Zobacz pełną wersję : RF-602 plus kabePC-prośba o patent
Witam serdecznie mam pytanie do użytkowników erefek wraz z kablem. Aby wyeliminować błysk z lamp wyposażonych w odbiorniki, ratuje mnie tylko odłączenie kabla od body czy jest jakiś na to sposób?
Wyłączyć odbiorniki lub lampy.
Masz podłączone RF-602 do body kabelkiem PC, dobrze rozumiem? I można wtedy na sankach mieć np. SB-900 i będzie wszystko działać? Bo sam o takim rozwiązaniu myślę.
Wyłączyć odbiorniki lub lampy.
Aleś wymyślił. Chodzi mi o patent na body.
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, więc nie wiem czy dobrze Cie rozumiem.
Szprychu
16-09-2010, 16:18
Zamontuj na kabelku pstryczka on/off ;).
No i wiesz że byłby to bardzo dobry pomysł niestety nie znam sie na elektronice.
Brazilianpitbull
16-09-2010, 17:27
No bez przesady, jak bozia rączki dała to poradzisz sobie bez problemu :P ciachnąć kabel na pół wtyknąć do włącznika tymi samymi kolorami i ot cała filozofia :D
No to chyba będę pierwszy w świecie który zrobi taki patent bo jednak widzę że nie ma na to innego sposobu. Ja jednak posłużę się fortelem leniwca i udam sie do znajomego elektronika i za dość zimny browar postaram się wytłumaczyć w czym rzecz.
Jakaś ignorancja? :roll:
Masz podłączone RF-602 do body kabelkiem PC, dobrze rozumiem? I można wtedy na sankach mieć np. SB-900 i będzie wszystko działać? Bo sam o takim rozwiązaniu myślę.
Moje pytanie dotyczy odłączenia nadajnika z kablem PC od body tak aby raz wyzwalać lampy z nadajnikami a raz stosować światło zastane. I tak się zastanawiam co tu wymyślić. Skłaniam się ku pstryczkowi tylko dopiero jutro się upewnię czy to przejdzie.
PS
Nie ignoruje tylko po prostu nie mam pojęcia o tym.
step.tom
16-09-2010, 22:28
Moje pytanie dotyczy odłączenia nadajnika z kablem PC od body tak aby raz wyzwalać lampy z nadajnikami a raz stosować światło zastane. I tak się zastanawiam co tu wymyślić. Skłaniam się ku pstryczkowi tylko dopiero jutro się upewnię czy to przejdzie.
PS
Nie ignoruje tylko po prostu nie mam pojęcia o tym.
Nie wiem czy to zadziała, ale możesz spróbować. Używam SB 900 i D3. Jak lampa "siedzi na sankach" to mam tak skonfigurowane przyciski, że mogę korzystając z przycisków i koła nastaw ustawić, że raz body wyzwala migawkę z błyskiem a po przełączeniu kółkiem wyzwala bez błysku. Nie wiem jakiego body używasz. Teoretycznie w moim zestawie gdybym zamiast SB 900 umieścił Twój nadajnik powinienem tak samo go 'odłączać".
Jakie masz body?
Tylko, że ja sobie umyśliłem lampę na sankach natomiast nadajnik na kablu.
step.tom
16-09-2010, 22:45
Nie kumam. Masz lampę na sankach i drugą lampę zewnętrzną chcesz wyzwalać z kostki?
Lampa na sankach a druga lampa będzie z odbiornikiem. Natomiast nadajnik będzie podłączony do body no co tu jest niezrozumiałe?
No to ja o to się pytałem... Działa taka konfiguracja?
Nie no ręce mi opadają. Nie rozumiesz baton, że pytam użytkowników takiego ustrojstwa? Ile razy się jeszcze spytasz czy to działa bo mam wrażenie że mi zadajesz to pytanie.
Pytałeś się o całkowicie inną rzecz: "Aby wyeliminować błysk z lamp wyposażonych w odbiorniki, ratuje mnie tylko odłączenie kabla od body czy jest jakiś na to sposób?".
Tak mieszasz, że już nie tylko ja nie wiem o co Ci chodzi i jaki jest Twój problem.
W sali po rogach masz rozstawione trzy lampy a do lamp podpięte odbiorniki(rozumiesz teraz?) Na środku sali stoi Manfred gdzie na sankach ma lampę a do body za pomocą kabla PC podłączony nadajnik. Manfred robi zdjęcie i błyskają wszystkie lampy plus ta na body. Jest super ale nagle Manfred chce aby błysnęła tylko ta co jest na sankach. Co w taki razie ma zrobić manfred? Sorry ale jestem prostym człowiekiem i wierszem pisać nie umiem.
Manfred robił już tak błyskał czy jeszcze nie? Bo Manfred pyta się jak to wyłączyć więc zakładam, że już mu to działa (a o to ja pytałem, bo sam chce tak zrobić i nie wiem czy zadziała). ;)
Witam serdecznie mam pytanie do użytkowników erefek wraz z kablem. Aby wyeliminować błysk z lamp wyposażonych w odbiorniki, ratuje mnie tylko odłączenie kabla od body czy jest jakiś na to sposób?
Dobra poddaje się . Tak to działa i jest super
Brazilianpitbull
16-09-2010, 23:44
Manfred mam dobrą i złą wiadomość.
Dobra: kumam o co Ci chodzi
Zła: ale za ch***ę nie wiem jak Ci pomóc...
:(
Sukces upatruje w tym wyłączniku na kablu. W sumie to nie jest jakiś skomplikowany kabel bo i cena jego jest śmieszna. Dziś będę wiedział.
kanaly se przestaw w nadajniku to nie bedzie blyskac tyle ze to to samo co bys odpial od aparatu;)
Szprychu
17-09-2010, 00:48
kanaly se przestaw w nadajniku to nie bedzie blyskac tyle ze to to samo co bys odpial od aparatu;)
Już widzę jak podczas wesela dłubie w tych mikro przełącznikach żeby przestawić kanały :).
Ja bym to zrobił na przełączniku suwakowym, o takim:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://betatronic.pl/_var/gfx/fb333eda6e4fae6fc694aaa15a228118.jpg)
W miarę kompaktowe wymiary by miało, jak się trochę postara to nawet ładnie by wyglądało.
ale po co? nie prosciej odlaczyc przeciez to ulamek sekundy....
przełączenie trwa 1/3 ułamka sekundy
Niestety w mojej wsi nikt nie podejmie sie zamocowania takiego przełącznika. Problem polega na tym iż można pośrodku zlutować takie ustrojstwo ale będzie ono bardzo podatne na rozerwanie. Czyli lipa trzeba kabelek wyciągać z gniazda.
Szprychu
19-09-2010, 00:54
Niestety w mojej wsi nikt nie podejmie sie zamocowania takiego przełącznika. Problem polega na tym iż można pośrodku zlutować takie ustrojstwo ale będzie ono bardzo podatne na rozerwanie. Czyli lipa trzeba kabelek wyciągać z gniazda.
Jak się zrobi to dobrze, to będzie wytrzymałe :).
ten przełącznik to lepiej do nadajnika wsadzić
Potrafisz czy tylko takie życzenie Twoje?