla innych. To co masz pod "nikiem" do czegoś zobowiązuje. Skoro uważasz że jest tego "tysiąpincetcztery" wystarczyło grzecznie zamknąć temat i przekazać gościowi link do szukajki wraz z instrukcją obsługi lub podobnego wątku, a nie zachowywać się w ten sposób.
Ps. Ktoś kiedyś powiedział ze nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi i w 90% się to sprawdza.
Może Cię nikt nie uświadomił, ale ta wiedza na tym forum jest. Wystarczy chcieć czytać, również regulamin(y) i FAQ.
Jaką wiedzą podzieliłeś się przez 2 lata na tym forum? Nad opinią o "głupich pytaniach", można tylko z politowaniem pokiwać głową.
No to teraz ja powiem amen
Leice M9
Małe zwarte i można nią gwożdzie wbijać lub porządnie stłuc kameruna jak za bardzo pokazuję się w wizjerze
Leice M9
Małe zwarte i można nią gwożdzie wbijać lub porządnie stłuc kameruna jak za bardzo pokazuję się w wizjerze
noooooo jeśli chodziło o okolice 22 tys. euro to będzie jak znalazł w tej tytanowej wersji...tylko do lampy cokolwiek trza by dołożyć
Może Cię nikt nie uświadomił, ale ta wiedza na tym forum jest. Wystarczy chcieć czytać, również regulamin(y) i FAQ.
Jaką wiedzą podzieliłeś się przez 2 lata na tym forum? Nad opinią o "głupich pytaniach", można tylko z politowaniem pokiwać głową.
Wybacz ale nie nabijam sobie statystyk pieprzeniem 3 po 3 , docinkami itd itp. Skoro się nie dzieliłem widocznie jej nie mam. w przeciwieństwie do Ciebie potrafię się przyznać i nie ściemniam innych statami pod nickiem :D
może tu jakiś konkurs jest ?? kto ma więcej <lol>
Ps. ja wiem ze "ta wiedza jest" jest potrafię używać szukajek :) a o ile prościej było by ją znaleźć gdyby moderatorzy zajęli się tym czym powinni :D.
Ps. ja wiem ze "ta wiedza jest" jest potrafię używać szukajek :) a o ile prościej było by ją znaleźć gdyby moderatorzy zajęli się tym czym powinni :D.
A o ile prościej by było tą informację odszukać, gdyby "nygusy" nie tworzyły taśmowo takich samych wątków?
Chwilą śmiechu przemilczę "uprzejmości" odnośnie licznika. Rozumiem że wg. Ciebie mod jest wyszukiwania info i podaniu jej na srebrnej tacy userowi.
EOT