Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Karolajna w Zamczysku
Zapraszam do zjechania mnie...
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img408.imageshack.us/i/mg2148c.jpg/)
2
źródło (http://img217.imageshack.us/i/mg2161.jpg/)
3
źródło (http://img825.imageshack.us/i/mg2089.jpg/)
4
źródło (http://img826.imageshack.us/i/mg2104.jpg/)
5
źródło (http://img205.imageshack.us/i/mg2222.jpg/)
Licter.. mam prosbe wez ta mdelke i przywiez ja do mnie prosze...
Licter.. mam prosbe wez ta mdelke i przywiez ja do mnie prosze...
A co jest nie tak mistrzuniu ?
Matey3000
16-09-2010, 17:28
Ostrosc?!?!?
Ostrosc?!?!?
DLa mnie jest wystarczajaca, to portret a nie makro.
superkomornik
16-09-2010, 18:25
Na 1. jeszcze jest w granicy tolerancji, ale na 2. przekroczyło wszystkie normy ;)
Za to podoba mi się 3. ale z nieco mniejszym kontrastem na twarzy.
No skoro już zajrzałam to napisze co myśle.
1-Jakoś dziwnie wygląda twarz modelki, jakies takie dziwne plamy.
2- jest masakrycznie nie ostra a modelka ma dziwną mine.
3- jak dla mnie jakoś sztywno wygląda modelka.
4-fajna ale nieostra.
5-taki zwykły portret.
Zgadzam się z Hanim, pojedź z nią do niego :)
1 i 2 na pewno są nie ostre natomiast mimo braku ostrości podoba mi się 4 fajny kadr i obróbka
ehhhhh nie nie nie zwracaj uwagi te foty sa poprostu mistrzostwem swiata...
sa swietne nie ma im nic co zarzucic...
kadry obrobka OSTROSC poprostu modelowy przyklad kompletnego braku gustu. i wyczucia smaku.
wylaczam z tego nr 5
by nie bylo ze ja zaczalem lub o co mi chodzi.. juz keidys wspominalem nie cierpie jak ktos mi mistrzuniu pisze
Rubber Duck
16-09-2010, 21:13
kadry obrobka OSTROSC poprostu modelowy przyklad kompletnego braku gustu. i wyczucia smaku.
by nie bylo ze ja zaczalem lub o co mi chodzi.. juz keidys wspominalem nie cierpie jak ktos mi mistrzuniu pisze
O gustach się nie dyskutuje. Bo widzisz każdy ma inny gust. Dla mnie np oczka które widuję w Twoich portretach to szczyt tandety, takie portretowe disco polo, a dla ciebie jako przedstawiciela tego gatunku, brakiem gustu może być coś innego. Nie rozkładam zdjęć na czynniki pierwsze, może to pozostałość po analogu, którego jeszcze używam. Dla mnie w portrecie liczy się klimat, ulotna chwila, życie i 4 pod tym względem zasługuje na uwagę. Reszta fakt słaba ale nie jest to napewno przejaw kompletnego braku smaku i gustu.
Pozdrawiam i panu hanibalowi życze więcej dystansu.
nr 3 byłby świetny gdyby modelka się rozluźniła, może spojrzała gdzieś w bok, lub tylko delikatnie się uśmiechnęła. Ale kadr i kolory są super.
wasilewk
16-09-2010, 21:34
5-ka mi się podoba bez zmian.
ehhhhh nie nie nie zwracaj uwagi te foty sa poprostu mistrzostwem swiata...
sa swietne nie ma im nic co zarzucic...
wylaczam z tego nr 5
Widzisz Hanibal, ja Ciebie szanuje jako fotografa, zarabiasz na tym i to sie chwali bo nie kazdy moze sobie na to pozwolic, ale wiesz czemu jakos mi nie po drodze do Ciebie ? Kurde bo ja nie chce robić takich zdjeć jak Ty, nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem, i zaufaj mi, że gdybym miał wypasione puchy i pierdylion najlepszych obiektywów, to każde zdjecie byłoby super ostre, ta seria była robiona manualem, wyobraź sobie że trudno jest trafić z ostrością na matówce canona 400D przy przysłónach rzędu f2.0. Także tyle ode mnie, a o gustach sie podobno nie dyskutuje, ale jak już zaczelismy temat to powiem Ci co myśle o Twoich zdjeciach, robisz wszystko na jedno kopyto, portretowe disco-polo to bardzo trafna fraza, że ludzie za to płacą - oczywiśćie, bo jest dobrze wykonane, i jest OSTRE, ale finezji i polotu w tym tyle co w ruskim czołgu.
Dziękuje za uwagę...
Widzisz Hanibal, ja Ciebie szanuje jako fotografa, zarabiasz na tym i to sie chwali bo nie kazdy moze sobie na to pozwolic, ale wiesz czemu jakos mi nie po drodze do Ciebie ? Kurde bo ja nie chce robić takich zdjeć jak Ty, nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem, i zaufaj mi, że gdybym miał wypasione puchy i pierdylion najlepszych obiektywów, to każde zdjecie byłoby super ostre, ta seria była robiona manualem, wyobraź sobie że trudno jest trafić z ostrością na matówce canona 400D przy przysłónach rzędu f2.0. Także tyle ode mnie, a o gustach sie podobno nie dyskutuje, ale jak już zaczelismy temat to powiem Ci co myśle o Twoich zdjeciach, robisz wszystko na jedno kopyto, portretowe disco-polo to bardzo trafna fraza, że ludzie za to płacą - oczywiśćie, bo jest dobrze wykonane, i jest OSTRE, ale finezji i polotu w tym tyle co w ruskim czołgu.
Dziękuje za uwagę...
Chyba mi skoczyło ciśnienie trochę, piszesz ze szanujesz go i to co robi- a za chwile mówisz że nie mniemasz go za autorytet i robi "portretowe disco polo" No sorry ale jak się kogoś szanuje to nie pisze się takich rzeczy o jego pracach. I jak sam napisałeś o gustach się nie rozmawia a sam o nich piszesz jakiś brak tutaj konsekwencji.. A co do popytu na sesje to wiesz mi nie trzeba trzaskać fotek na okładki gazet by mieć zlecenia wystarczy mieć podejście do swojej pracy odpowiednie.
A teraz co do fotografii, to moim skromnym zdaniem laika to nie aparat robi ujęcia tylko fotograf. I to jak urzyje sprzetu zależy tylko od jego kreatywności i umiejętności. Znam szesnastki które głupią małpką robią zdjęcia które po prostu rozkladają mnie na łopatki...Więc nie zasłaniaj się sprzętem i jego ustawieniami, jak wstawiasz tu prace to musisz się liczyć z krytyką. A co do finezji i polotu to moim zdaniem wybacz ale w tych klatkach tutaj to ja tego nie dostrzegam. Moim zdaniem na tych ujęciach mało widać byś miał jakiś kontak z modelką i z nia na sesji pracował. Wygląda to tak jakby dziewczyna się starała ustawiać a ty robiłeś fotki jak coś ci w oko wpadło. Wystarczy popatrzeć na uwstawienia jej rąk i brak dopracowania szczegółów. Moim skomnym zdaniem musisz jeszcze sporo popracować ale dobrze ze wiesz czego nie chcesz robić, będziemy mogli patrzeć jak się oddalasz w swoim kierunku i stylu. Kłaniam sie nisko i zyczę udanych strzałów
Proac150
16-09-2010, 22:08
mnie się podoba 4
Chyba mi skoczyło ciśnienie trochę, piszesz ze szanujesz go i to co robi- a za chwile mówisz że nie mniemasz go za autorytet i robi "portretowe disco polo" No sorry ale jak się kogoś szanuje to nie pisze się takich rzeczy o jego pracach. I jak sam napisałeś o gustach się nie rozmawia a sam o nich piszesz jakiś brak tutaj konsekwencji.. A co do popytu na sesje to wiesz mi nie trzeba trzaskać fotek na okładki gazet by mieć zlecenia wystarczy mieć podejście do swojej pracy odpowiednie.
A teraz co do fotografii, to moim skromnym zdaniem laika to nie aparat robi ujęcia tylko fotograf. I to jak urzyje sprzetu zależy tylko od jego kreatywności i umiejętności. Znam szesnastki które głupią małpką robią zdjęcia które po prostu rozkladają mnie na łopatki...Więc nie zasłaniaj się sprzętem i jego ustawieniami, jak wstawiasz tu prace to musisz się liczyć z krytyką. A co do finezji i polotu to moim zdaniem wybacz ale w tych klatkach tutaj to ja tego nie dostrzegam. Moim zdaniem na tych ujęciach mało widać byś miał jakiś kontak z modelką i z nia na sesji pracował. Wygląda to tak jakby dziewczyna się starała ustawiać a ty robiłeś fotki jak coś ci w oko wpadło. Wystarczy popatrzeć na uwstawienia jej rąk i brak dopracowania szczegółów. Moim skomnym zdaniem musisz jeszcze sporo popracować ale dobrze ze wiesz czego nie chcesz robić, będziemy mogli patrzeć jak się oddalasz w swoim kierunku i stylu. Kłaniam sie nisko i zyczę udanych strzałów
Dziewczyna jest młoda, nieśmiała i jeszcze za bardzo nie wie o co chodzi, jak kazałem jej przybrac jakaś sexi pozę to rozłozyła ręce i spojrzałą na mnie jak na głupka...
Dziewczyna jest młoda, nieśmiała i za bardzo nie wie o co chodzi...
i to cale twoje podejscie do fotografii :)
to ty masz czlowieku wiedziec a nie ONA !!!
wyobrazam to sobie...
Hej stan tu i przybiez jakas SEXI POZE !!! :) haha ja tez popatrzyl bym jak na glupka :)
ale tak pstykaj pstrykaj te swoje gnioty a moze ci cos wyjdzie
ale tak pstykaj pstrykaj te swoje gnioty a moze ci cos wyjdzie
I vice versa :D
PS wyluzuj czlowieku...
Dziewczyna jest młoda, nieśmiała i za bardzo nie wie o co chodzi...
Dobrze rozumiem ja tez mam na sesji modelki które pierwszy raz stoją przed obiektywem, ale od tego jesteś ty na sesji by sprawić by czuły się swobodnie i wiedziały że oboje pracujecie nad jakimś efektem z sesji. Do zdjęć nie wystarczy złapać ładną buzie trzeba z nią pracować
I vice versa :D
PS wyluzuj czlowieku...
ja ma wielki luz ja ni zalalem
opinia obserwatora tegoż wątku:
naprawdę ten dział (Portret) robi się z miesiąca na miesiąc coraz bardziej "uboższy"
uboższy w dobre zdjęcia, uboższy w komentarze, uboższy w ogóle....jak ktoś słusznie zauważył bodajże w dziale Krajobraz (przepraszam, nie chce mi się szukać kto :) )
coraz więcej tutaj bezsensownych kłótni i prywat. coraz mniej samozwańczych "guru" (jakieś 2 szt bym obstawiał-każdy pewnie zgadnie kto :) )
a coraz mniej konstruktywnej krytyki...
zgodzę się i nie zgodzę z autorem o "discopolowatości" :) prac haniego. zgodzę się bo brak tam tej nutki czegoś/artyzmu (jak zwał). i nie zgodzę, bo hani odwala kawał dobrej portretowej roboty, od kadrowania po obróbkę swoich prac. a że na takie prace jest popyt, zwykłe prawo rynku. i tak większości z nas do pracy postprocesowej haniego daleko.
i do autora:
z wyżej pokazanych pozostawiłbym 4. pozostałe słabe, pomijając sprzęt, zamysł, etc.
wystawiając tu zdjęcia pod krytykę, przyjmujmy krytykę, a swoją drogą oceniajmy rzeczowo, tak po prostu bez prywatnych wojenek.
nie gnojmy tutaj wszystkich zdjęć. po prostu doradźmy, pomóżmy
bo za jakąś niedługą chwilę będziemy pisać komentarze jedynia pod zdjęciami Konrada i Ramika, bo wszyscy pozostali będą się bali podzielić swoimi pracami.
...CHOLERA TAKA ODEZWA SIĘ Z TEGO ZROBIŁA... :) ;) :)
opisalem sie jak bury osiol i se zle wcisnalem... i szlag trafil moj wywód.
wiesz dlaczgo pisza bys zostawil 4 ??
bo to wlasnie takie gówno jakie ja robie....
te bez pomyslu i polotu...
ale dobre technicznie i z konkretna obrobka...
piszesz mi o braku polotu artyzmu itd...
i ok ... ja mam d3 bez tego ty masz cannona z tym wlasnie...
i sram na to czy napiszesz ze jestem komercyjny czy nie.
ja sprzedaje produkt
ty starasz sie robic cos rodem z ASP
nie uwazam sie za mistrzunia i guru.. wkur... mnie jak ktos mi tak pisze bo znam tu dziesiatki ludzi ktorzy robia takie foty ze wydziera z butów.
im pisz tak nie mi
uniosles sie bo nie przyjales krytyki.... ratujesz zdjecia obrobka ktora jest z kosmosu... i piszesz ze dla ciebie jest wystarczajaco ostre...
cos ci powem chłopcze.
robisz zdjecia sprawdzasz czy jest ok kadr naswietlenie ostrosc... jak nie to poprawiasz i tak do bolu.
piszesz ze modelka popatrzyla sie dziwnie...
jak wspomnialem ja tez bym tak popatrzyl.
bo to od ciebie zalezy jak ona wyjdzie na zdjeciu
ty masz ja ustawic wywaolac w niej emocje usmiech podniecenie płacz...
jak zgrasz te rzeczy do kupy to moze wkoncu zmienisz system.
ju znie mam weny
ehhh co za dzial. napisac cos komus to cie zje... miec swoje zdanie i sie bronic to nie przyjmujesz krytyki i wogole jestes BE
robie to co lubie i lubie to co robie...
nie podoba sie nie musisz byc moim klientem.
ciesz mnie opinie dobre
ciesza mnie opinie złe...
ale robie swoje...
to co sie podoba klienteli.
ps. moja gowniana fotografia pozwolila mi dzis zarobic na 24 1.4
jednym rzutem....
tyle odemnie....
i pisz co chcesz chłopcze... ja jestem zawsze otwarty na spotkanie i wspolne warsztaty
i to mialem w zalozeniu zesrales sie na to ok twoja sprawa...
obraziles mnie rowniez twoja sprawa...
a szkoda..:)
EOT
Stach2008
17-09-2010, 02:05
opisalem sie jak bury osiol i se zle wcisnalem... i szlag trafil moj wywód...
EOT
żeś się rozpisał... ;)
opisalem sie jak bury osiol i se zle wcisnalem... i szlag trafil moj wywód.
wiesz dlaczgo pisza bys zostawil 4 ??
bo to wlasnie takie gówno jakie ja robie....
te bez pomyslu i polotu...
ale dobre technicznie i z konkretna obrobka...
piszesz mi o braku polotu artyzmu itd...
i ok ... ja mam d3 bez tego ty masz cannona z tym wlasnie...
i sram na to czy napiszesz ze jestem komercyjny czy nie.
ja sprzedaje produkt
ty starasz sie robic cos rodem z ASP
nie uwazam sie za mistrzunia i guru.. wkur... mnie jak ktos mi tak pisze bo znam tu dziesiatki ludzi ktorzy robia takie foty ze wydziera z butów.
im pisz tak nie mi
uniosles sie bo nie przyjales krytyki.... ratujesz zdjecia obrobka ktora jest z kosmosu... i piszesz ze dla ciebie jest wystarczajaco ostre...
cos ci powem chłopcze.
robisz zdjecia sprawdzasz czy jest ok kadr naswietlenie ostrosc... jak nie to poprawiasz i tak do bolu.
piszesz ze modelka popatrzyla sie dziwnie...
jak wspomnialem ja tez bym tak popatrzyl.
bo to od ciebie zalezy jak ona wyjdzie na zdjeciu
ty masz ja ustawic wywaolac w niej emocje usmiech podniecenie płacz...
jak zgrasz te rzeczy do kupy to moze wkoncu zmienisz system.
ju znie mam weny
ehhh co za dzial. napisac cos komus to cie zje... miec swoje zdanie i sie bronic to nie przyjmujesz krytyki i wogole jestes BE
robie to co lubie i lubie to co robie...
nie podoba sie nie musisz byc moim klientem.
ciesz mnie opinie dobre
ciesza mnie opinie złe...
ale robie swoje...
to co sie podoba klienteli.
ps. moja gowniana fotografia pozwolila mi dzis zarobic na 24 1.4
jednym rzutem....
tyle odemnie....
i pisz co chcesz chłopcze... ja jestem zawsze otwarty na spotkanie i wspolne warsztaty
i to mialem w zalozeniu zesrales sie na to ok twoja sprawa...
obraziles mnie rowniez twoja sprawa...
a szkoda..:)
EOT
Dlatego napisalem, że szanuje Twoją robote, ale sam bym sie do Ciebie jako klient nie zgłosił, rozumiesz ? Bo zarabiac na fotografii nie jest latwo i to sie ceni, jednak kazdy ma swoj gust, unioslem sie bo nazwales mnie totalnym bezgusciem, a to mnie zabolało, Tobie sie podoba to co robisz, mi nie zbyt, ale szanuje to, kiedyś bardzo podobały mi sie Twoje zdjecia, bo kazde bylo na swoj sposób inne, teraz robisz tak na "odwal sie", poprawnie, rzemieślniczo i oczysicie kasa płynie i o to chodzi, ale to juz nie to samo co kiedys.
I tez nie lubie jak ktos mnie nazywa chlopcem...
Ostrosc?!?!?
Popraw parametry w ustawieniach .Odejmij albo dodaj i wtedy skorygujesz te nieostrości.Najlepiej skorzystaj ze specjalnej tabeli. Na wielu Twoich zdjeciach (poprzednich także ) widać nieostrości bardzo kłujące w oczyska,aż boli.
Nie zawsze obiektyw ,ktorego uzywasz współgra z Body.Wszystko można wyregulować.
No cóż, powiem tak: proszę poczytać sobie o tym w jaki sposób terminowali i pracowali wielcy malarze np holenderscy. W głowie nikomu wtedy nie postało, aby bez opanowania warsztatu (techniki) próbować cokolwiek robić. Stary jestem i szanuję pracę. Dzisiejsza bylejakość pseudo sztuki właśnie wynika z tego nieuszanowania odbiorcy, z nieuzasadnionej pewności siebie graniczącej z butą. No cóż zdjęcia nieostre, tło obrzydliwe, cienie paskudne, podejście do modelki nieprzemyslane, suma sumarum wstyd nie fotki.
F2 pozwala na bardzo precyzyjne ustawienie ostrości. Robiłem wykorzystując M42 - znam problemy. Po prostu trzeba najpierw włozyć wiele pracy i pokory, potem dyskutować.
Oczy w portrecie są najważniejsze. To kanon. Jeśli chce się łamać kanony trzeba je najpierw poznać i umieć wykorzystać, potem można próbować od nich sie dystansować, czy je łamać.
Powyższe to tylko moje zdanie i proszę nie brać tego jako dogmat.
Pozdrawiam
Grzegorz
WIeczne wojenki i osobiste wycieczki. Zawsze krytykuja ci ktorzy sami krytyki nie znosza. Nie zgodnie z regulaminem forum. Czkawka po prostu.
4 nienajgorsza, moznaby powalczyc o nia, 5 tez ujdzie w tlumie.
PS
Pisanie do kogos per "chlopcze" w moich stronach uchodzi za obrazliwe. I kwalifikuje sie do reakcji moderatora moim zdaniem.
Ale się rozpisujecie :)
Nieostrość czasem może być zaplanowana, czasem mimo nieostrości zdjęcie się broni...
Te zdjęcia są bezsensownie nieostre. Nie ma co wciskać tu nieostrości jako środa wyrazu czy czego tam jeszcze. Ja też pracuję na manualu i wiem, że ostrość można sprawdzić po zrobieniu zdjęcia na zoomie i w razie czego powtórzyć ujęcie. To nie reportaż, masz czas.
1 - ujęcie do poprawy, jakiś potencjał ma, ale chyba nie będziesz wciskał że ta nieostrość jest zaplanowana,
2 - do kosza, kadr beznadziejny, modelka nie zagrała, światło kiepskie, nieostrość to chyba najmniejszy problem,
3 - jedyne niezłe, wykorzystuje jakoś dobrą miejscówkę, przesadziłeś z obróbką (ustaw krycie warstwy z efektem o 20% mniejsze niż Ci sie wydaje...), ciekawe mogłoby być też w szerszym kadrze z widocznymi szczytami kolumn,
4 - powtórka ale 2 kroki dalej od modelki,
5 - jak to nie jest próba "discopolowa" to nie wiem,
Generalnie widać tendencję do ciasnego kadrowania, czasem bez sensu.
Kadrowo dopracowane jest zdjęcie numer 3. Wszystko na swoim miejscu. 4 powinno być szersze (przynajmniej pod kolano dziewczyny).
Nie mam pojęcia dlaczego pokazałeś komukolwiek zdjęcie 2. Do "sztuki" zabrakło mu wyrazu, do "disco polo" jakości.
Obróbka zbyt nachalna. Mówię tu o zdjęciu numer 3, bo reszta...
I nie unoś się. Od komentujących w tym wątku możesz się sporo nauczyć, przynajmniej na temat techniki jeżeli odrzucasz styl.
EDIT: może opowiedz modelce jakiś kawał czasem. Wyluzuj ją.
EDIT2: A po co Ci przysłona rzędu F2 na zdjęciu 2? Dla mnie to przynajmniej F4, a idealnie 5.6.
W sumie to mam bardzo niewielkie doświadczenie w portrecie, ale czytając ten wątek nasunęło mi się trochę wątpliwości, może ktoś rozwieje:
1. Dziwi mnie zwalanie całej odpowiedzialności za udane zdjęcia na fotografa. Oczywiście, pomysł, kadrowanie, ustawienie świateł, obróbka - tu bezwzględnie fotograf musi się wykazać. Ale mam wrażenie, że od modelki też dużo zależy. Po pierwsze, jeżeli mamy do czynienia z dziewczyną, która wie co nieco o pozowaniu, sama jest w stanie przyjąć poprawną pozę. Wie w jakiej pozycji wygląda najkorzystniej, znając charakter sesji będzie przybierała bardziej wyzywające, lub skromniejsze pozy. Po drugie, nie będzie miotała się na przestrzeni 5 metrowego tła, a fotograf nie będzie musiał biegać za nią z lampami i całym majdanem. Po trzecie, modelka taka ma też pojęcie o detalach, jak choćby ułożenie dłoni. Wniosek? Z modelką taką lepiej się współpracuje, ma ona bardzo duży wpływ na efekt końcowy - sądzę, że w pewnych przypadkach może zrekompensować braki warsztatowe fotografa (nie techniczne, rzecz jasna). Zatem naprawdę dobra sesja zdjęciowa to wypadkowa pracy fotografa i modelki.
2. Pkt 2 to własciwie kontynuacja pkt 1 i próba poparcia powyższej tezy. No bo jak tłumaczyć fakt, że biorę bardzo atrakcyjną dziewczynę nie mającą wiedzy o pozowaniu, którą znam dość dobrze (więc nie ma atmosfery skrępowania, czy cuś) ustawiam ją od A do Z począwszy od pozy kończąc na detalach, takich jak dłonie, stopy, głowa, kierunek spojrzenia itd. i zdjęcia wychodzą, powiedzmy, poprawne, a innym razem robię zdjęcia fotogenicznej modelce, która, co prawda, nie jest zawodowcem, ale interesuje się modą, fotografią, ogląda dużo zdjęć, itd., i podczas sesji wiele póz proponuje sama, ja wprowadzam drobne korekty, w efekcie czego przyzwoite zdjęcia robią się praktycznie "same"?
Oczywiście można powiedzieć, że jestem amator, więc raz mi wydzie lepiej a raz gorzej, że z braku doświadczenia, a może i talentu, ustawiam (tę pierwszą) po prostu źle, ale mam wrażenie, że nie do końca o to chodzi.
Widziałem parę razy profesjonalne sesje zdjęciowe i wcale nie wyglądało to tak, że fotograf w modelce coś wywoływał. Fotograf robił zdjęcia, rzucał tylko jakieś ogólne wskazówki, a modelka niespiesznie prezentowała kolejne pozy, miny, gryamasy ze swojego repertuaru.
3. Szczerze podziwiam u hannibala zdolności godne prawdziwego magika - grać na emocjach modelki wywołując u niej skrajne emocje od płaczu do podniecenia, zwłaszcza jeśli to obca Ci osoba... - Casanova by pozazdrościł...
Dzięki również za info ile dzisiaj zarobiłeś, gratuluję... ale gusta pozostają gustami. Bardzo możliwe, że Michał Wiśniewski albo Dodzia zarobili dziś na nowe porshe, tylko co z tego? I tak nie polubię ich twórczości. - I nie staram się tu porównywać jakości Twoich zdjęć (zazdroszczę sprzętu i warsztatu) do jakości ich "muzyki".
Na koniec powtórzę się. Wydaje mi się, że naprawdę dobra sesja zdjęciowa to efekt współpracy profesjonalistów - fotografa i modelki, gdzie czasem jeden wspomaga drugiego. Zdaje się, że odpowiedzialność fotografa jest większa, ale jeżeli ma do czynienia z tzw. "drewnem" to zdjęcia na okładkę Vouge'a raczej nie zrobi.
Chociaż z drugiej strony, jak się zastanowić, to uwaga, że to fotograf ustawia modelkę jak marionetkę i jeszcze do tego coś tam w niej wywołuje być może jest przydatna właśnie Locterowi, który robił zdjęcia dziewczynie bez żadnego doświadczenia i wiedzy w dziedzinie pozowania, tylko powinna byc inaczej sformułowana. Np. zdobądź wiedzę z zakresu pozowania wówczas pracując z amatorką, która kompletnie nie wie jak się ustawić, Ty będziesz mógł ją poinstruować.
To tyle ode mnie, trochę chaotycznie, trochę OT, ale ciekaw jestem opinii bardziej doświadczonych w branży.
Aha, do Plessis - mam wrażenie, że w dalszym ciągu jest to forum także dla amatorów, wchodząc tu więc należy mieć świadomość, że można się tu spotkać z amatorszczyzną. I jakoś nie wierzę, że w złotych czasach analogu wszyscy fotografujący jak jeden mąż mieli ogromne poszanowanie odbiorcy, warsztat opanowany "perfect" i, że wtedy powstawały same "niebylejakie" wiekopomne artystyczne dzieła.
Pozdr.
mati7302
17-09-2010, 11:37
I to jak urzyje sprzetu zależy tylko od jego kreatywności i umiejętności.
Jesli juz tak piszecie z kazdym przecinkiem, kropka, ogonkiem to blagam was nie robcie tak ogromnych bykow jak "urzyje"! Nie nawidze tego, jak tak mozna?
Zdjecia dla mnie sa nieostre i to jest nie do przyjecia (2 i 4). jedynka jest ok, fajne kolory. 5 zwykly "pstryk".
Na 3 widac w koncu troche zycia, jest kontakt wzrokowy. Tak jak pisali poprzednicy to ty rzadzisz na sesji, ty masz powiedziec jak dziewczyna ma sie ustawic, co zrobic z rekami itd. Zdjecie, ktore chcesz osiagnac musisz miec najpierw w glowie.
Trzeba przyjac krytyke na klate. Kazdy ma swoje zdanie i koniec.
Jezeli wiecej niz jedna osoba mowi ci, ze jestes pijany... to jestes!
[QUOTE=mati7302;2075148]Jesli juz tak piszecie z kazdym przecinkiem, kropka, ogonkiem to blagam was nie robcie tak ogromnych bykow jak "urzyje"! Nie nawidze tego, jak tak mozna?
Wybacz mi zazwyczaj sprawdzam teksty które pisze- dysleksja to moja wada.
pietrobas
17-09-2010, 15:55
Proszę Państwa, po co te nerwy ?
2 i 4 wyglądają jakby były poruszone. Ciekawe natomiast miejsce i przede wszystkim bokeh.
novika, zakładam, że chodzi o dysortografie. Jeżeli masz dyslekcje, nie zazdroszcze, ale leczy się to.
Kraftsman
17-09-2010, 16:38
Jesli juz tak piszecie z kazdym przecinkiem, kropka, ogonkiem to blagam was nie robcie tak ogromnych bykow jak "urzyje"! Nie nawidze tego, jak tak mozna?
"Nienawidzę" piszemy łącznie :-)
A na temat: czwórka może być. Reszta połapana w złych momentach. Ekspresja nie teges...
Czym to było robione, jeśli można wiedzieć?
ta seria była robiona manualem, wyobraź sobie że trudno jest trafić z ostrością na matówce canona 400D przy przysłónach rzędu f2.0.
:D
na pierwszych dwóch zdjęciach, fatalny BOKEH! Jaki to obiektyw? Strasznie brzydko to wygląda, ostrość też się sypie, mam wrażenie, że to wina sprzętu, ostatnie zdjęcie najlepsze bo trzyma ostrość
mati7302
17-09-2010, 18:11
"Nienawidzę" piszemy łącznie :-)
Masz racje, ale to nie jest tak oczywisty byk jak ten, o ktorym ja mowie. Aha, skoro masz wade to jestes usprawiedliwiona (po calym poscie mozna wywnioskowac, ze wszystko jest ok). sorry za ot.